Uutiset 2018
IMG_kuvaMinnaTurunen_550x367.jpg

Projekti tutkimaan rakenteellista epätasa-arvoa poronhoitoa harjoittavissa saamelaisyhteisöissä

30.12.2018

Lapin yliopistossa alkaa tutkimushanke, jonka tavoitteena on lisätä keskustelua sukupuoleen liittyvästä rakenteellisesta epätasa-arvosta poronhoitoa harjoittavissa saamelaisyhteisöissä. Pohjoismaiden ministerineuvoston (NCM) tasa-arvorahaston (NIKK) rahoittamassa hankkeessa toteutetaan suositukset tasa-arvon tukemiseksi.

Projektissa muodostetaan tutkijaverkosto Suomen, Ruotsin, Norjan, Grönlannin ja Venäjän välille sekä kerätään ja kootaan tietoa rakenteista, jotka aiheuttavat epätasa-arvoa naisten ja miesten välille poronhoitoa harjoittavissa saamelaisyhteisöissä. Projektin aikana järjestetään työpajoja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, ja niihin kutsutaan saamelaisyhteisön jäseniä, asiantuntijoita ja vaikuttajia.

– Tahdomme ymmärtää, millaiset rakenteet aiheuttavat epätasa-arvoa erityisesti Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ja millaisia vaikutuksia niillä saattaa olla porotalouteen, kuten naisten mahdollisuuksiin harjoittaa elinkeinoa. Tarkastelemme asiaa myös ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta, kertoo hankkeen johtaja Kamrul Hossain Arktisesta keskuksesta.

“Deconstructing Structural Inequality: Gender Equality in Reindeer Herding Sámi Communities” -projektin kesto on 2018–2020 ja sen budjetti on noin 65 000 €. Projektia hallinnoi Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti (PYVI), joka on osa Lapin yliopiston Arktista keskusta. Hankkeen vastuullinen johtaja on tutkimusprofessori ja PYVI:n johtaja Kamrul Hossain ja projektikoordinaattorina työskentelee Assi Harkoma.

Lisätietoja:

Kamrul Hossain
Hankkeen johtaja
Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
+358 40 484 4281, kamrul.hossain(at)ulapland.fi

Assi Harkoma
Projektikoordinaattori
Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
+358 40 484 4159, assi.harkoma(at)ulapland.fi

 

LaY/AK/AH&JW