Uutiset 2018
Uutinen, kuvituskuva 2

Arctic Exposure -kesäopinnot

13.2.2018

Lapin yliopisto ja Oulun yliopisto ovat kehittäneet uuden arktisia aiheita käsittelevän opintokokonaisuuden, joka järjestetään elokuussa 2018. Opintojen tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat arktisen alueen ja sen asukkaiden läpikäymään muutokseen sekä jalostaa tämä tieto muutosvoimavaraksi.

Arctic Exposure on Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston yhdessä kehittämä uusi kesäopinto-ohjelma. Opintojen tarkoituksena on perehdyttää osallistujat arktiseen ympäristöön ja arktisiin kulttuureihin sekä arktisen ympäristön, ihmisten ja yhteiskunnallisen keskustelun muutoksiin.

Molemmat yliopistot ovat Arktisen yliopiston (UArctic) jäsenyliopistoja ja arktisuus kuuluu niiden strategisiin painopisteisiin, joten laitosten välinen yhteistyö tällä saralla on luontevaa. Ajatus kesäopinnoista sai alkunsa, kun Lapin yliopiston Kansainvälisten asiain johtaja Outi Snellman ja Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki vierailivat Prince Albert II of Monaco Foundation -säätiössä, joka tukee muun muassa ilmastonmuutokseen keskittyviä kestävän kehityksen projekteja.

— On tärkeää luoda eteläisten leveysasteiden nuorille mahdollisuus tutustua Euroopan pohjoisimpien osien asioihin. Tällä seudulla asuu ihmisiä, joiden elämää ohjaavat usein muualla tehdyt päätökset. Yliopistojen välinen yhteistyö on mitä mainioin tapa luoda mahdollisuus tutustua pohjoisiin asioihin, toteaa Snellman, joka toimii myös Arktisen yliopiston Kansainvälisen sihteeristön päällikkönä Lapin yliopistossa.

Kesäopinnot järjestetään kolmella paikkakunnalla: Oulussa, Rovaniemellä ja Inarissa. Oulussa ja Rovaniemellä toteutetaan rinnakkain kuuden päivän pituinen opinto-ohjelma, jonka jälkeen ryhmät käyvät yhdessä viiden päivän tutustumismatkalla Inarissa. Kaksi ja puoli viikkoa kestävien opintojen aikana osallistujat käyvät luennoilla, vierailevat kiinnostavissa kohteissa, osallistuvat työpajoihin ja toteuttavat kiinnostavan loppuprojektin.

Oulussa opinnot järjestää yliopiston humanistinen tiedekunta. Lapin yliopistossa arktista muutosta käsitellään taiteen, kulttuurienvälisen viestinnän, arktisen tutkimuksen ja tiedeviestinnän näkökulmista. Oman panoksensa antavat myös taiteiden tiedekunta, yliopiston Kielikeskus ja Arktinen keskus.

Monitieteisten kesäopintojen tarkoituksena on saada opiskelijat tarkastelemaan arktisuutta useista eri näkökulmista ja osana maailmanlaajuista kehitystä. Opiskelijat perehtyvät myös kulttuurienväliseen kommunikointiin. He oppivat tarkastelemaan kriittisesti omia olettamuksiaan muista ihmisistä ja kulttuureista sekä kehittämään keskustelutaitojaan. Osallistujat oppivat myös, miten ymmärtäminen muutetaan toiminnaksi ja miten asioihin voi vaikuttaa.

Kesäopintojen hakuaika on meneillään ja kestää huhtikuun loppuun asti. Varsinaisten opintojen ajankohta on 16. – 31.8. 2018. 

Yhteyshenkilö:

Jaana Severidt
Kansainvälistymispalveluiden päällikkö
jaana.severidt (at) ulapland.fi, puhelin 040 772 6510