Uutiset 2018
pintasuunnittelu.jpg
Kuva: Pintojen luonnostelua ja ideointia

Arktisia pintoja

28.11.2018

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat ovat suunnitelleet opinnoissaan arktisuudesta inspiraation saaneita pintoja Lapin Kansalle ja Lapin yliopistopainolle.

Sisustus- ja tekstiilimuotoilun pintasuunnittelun opinnoissa keskiössä ovat kuviot ja tekstuurit. Opinnoissa harjaannutaan näkemään erilaisten pintakuvioiden mahdollisuuksia, suunnittelemaan pintoja erilaisiin käyttökohteisiin ja protoilemaan suunniteltuja pintoja eri tekniikoin.

Opintojaksolla yhtenä pintasuunnittelun kohteena oli Lapin Kansan toimistorakennuksen jouluilme. Rovakadulla sijaitsevan rakennuksen jouluilme päätettiin toteuttaa ikkunateippauksena, jossa kuviosuunnittelun laadinta mahdollistaa suurien värienpintojen avulla luoda julkisivuun uutta ilmettä. Suunnittelutyö toteutettiin yhteistyössä Lapin Kansan graafikko Miila Kankaanrannan kanssa.

Ikkunateippauksen lähtökohtana ja inspiraation lähteenä ovat toimineet pohjoisen luonto, sen arktisuus ja taianomaisuus. #foxlites teoksen kuvituksen taustalla on suomalainen kansanuskomus tuliketusta, jonka turkin kipinöistä revontulet heijastuvat taivaalle. Revontuliin kätkeytyy myös muita tuttuja pohjoisen eläimiä, jotka katsoja löytää tutkiessaan kuvitusta tarkemmin. Ajatuksena oli toteuttaa tuttu ja Lappiin vahvasti liitetty, jo kliseinenkin aihe uudenlaisella tavalla. Kuvitus tuo lisäksi tutuksi vanhoja kansanperinteitä ja avaa revontulimyyttiä myös ohikulkeville turisteille.

Opiskelijoiden suunnittelemia erilaisia pintoja protoiltiin myös digitaalisena kangastulosteena yhteistyössä Lapin yliopistopainon kanssa. Kankaalle tulostetutuista pinnoista ommeltiin liikelahjaksi kangaskoreja Lapin yliopistopainolle.

Kangaskorit ovat esillä näyttelyssä taiteiden tiedekunnan kolmannessa kerroksessa ajalla 28.11.2018 – 31.1.2019.

Pintasuunnittelun opintojakso on osa Sisustus- ja tekstiilimuotoilun valinnaisia sivuaine opintoja. Opintojaksolle osallistui opiskelijoita taiteiden tiedekunnan eri koulutusohjelmista: Saana Sirviö, Sini Karjalainen, Hilkka Sääskilahti, Pirjo Vuohtoniemi, Anni-Ilona Saario, Ada Aaltonen, Anniliina Parkkinen, Hanna-Elina Hämäläinen ja Erja Sainio. Ohjaavina opettajina toimivat yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi ja yliopisto-opettaja Emmi Harjuniemi.

Lisätietoja:

Sisustus- ja tekstiilimuotoilun
opiskelija Saana Sirviö sasirvio@ulapland.fi
yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi piia.pyrstojarvi@ulapland.fi
yliopisto-opettaja Emmi Harjuniemi emmi.harjuniemi@ulapland.fi