Uutiset 2017
 
Uutinen, kuvituskuva 1

Pohjoisesta tutkimusfoorumista Akureyrin yliopiston yksikkö

19.12.2017

Pohjoinen tutkimusfoorumi (Northern Research Forum) muuttuu erillisestä foorumista Akureyrin yliopiston yksiköksi.

Uudella yksiköllä on vastaisuudessa kolme tehtävää. Tieteidenvälisen arktisen tutkimuksen tekeminen, monitieteisen maisteriopetuksen ja tohtoriohjauksen antaminen sekä kansainvälisten akateemisten ja poliittista relevanttia omaavien istuntojen, työpajojen ja seminaarien järjestäminen.

Lapin yliopiston arktisen politiikan professori Lassi Heininen, joka toimi Pohjoisen tutkimusfoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja, on nimetty uuden yksikön johtokunnan jäseneksi ja sen varapuheenjohtajaksi. Johtokunnan puheenjohtajana toimii Akureyrin yliopiston rehtori Eyjolfur Gudmundsson, ja jäseninä ovat yliopiston dekaanit, Akureyrin yliopiston entinen rehtori Thorsteinn Gunnarsson, sekä Amy Wiita Alaskasta.

Kansainvälinen ja monitieteinen Pohjoinen tutkimusfoorumi perustettiin vuonna 1999 Islannin silloisen presidentin Olafur Ragnar Grimssonin aloitteesta, jonka hän teki Lapin yliopiston tilaisuudessa vuonna 1998. Tutkimusfoorumin keskeinen tehtävä on ollut tieteen ja politiikan välisen vuoropuhelun synnyttäminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Tehtävää toteutettiin järjestämällä kahdeksan kansainvälistä ja monitieteistä konferenssia (assembly) sekä useita pienempiä tapahtumia arktisen alueen maissa.

— Arctic Circle Assembly –tapahtuman vakiinnuttua arktisia teemoja laaja-alaisesti käsitteleväksi globaaliksi tapahtumaksi tuli mielekkääksi muuttaa Pohjoisen tutkimusfoorumin fokusta enemmän tutkimuksen, opetuksen ja ohjauksen suuntaan. Todettakoon, että tähän mennessä yli 120 nuorta tutkijaa, joista usea Lapin yliopistosta, on esitellyt tutkimustaan Pohjoisen tutkimusfoorumin tapahtumissa apurahan turvin, Heininen toteaa.

Lisätietoja
Northern Research Forum
www.nrf.is

LUC/Viestintä/J-EK