Juho Hiilivirta: Otos Lumiaurinko -teoksesta. Teos on esillä Arctic Art and Design -maisteriohjelman yhteisnäyttelyssä Galleria Kopiossa.
Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään huhti-toukokuun vaihteessa neljän näyttelyn keväinen kattaus. Galleria Kilossa avautuu Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijoiden sokerilla kuorrutettu ja suklaalla verhoiltu Brand Sweet Brand -yhteisnäyttely. Tanja Tuovilan näyttely Seinä-galleriassa tutkii pohjoisen puita tekstiilimuotoilijan näkökulmasta. Inka Salmirinteen näyttelyssä Galleria Kajossa nähdään valokuvateoksia huskyjen ja koirasusien sielunmaisemasta. Gallerioissa Hämärä, Lyhty ja Kopio avautuva Reflections -näyttelykokonaisuus tarjoilee puolestaan Arctic Art and Design -maisteriohjelman opiskelijoiden ja opettajien visuaalisia reflektointeja pohjoisesta. Reflections -näyttelyn avajaisia vietetään maanantaina 23. huhtikuuta klo 16 alkaen ja muiden näyttelyiden avajaisia klo 18 alkaen. Tervetuloa mukaan!
Galleria Kilo
Brand Sweet Brand
24.4. – 9.5.2018
Avajaiset maanantaina 23.4. klo 18 – 19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Otos
Brand Sweet Brand -näyttelyn työstä.
Brand Sweet Brand -näyttely on makea katsaus
Visuaalisen identiteetin suunnittelu ja brändäys -opintojaksolla syntyneisiin makeisalan yrityksiin, tuotteisiin ja bränditarinoihin. Opintojakso on osa graafisen suunnittelun koulutusohjelman opintoja. Näyttelyssä esillä olevat herkkupalat on toteutettu syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana.
Opintojakso käynnistyi tehtävänannolla ”jotain makeaa”. Tämän pohjalta opiskelijat ryhtyivät suunnittelemaan omia fiktiivisiä makeisalan yrityksiä. Tehtävänannon puitteissa opiskelijat saivat kehitellä yritysilmeen sovelluksineen sekä tuotteen, tuotepakkauksen ja mainoskampanjan. Yrityksen tarinan luominen oli tärkeä osa opintojaksoa ja toimi lähtökohtana tehtävän eri vaiheissa.
– Lähes puoli vuotta kestäneen prosessin aikana brändistä tuli oma kullan kallis brändi. Tätä tunnetta tuodaan esille
Brand Sweet Brand -näyttelyssä, johon on koottu sokerisimmat tarinat ja timanttisimmat palaset opintojaksolla suunnitelluista töistä, kurssin ohjaavana opettajana toiminut Jukka Kiviniemi kuvailee.
Lisätietoja:
Jukka Kiviniemi
jukka.kiviniemi(at)ulapland.fi
Galleria Seinä
Tanja Tuovila:
Puiden ympäröimä
24.4. – 9.5.2018
Avajaiset maanantaina 23.4. klo 18 – 19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Tanja Tuovila. Yksityiskohta teoksesta
MuS.
Vuosi puiden ympäröimänä – niin fyysisesti kuin mentaalisesti. Miten pohjoisen puiden pinnat näyttäytyvät tekstiilimuotoilijan silmin?
Puiden ympäröimä -näyttely kurkistaa Tanja Tuovilan pro gradu -tutkielman taiteelliseen osioon. Tutkimus tarkastelee pohjoisen puiden pintoja hyvinvoinnin ja tekstiilimuotoilun kautta. Esillä on valokuvia ja puuaarteita metsäretkiltä sekä kudottuja tekstiilitaideteoksia. Teokset ovat luonnoksia ja ideoita, jotka voidaan nähdä suurempina tekstiilipintoina, osana restoratiivista ympäristön suunnittelua. Teoksissa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja, joilla on haluttu painottaa kestävää kehitystä ja luonnonvarojen harkittua käyttöä.
– Tutkimusmatkallani olen saanut syventyä pohjoisen alueen puiden, ja erityisesti niiden pintojen maailmaan. Sukeltamalla vielä pintaa syvemmälle olen saanut käsityksen, miten pinnat syntyvät ja millaisen maailman puut kätkevät sisälleen, yöttömän yön ja kaamoksen rajalla. Teokset ovat moniaistisia tulkintoja, joissa linkittyy eletty kokemus, havainnot ja visuaalinen aineisto, kertoo Tuovila.
Lisätietoja:
Tanja Tuovila
tatuovil(at)ulapland.fi
Galleria Kajo
Inka Salmirinne:
Erämaan henki, Shamaanin sielu
/ Spirit of the Wilderness, Soul of a Shaman
24.4. – 9.5.2018
Avajaiset maanantaina 23.4. klo 18 – 19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Shamaanit parantavat ja huolehtivat itsensä ja yhteisönsä muiden jäsenten hyvinvoinnista. He ovat “voimanvälittäjiä”, sillä he ohjailevat henkivoimia auttaakseen ihmisiä ja saattaakseen heidät tasapainoon.
– Michael Harner, 1990

Inka Salmirinne:
Loitsu. 2018. Digivalokuva, 70x40 cm.
– Huskyjen ja koirasusien sieluista heijastuu rakkaus, leimaantuminen, kiitollisuus ja erämaan henki. Olen huskylauman äitinä saanut tutustua näiden uskomattomien olentojen sielunmaailmaan ja shamaanin kykyyn parantaa ja levittää hyvää oloa sekä onnellisuutta ympärilleen. Haluan teosteni avulla välittää tätä kokemusta toisille, Inka Salmirinne kuvailee.
Salmirinne on viimeisen vuoden maisteriopiskelija audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta. Valokuvaus on hänen intohimonsa kymmenen vuoden takaa ja sai hänet myös alunperin opiskelemaan mediatiedettä. Näyttelyn teokset ovat Rovaniemellä keväällä 2018 kuvattuja digivalokuvia, jotka on tulostettu alumiinitauluille. Valokuvien koirat ovat kaikki
Shaman Huskies -lauman jäseniä.
Lisätietoja:
Inka Salmirinne
inka.salmirinne(at)gmail.com
Galleriat Hämärä, Lyhty ja Kopio
Arctic Art and Design -maisteriohjelma:
Reflections
24.4. – 9.5.2018
Avajaiset maanantaina 23.4. klo 16 – 19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Teos Reflections -näyttelystä.
Reflections -näyttely esittelee Lapin yliopiston
Arctic Art and Design -maisteriohjelman taiteellista toimintaa. Osa teoksista on reflektointia koulutusohjelmaan kuuluneista projektiopinnoista ja osa elämästä Lapissa. Näyttelyn taiteilijat ovat tulleet Rovaniemelle opiskelemaan eri puolilta maailmaa ja osa opinnoista on toteutunut pohjoisen kylissä ja maisemissa. Näyttelyssä on mukana myös kolme koulutusohjelman opettajaa.
Galleria Hämärässä on esillä Anu Corinin, Kalomoira Douranoun, Liu Huangin, Hanna-Elina Hämäläisen, Elina Härkösen ja Tatiana Kravtsovin teoksia. Esillä on dokumentteja sosiaalisesti sitoutuneesta taiteesta, visuaalisia reflektointeja pohjoisesta luonnosta ja maisemasta sekä teoksia, jotka sivuavat muotoilun ja taidekäsityön menetelmiä.
Galleria Kopiossa on esillä talvitaiteen dokumentteja Juho Hiilivirralta, Maiko Ikeuchilta ja Antti Stöckelliltä. Nämä teokset liittyvät Lapin yliopiston pitkäkestoiseen taideperustaiseen tutkimukseen talvitaiteesta. Galleria Lyhdyssä on esillä Valerie Wahlroosin installaatio ja taidekirja, joka reflektoi hänen kokemustaan projektiopinnoistaan Lehtojärvellä. Näyttelyn kuraattorina toimii Maria Huhmarniemi.
Näyttelyn avajaispäivänä maanantaina 23.4. on
Arctic Art and Design -maisteriohjelmahankkeen avoin yleisöseminaari
Reflections and Visions. Näyttely avataan seminaarin päätteeksi.
Lisätietoja:
Antti Stöckell, antti.stockell(at)ulapland.fi
Elina Härkönen, elina.harkonen(at)ulapland.fi
Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP