Uutiset 2018
tanja_koistinen_550px.jpg
Tanja Koistinen: osa teoksesta Potential partnership. 2018. Teos esillä Oil, Land and Networks -näyttelyssä. Kuva: Juliana Semenova

Vuoden 2018 viimeinen näyttelykokonaisuus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

30.11.2018

Vuoden viimeiset näyttelyt avautuvat F-talon gallerioissa maanantai-iltana 3. joulukuuta klo 18–19.30. Oil, Land and Networks -ryhmänäyttely Galleria Seinässä ja Hämärässä tarkastelee öljytuotannon vaikutuksia Venäjän arktisilla alueilla. TechFashion -näyttely Galleria Kilossa esittelee taiteiden tiedekunnan muotoilijoiden suunnittelemia vaatteita ja asusteita, joihin on sisällytetty vuorovaikutteista käyttötilanteisiin reagoivaa teknologiaa. Vaate tilassa – tila vaatteessa -ryhmänäyttely Galleria Lyhdyssä sekä F-talon Agoran portaikossa analysoi vaatteen ilmenemistä tilassa ja tilan vaikutusta itse vaatteessa. Markus Kumpulan Kuvia köydestä -näyttely Galleria Kajossa esittelee Lapin kalliokiipeilykulttuuria mustavalkovalokuvauksen keinoin. Tomi Knuutilan väitöskirjatyöhön liittyvä ilmastonmuutokseen liittyvää mittausdataa hyödyntävä taideteos Climatable nähdään Galleria Kopiossa. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!


Galleriat Seinä ja Hämärä

Oil, Land and Networks
4. – 20.12.2018
Avajaiset maanantaina 3.12.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


tytti_muurinen_web.jpg
Tytti Muurinen: 195 000 000 000 cups. 2018. Kuva: Tytti Muurinen


Oil, Land and Network -näyttelyn teokset ovat saaneet aiheensa ja innoituksensa tutkimustuloksista, jotka on saatu oikeustieteen tiedekunnan tutkimushankkeesta Öljyntuotannon verkostot Venäjän arktisella alueella: sosiaaliset vaikutukset ja kumppanuuden mahdollisuudet. Taiteilijat pohtivat teoksissaan samoja kysymyksiä, joita tutkijat ovat kohdanneet hankkeessa. Näyttelyn teosten keskeisiä teemoja ovat ympäristönsuojelu, alkuperäiskansojen oikeudet sekä perinteisen elämäntavan ja öljy-yhtiöiden välinen vuorovaikutus.

Lisäksi teoksissa havainnollistetaan joitakin hankkeen tutkimustuloksia, jotka avaavat eri näkökulmia aiheeseen. Öljyntuotanto Venäjän arktisilla alueilla paljastuu monisyiseksi ilmiöksi, josta löytyy vaihtelevia näkemyksiä ja kokemuksia. Teoksissa on pyritty ymmärtämään erityisesti paikallista näkökulmaa. Miltä sinusta tuntuisi elää öljyntuotantoalueella?

Näyttelyssä aihetta on käsitelty installaation, valokuvan, maalauksen, sekatekniikan ja animaation keinoin. Tekijät ovat kuvataidekasvatuksen ja soveltavan kuvataiteen maisteriopiskelijoita sekä taiteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijoita. Näyttelyn työt ovat syntyneet vuonna 2018 järjestetyllä Advanced artistic production -kurssilla, jossa pohdittiin taiteen ja tieteen vuorovaikutuksen mahdollisuuksia.

Näyttelyssä ovat mukana Tanja Koistinen, Tytti Muurinen, Niina Perander, Terhi Kuokkanen, Juliana Semenova, Reetta Komulainen, Marcelo Souza ja Sandrine Côté.

Lisätietoja:
Terhi Kuokkanen, tkuokkan(at)ulapland.fi
Reetta Komulainen, rekomula(at)ulapland.fiGalleria Kilo

TechFashion – esteettistä puettavaa teknologiaa
4. – 20.12.2018
Avajaiset maanantaina 3.12.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


techfashion_web.jpg
Emmi Harjuniemi: Smart Handbag – avaimista käyttäjää muistuttava käsilaukku.


TechFashion – esteettistä puettavaa teknologiaa
-näyttely esittelee vaatteita ja asusteita, joissa yhdistyvät teknologia ja muotoilu. Teknologian integroiminen mahdollistaa vuorovaikutteisten ja käyttötilanteisiin reagoivien asusteiden muotoilun, ja näyttelyn töissä korostuu sekä funktionaalisuus että esteettisyys. Näyttelyssä on esillä usean Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoilijan yksin ja ryhmissä tekemiä töitä, ja se on osa Suomen Akatemian TechFashion -tutkimusprojektia, jota koordinoi taiteiden tiedekunnan teollisen muotoilun koulutusohjelman professori Jonna Häkkilä.

Lisätietoja:
Jonna Häkkilä, jonna.hakkila(at)ulapland.fiGalleria Lyhty ja Agoran portaikko

Vaate tilassa – Tila vaatteessa
4. – 20.12.2018
Avajaiset maanantaina 3.12.2018 klo 18.00

F-talo, 1.–3. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


vaatetilassa1ja2_web.jpg
Vasemmalla Äiti Sotka, 2018, sekatekniikka. Työryhmä: Annukka Lahti, Elli Ojala, Elina Puro ja Monika Rissanen. Oikealla Revontulet, 2018, sekatekniikka. Työryhmä: Pihla Bohm, Ella Kinnunen, Maria Rossi ja Marika Ylisirniö. Kuvat: Maria Rossi


Näyttely on ensimmäisen vuoden vaatetussuunnittelun opiskelijoiden yhdessä kokoama ja suunnittelema kokonaisuus. Osana Luova vaatetus -opintojaksoa toteutetussa näyttelyssä analysoidaan vaatteen ilmenemistä tilassa sekä tilaa vaatteessa. Opiskelijoiden pohdinnat ihmisyydestä, vallankäytöstä ja maailmantilasta toimivat opintojakson inspiraation lähteinä.

Luonnosmaiset puvut toteutettiin pienryhmissä suoraan mannekiinien päälle. Tehtävänannon lähtökohtana oli rajattu kangasmateriaali, mutta sitä oli lupa työstää kaikin mahdollisin keinoin. Pukuihin on käytetty kankaan lisäksi muun muassa rautalankaa, ilmapalloja, pahvia, paperia ja led-valoja.


vaatetilassa3ja4_web.jpg
Vasemmalla Valtiatar, 2018, sekatekniikka. Työryhmä: Miikka Keränen, Stella Ollus, Iri Sotarauta ja Oona Örmä. Oikealla Nomadi, 2018, sekatekniikka. Työryhmä: Päivi Ahola, Raminta Aukstakalnyte ja Karolina Ulrichova. Kuvat: Maria Rossi


Vaikka jokaiselle hahmolle kirjoitettiin oma tarinansa, yhdistyivät tarinat lopulta yhdeksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Alussa Äiti Sotka loi maailman. Revontulet, taivaat ja meret syntyivät hänen käsistään. Ihmisen valtakaudella rakennettiin kaupunkeja ja patriarkaatteja, jotka pyrkivät hallitsemaan kaikkea. Valtiatar nousi vanhaa valtaa vastaan, mutta sokaistui omasta voimastaan. Lopulta maailma luhistui ja Nomadi joutui vaeltamaan pimeydessä uutta, parempaa maailmaa etsien.

Näyttelyn teoksia on nähtävillä Galleria Lyhdyssä F-talon ensimmäisessä kerroksessa sekä Agoran portaikon välitasanteilla toisessa ja kolmannessa kerroksessa.

Lisätietoja:
Johanna Oksanen
johanna.oksanen(at)ulapland.fi
+358 40 484 4404Galleria Kajo

Markus Kumpula:
Kuvia köydestä
– mustavalkovalokuvia Lapin kalliokiipeilykulttuurista
4. – 20.12.2018
Avajaiset maanantaina 3.12.2018 klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


markuskumpula_web.jpg
Markus Kumpula: Niemisel. 2018. 35mm filmi, digitaalisesti käsitelty.


Näyttelyssä esitellään monille tuntematonta ja vierasta, mutta silti antoisaa ja monipuolista elämäntyyliä. Kuvilla pyritään välittämään katsojalle niitä tunteita, joita varmasti jokainen köyden päähän eksynyt tuntee.

Teoksissa esitetty maailma on monesti pelottava ja rankaisee omalla tavallaan, mutta silti houkuttelee siihen eksyneen vuosi toisensa jälkeen palaamaan kallioille kohtaamaan seuraavia luonnon luomia haasteita.

Kuvat on otettu mustavalkofilmille kesällä 2018 eri kallioilla Suomen ja Ruotsin Lapissa. Jälkikäsittely on tehty tietokoneella kunnioittaen pimiötyöskentelyn periaatteita.

Lisätietoja:
Markus Kumpula
markus.kumpula.mk(at)gmail.comGalleria Kopio

Tomi Knuutila: Climatable
4.12.2018 – 24.1.2019
Avajaiset maanantaina 3.12.2018 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


tomiknuutila_web.jpg
Kuva: Tomi Knuutila


Galleria Kopiossa on nähtävillä Tomi Knuutilan väitöskirjatyöhön Qualities of Simplicity in designing interactive art liittyvä taiteellinen osio Climatable. Climatable on ilmastonmuutokseen liittyvä vuorovaikutteinen taideteos, joka hyödyntää ilmastonmuutokseen liittyvää mittausdataa. Teos sai ensiesityksensä Ranskassa St. Etiennen muotoilubiennaalissa vuonna 2008, jonka jälkeen se on ollut esillä muun muassa Rovaniemellä, Kirkkoniemessä ja Skotlannin Edinburghissa.

Väitöskirjatyössä on tutkittu vuorovaikutteisen taiteen käyttökokemusta sekä sen suunnittelua yksinkertaisuus -käsitteen kautta. Muotoilun ja taiteen rajapinnalla toimiva installaatio hyödyntää muotoilun tekemisen ja tutkimuksen menetelmiä, ja sitä on muokattu jokaisella esityskerralla yksinkertaisen käytettävyyskokemuksen aikaansaamiseksi. Taiteeseen liittyvää elämyksellisyyttä ei ole kuitenkaan unohdettu, ja ilmastonmuutosdata ilmenee teoksessa äänin ja animaatioin.

Tule kuuntelemaan ja katsomaan, miltä ilmastonmuutos kuulostaa taiteen keinoilla ilmaistuna!

Lisätietoja:
Tomi Knuutila
tomi.knuutila(at)ulapland.fi
+358 40 484 4384


LY / TTK / LP