Rovaniemellä järjestettiin 10.-16.6. kansainvälinen Polar Libraries Colloquy (PLC) -konferenssi, joka keräsi yhteen arktisiin ja antarktisiin alueisiin liittyvän tiedon parissa työskenteleviä asiantuntijoita.
Osallistujia oli melkein 50 henkeä kymmenestä eri maasta: eri puolilta USA:ta, myös Alaskasta, lisäksi edustettuina olivat Kanada, Grönlanti, Iso-Britannia, Belgia, Saksa, Tanska, Norja (Tromssan lisäksi Huippuvuoret), Ruotsi ja Suomi.
Konferenssi järjestetään joka toinen vuosi, vuorotellen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tapahtuman järjestivät Lapin korkeakoulukirjasto ja Lapin yliopisto. Viikon aikana esiteltiin Lapin yliopiston tutkimusta ja erityislaatua yliopistomme omien tutkijoiden keynote-puheenvuorojen merkeissä. Lisäksi osallistujien omat esitykset ja posterit käsittelivät eri näkökulmista konferenssin teemaa Developing Polar Networks: Ideas and Possibilities for the Future. Tietojen ja kokemusten vaihdosta syntyikin Lapin korkeakoulukirjastolle uusia yhteistyön alkuja ja mahdollisuuksia.

Ekskursiolla tutustuttiin Sodankylän Geofysikaalisen Observatorioon (mukana jo ensimmäisessä kansainvälisessä polaarivuodessa 1882) sekä Ilmatieteen laitokseen toimintaan, jossa tehdään paljon arktista tutkimusta. Lisäksi kaivettiin ametisteja Luoston ametistikaivoksella. Post-konferenssiretki suuntautui Tornionlaaksoon.
Uudeksi PLC:n Steering Committeen puheenjohtajaksi valittiin Peter Lund Cambridgen Scott Polar Instituutista. Susanna Parikka valittiin varapuheenjohtajaksi ja Liisa Hallikainen jatkaa edelleen jäsenenä.
Vuodesta 1971 alkaen järjestetty Polar Libraries Colloquy (PLC) järjestettiin Rovaniemellä viimeksi 1990, jolloin se oli ensimmäinen uuden Arktisen keskuksen järjestämä kansainvälinen konferenssi.
PLC on myös UArcticin jäsen ja julkaisee omaa Polar Libraries Bulletiinia, https://polarlibrariescolloquy.files.wordpress.com/2018/05/plb-2018-spr-final.pdf
Lisätietoja tämän vuoden tapahtumasta
https://www.ulapland.fi/EN/Events/PLC-2018-(Main)#
ja blogi tapahtumasta: https://polarlibraries.org/