Uutiset 2018
lipiainen_valaistunut1_web.jpg
Leila Lipiäinen: Valaistunut I. Esineinstallaatio, 2017.

Sanna Haimilan ja Leila Lipiäisen FLOW -yhteisnäyttely avautuu Taidekamarissa Torniossa

2.3.2018

FLOW on kahden Lapin taiteilijaseuran jäsenen Sanna Haimilan ja Leila Lipiäisen yhteisnäyttely. Lapin taiteilijaseuran jäsenyyden lisäksi taiteilijoita yhdistää intuitiivinen työskentelytapa ja teosten muotokieli.

Rovaniemeläinen kuvataiteilija ja Lapin yliopiston näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen on vuosien ajan tehnyt esinelähtöisiä teoksia ja installaatioita. Hän on muokannut, muuttanut ja yhdistänyt yllättäviä ja arkisia esineitä toisiinsa ja saanut näin aikaan jotain uutta. Hylätty, kenties rikkoutunut, ready-made-esineistö kiinnostaa menneisyydellään. Esineen muoto, väri, materiaali ja kenties sen outous inspiroi. Lopulta esineestä tulee se, joksi se haluaa tulla.

FLOW -näyttelyyn Leila Lipiäinen tuo Nimipäivät, Seinäesineitä ja Valaistunut -sarjojen teoksia vuosilta 2014 – 2018. Teokset ovat itsenäisiä osia, joissa on käytetty tuttuja ja arkipäiväisiä esineitä ja materiaaleja: tina- ja kupariesineitä, huopaa, kakkuvuokia, lampunvarjostimia, helminauhoja, alpakkalautasia, paperinappeja, simpukka-amppeleita, kurahousuja, sadetakki, käsinkehrättyä pellavaa, alumiinivuoka vuodelta 1941 ja Vasaloppet -palkinto vuodelta 1947.

Leila Lipiäinen on osallistunut yksityis-, ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla vuodesta 1988 lähtien. Hän on Lapin taiteilijaseuran ja MUU ry:n jäsen. Hänen teoksiaan on mm. Rovaniemen taidemuseon ja Wihurin kokoelmissa.

lipiainen_valaistunut3_web.jpg
Leila Lipiäinen: Valaistunut III. Esineinstallaatio, 2018.

Sanna Haimila on torniolainen maalari ja piirtäjä. Hän on Lapin taiteilijaseuran ja Taidemaalariliiton jäsen ja hänen teoksiaan on muun muassa Ulkoministeriön ja Aineen taidemuseon kokoelmissa. FLOW -näyttelyyn hän tuo öljymaalauksia.

– Olen piirtänyt ja maalannut nyt jo muutaman vuoden ajan työhuoneeltani löytämiä, yli 10 vuotta sitten itsestäni ottamia valokuvia. Toistanut näitä viittä, kuutta kuvaa tietämättä täsmällisesti mikä kuvissa kiehtoo ja miksi haluan niitä toistaa, luottanut vain tunteeseen. Olen pohtinut aikaa, ajan kulumista, ihmistä ajan virrassa. Kuka on tuo tyttö kymmenen vuoden takaa, kuka olen nyt. Siirrän tuota kuvan tyttöä tähän aikaan ja hetkeen piirustusviivan ja maalauseleen avulla, kuvailee Sanna Haimila taiteellista työskentelyään.

haimila_nimeton1_web.jpg
Sanna Haimila: Nimetön. 2018. Öljy kankaalle, 40 x 30 cm.

– Minulle onkin muotoutunut erityisen tärkeäksi, ei niinkään kohde, vaan tapa jolla työstän teosta ja tekemisen hetkinen ajatusprosessi. Tärkeäksi on myös muodostunut kenties jopa lapsenomainen jäljen jättämisen into ja tekemisen riemu, Haimila kiteyttää.

haimila_nimeton2_web.jpg
Sanna Haimila: Nimetön. 2018. Öljy pleksille, 140 x 120 cm.

Sanna Haimila ja Leila Lipiäinen:
FLOW – maalauksia ja esineinstallaatioita
6. – 29.3.2018

Taidekamari, Keskikatu 26, 95400 Tornio
Avoinna ti-pe 12–17, la 11–15
www.kuvataideseura.com
+358 44 552 2980
kuvataideseura(at)gmail.com

Lisätietoja:
Sanna Haimila, +358 44 325 1803, haimilasanna(at)gmail.com
Leila Lipiäinen, +358 40 092 4705, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP