Uutiset 2018
Uutinen, kuvituskuva 1

Lappi on noussut näkyväksi ja halutuksi EU-rahoituksen kumppaniksi hyvällä organisaatioiden välisellä yhteistyöllä

12.2.2018

Lapin liitto, Lapin yliopisto, Digipolis Oy, GTK, Luke, Lapin ammattikorkeakoulu, Rovaniemen kehitys Oy ja Pro Agria Lappi ovat olleet rakentamassa Lappiin Arctic Smartness -yhteistyömallia, jonka ansiosta Lappi on tunnustettu ja haluttu kumppani kilpailluissa EU-rahoitusohjelmissa. Lappi on tänä päivänä myös keskeisesti esillä eurooppalaisilla foorumeilla. Yhteistyömallin rakentamisen moottorina on toiminut muun muassa Lapin yliopiston koordinoima Arctic Smartness Excellence (ASE) -hanke.

ASE-hankkeessa rakennettu yhteistyömalli toimii esimerkkinä sille, miten maakunnallista aluekehitysrahaa voidaan yhdessä hyödyntää kansainväliseen verkostoitumiseen. Kansainväliset verkostot ja kumppanuudet ovat ehto sille, että lappilaiset toimijat pääsevät paremmin kiinni Euroopan unionin kilpailluimpaan hankerahaan – huippututkimuksen ja innovaatioiden edistämiseen keskittyvän Horisontti 2020 -ohjelmaan. ASE-hankkeen toimijat ovat saaneet läpi 12 hankenostoa kansainväliseen rahoitukseen, mikä on enemmän kuin tavoiteltiin. Hankkeiden kokonaisarvo on yli 10 miljoonaa euroa, josta lappilaisten toimijoiden osuus on yli 5 miljoonaa euroa.

Arctic Smartness Excellence -hanke on toteuttanut Lapin arktisen erikoistumisen strategiaa ja edistänyt viiden lappilaisen yrityslähtöisen klusterin toimintaa ja kehittymistä. Klusterit (lista alla) toimivat Arctic Smartness -yhteistyömallin pohjana ja ovat itsenäisiä toimijoita, eivät niinkään riippuvaisia hankkeesta. Viimeisen kahden vuoden aikana klusterien ja Arctic Smartness -toimijoiden osaaminen ja valmiudet vastata alueen elinkeinoelämän tarpeisiin ovat kasvaneet mm. teknologioiden hyödyntämisessä, tuotekehityksessä ja palveluosaamisessa. Lappi on mainittu yhtenä kolmesta malliesimerkkinä älykkään erikoistumisen ohjelman toteuttajana Euroopan Komission tiedonannossa heinäkuussa 2017.

Arctic Smartness Excellence -hankkeen toteutusaika on 12.2.2016–15.3.2018. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1 927 213 euroa, josta Lapin liitto on myöntänyt EAKR- ja valtion rahoitusta 1 551 280 euroa. Hanketta toteuttavat Lapin liitto, Luonnonvarakeskus (Luke), Geologian tutkimuskeskus (GTK), Kemin Digipolis Oy, ProAgria-Lappi, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen Kehitys Oy. Hanketta koordinoi Lapin yliopisto.

Arctic Smartness klusterit ja vastuuorganisaatiot:
Arktinen teollisuus ja kiertotalous (Kemin Digipolis Oy), Arktinen älykäs maaseutuverkosto (ProAgria Lappi), Arktiset kehittämisympäristöt (Lapin amk), Arktinen turvallisuus (MTI / Lapin amk) ja Arktinen muotoilu (Lapin yliopisto)

Hankkeen loppuseminaari järjestetään 13.2.2018 klo 9.00–14.00, Lapin yliopistolla, (Esko ja Asko -sali, taiteiden tiedekunta, F-siipi, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Seminaarin ohjelma

Lisätietoja:
Harri Malinen
harri.malinen (at) ulapland.fi
P. 040 572 0778
ASE-hankkeen tiedot RR-tietopalvelussa