Uutiset 2018
näyttely4.jpg
Kuva: Seija Ulkuniemi, Valokuvanäyttely: VIERELLÄSI (A TU LADO) 2018

Seija Ulkuniemen valokuvia esillä neljässä näyttelyssä Kuubassa

27.11.2018

Seija Ulkuniemi työskentelee Lapin yliopiston kasvatustieteen tiedekunnassa kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtorina. Hänen valokuviaan on esillä marraskuussa neljässä näyttelyssä Kuuban Havannassa ja Santiago de Cubassa. Havannan näyttelyt ovat osa jokavuotista kansainvälistä Noviembre Fotográfico -valokuvafestivaalia.

Ulkuniemi myös luennoi taiteestaan Havannan taideyliopistossa ISA:ssa (Instituto Superior de Artes) sekä suomalaisesta opettajankoulutuksesta Instituto Superior Pedagógico Enrique José Varonassa (Sosiaalitieteen, humanististen tieteiden ja kasvatustieteiden tiedekunnassa).

Kulttuurivaihtomatkaa on Lapin yliopiston ohella taloudellisesti tukenut Frame. Frame Finland on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka tukee taiteen ammattilaisten kansainvälistä toimintaa.

Valokuvanäyttelyt:

1. Valokuvanäyttely: SC VS SC (Santa Claus visits Santiago de Cuba) 2018
Galleria: Casa Antonia Eiriz (Juanelo San Miguel del Padrón, Havanna)

näyttely 1.jpg
Kuvissa eri-ikäiset Santiago de Cuban asukkaat esittävät toiveitaan Ulkuniemen Lapista Kuubaan mukanaan ottamalle pehmolelujoulupukille.

2. Valokuvanäyttely: MUURITARINOITA (Wall Stories) 2015
Paikka: Hotel Habana Libre (Vedado, Havanna)

2. Muuri_homous.jpg

Kuvissa Ulkuniemen Berliinin muurilla kohtaamat eri maista olevat miehet esiintyvät itse valitsemassaan kohdassa muuria haluamassaan asennossa. Kuviin liitetyt tekstit ovat Ulkuniemen tulkintoja näiden miesten elämäntarinoista, joissa he paljastivat erilaisia kohtaamiaan muureja.

3. Valokuvanäyttely/Yhteistyöprojekti Lapin yliopiston opiskelijoiden ja harjoittelukoulun oppilaiden sekä kuubalaisen taiteilijan kanssa):

ARVOJEN KIERRÄTYSTÄ MAAILMANRAUHAN PUOLESTA (RECYCLING VALUES FOR WORLD PEACE) 2017
Galleria: Galería Fernando Boada (Centro Cotorro, Havanna)

2. Muuri_luulo_erilaisuudestamme.jpg
3.%20Arvojen_Kynkäänniemi_Waltteri.jpg

3. Arvojen_Reymundo_kuva.jpg
Näyttelyn kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat opiskelijoiden ja oppilaiden sekä Ulkuniemen vastauksia kysymykseen, mitä itse kukin arvostaa Suomessa. Kuubalaistaiteilija Reymundo de Paz Mundial on tehnyt kierrätysmateriaalista veistoksia (Liitekuva: Reymundo), jotka ovat saaneet inspiraationsa em. valokuvista ja teksteistä.

4. Valokuvanäyttely: VIERELLÄSI (A TU LADO) 2018
Galleria: Casa Diego Velazquez, Santiago de Cuba

näyttely4.jpg

Ulkuniemi on ottanut kaikki näyttelyn kuvat Kemijoen näkymistä vuoden 2017 loppukuukausina. Kuvat kertovat joen vierellä kuljeskelun voimauttavasta vaikutuksesta: Ulkuniemi tarvitsi voimavaroja sairaan tyttärensä vierellä oloon – saattohoitoon.