Uudessa kansainvälisessä hankkeessa pohditaan, mikä lisäisi Suomen ja Venäjän arktisten teollisuuskaupunkien houkuttelevuutta asuin- ja työskentelypaikkoina. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti nuorten hyvinvoinnin kannalta ratkaiseviin tekijöihin. Suomen osalta kolmevuotista Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta koordinoi Lapin yliopiston Arktinen keskus.
Arktisten kaupunkiyhteisöjen tulevaisuus ja kestävyys riippuvat siitä, miten nuoriso näkee niissä omat mahdollisuutensa. Uuden tutkimushankkeen lähtökohtana on, että nuoret eivät halua vai selviytyä vaan löytää mahdollisuuksia ja olla onnellisia. Hankkeessa selvitetään, miten nuoret kokevat hyvinvoinnin ja miten viranomaiset, kansalaisyhteiskunta ja yritykset voivat luoda sille edellytyksiä. Lisäksi hankkeen tarkoituksena on edistää laajempaa teoreettista pohdintaa elinkelpoisista arktisista yhteisöistä. Monitieteinen hanke yhdistää antropologian, oikeustieteiden, maantieteen ja poliittisen taloustieteen tutkimusta.
– Suomessa hanke keskittyy Kemijärveen, Kolariin ja Pyhäjokeen. Tarkoituksenamme on saada paikkakuntien nuoret osallistumaan aktiivisesti hankkeen toteutukseen, kertoo hankkeen johtaja, tutkimusprofessori Florian Stammler Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.
Hanke on osa laajempaa hankekokonaisuutta, johon osallistuu Suomesta myös Helsingin yliopisto ja Venäjältä North Eastern Federal University Jakutskista ja Petrozavodsk State University. Suomen osuutta johtaa professori Florian Stammler Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta ja partneri Helsingin yliopistossa on professori Veli-Pekka Tynkkynen. Suomen osuutta rahoittaa Suomen Akatemia yhteensä 523 250 eurolla, josta Arktisen keskuksen osuus on 304 089 euroa. Arktisessa keskuksessa hankkeeseen osallistuvat myös vanhempi tutkija Tanja Joona ja väitöskirjatutkija Lukas Allemann. Projektin kesto on 1.1.2018–31.12.2020.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Florian Stammler, Lapin yliopiston Arktinen keskus
+358 400 138 807, florian.stammler(at)ulapland.fi
Asua, työskennellä vai lähteä? Nuoriso – hyvinvointi ja elinkelpoisuus arktisissa (jälki)luonnonvarateollisissa kaupungeissa Suomessa ja Venäjällä –hankkeen verkkosivut: www.arcticcentre.org/youthwellbeing
Kuva (Florian Stammler): Lapset leikkimässä Novyi Urengoyssa, joka on kaupunki Jamalin Nenetsian autonomisessa piirikunnassa Venäjällä. Novyi Urengoy on yksi tutkimuskohteista.
Lay/AK/JW