Uutiset 2019
laura_laivamaa_550px.jpg
Laura Laivamaan Ruuhkavuosipäiväkirja -näyttely Galleria Seinässä kokoaa yhteen satoja vuosien 2016–2019 aikana syntyneitä luonnoksia. Kuva: Laura Laivamaa

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa esillä seitsemän uutta näyttelyä syys-lokakuun vaihteessa

17.9.2019

Syksyn toinen näyttelykokonaisuus tarjoaa koettavaksi muun muassa luonnoksia ruuhkavuosien varrelta, uushenkisyyttä käsittelevää ääni- ja videotaidetta, erilaisia valokuvanäyttelyitä sekä luonnontieteiden poikkitieteellistä tutkimusta hyödyntävää innovatiivista tekstiilimuotoilua. Avajaisia vietetään maanantaina 23. syyskuuta klo 18 – lämpimästi tervetuloa mukaan!


Galleria Seinä

Laura Laivamaa:
Ruuhkavuosipäiväkirja
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


laura_laivamaa_web.jpg
Kuva: Laura Laivamaa


Kolme lasta, jättikokoinen löytökoira, rintamamiestalon remontti, muutama kielteinen apurahapäätös, päivätyöt yliopistolla ja valtava palo omaan luovaan tekemiseen vapaa-ajalla. Näistä aineksista on lähtenyt rakentumaan Laura Laivamaan Ruuhkavuosipäiväkirja -näyttely, joka kokoaa yhteen satoja vuosien 2016–2019 aikana syntyneitä luonnoksia.

Näyttelyn nimeä mukaillen piirrokset ovat syntyneet niin päivittäisten arkiaskareiden kuin elämän suurten mullistusten keskellä: arki-iltana epäergonomisesti sohvan nurkassa kyhjöttäen, lasten läksykirjojen vieressä sekaisen keittiönpöydän ääressä, automatkoilla, iltayön hetkinä, lapsen syntymää odottaessa, isän viimeisenä kesänä. Välineiksi on riittänyt ruutupaperi ja ohutkärkinen kynä. Piirrokset on koottu kollaaseiksi harmaantuneelle puulle ja vanerille, ja saavat parikseen piirrossarjasta alkunsa saaneen, Lapuan Kankureiden mallistoon kuuluvan Kuura -tekstiilin.


laura_laivamaa_web2.jpg
Kuva: Laura Laivamaa


Laura Laivamaa ( os. Smeds, s. 22.8.1984, Tornio) on Rovaniemelle kotiutunut, Lapin yliopistosta valmistunut tuplamaisteri (teollinen muotoilija ja sisustus- ja tekstiilimuotoilija), joka aloittelee syksyllä 2019 taiteellista väitöskirjaa liittyen arktisuuden ja pohjoisuuden visuaaliseen ilmaistavuuteen taiteellisessa ja kaupallisessa tekstiilissä. Hän on tornionjokilaaksolaisen hopeaseppäsuvun vesa neljännessä polvessa, käsityöläinen, ja tällä hetkellä myös projektityöntekijä lappilaiseen käsityöhön, muotoiluun, kuvataiteeseen ja matkailuun liittyvässä Lapista käsin -hankkeessa Lapin yliopistolla.

Lisätietoja:
Laura Laivamaa
lauralaivamaa(at)gmail.com
Instagram: @lauralaivamaa



Galleria Hämärä

Sanni Vanttaja:
Dream of Light // HyperMantra666!
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


sanni_vanttaja_web.jpg
Sanni Vanttaja: Dream of Light. 2019. Videoteos.


Aamu välkehtii hänen ihollaan.
Arki syttyy hehkuviin sävyihin,
kun hän katsoo kohti itseään;
tuntematonta maailmaa.

Pastellitaivas hohtaa utuista valoa,
valkeutta ja parantavaa lumetta.

Kristallipartikkelit aurassaan
hän antautuu
matkalle kohti haaveita.
Kohti huumaavaa ulappaa,
valaiden maita.

Kohti unelmain holveja,
salaista oppia.

Totuutta?


Näyttely on osa Sanni Vanttajan kuvataidekasvatuksen pro gradu- tutkielmaa. Gradussaan hän tarkastelee mitä on uushenkinen kuvataide Suomessa ja miten muutoksessa olevaa henkisyyttä representoidaan kuvataiteessa tänä päivänä.

Videotaideteoksen visuaalinen osa Dream of Light koostuu pastellinsävyisistä unikuvista, joissa haaveet ja illuusiot siivittävät sisäisen rauhan etsintää. Se esittää toiveen jostain tavoittamattomasta – ihmistä suuremmasta, korkeammasta voimasta.

Teoksen äänimaailma HyperMantra666! on tanssi kohti ekstaasin ja eskapismin raja-alueita. Se loihtii esiin säkeitä järkkymättömästä uskosta ja hengen valosta. Samalla se kartoittaa niitä säröjä ja suvantokohtia, joita on mahdollista kohdata sielullista kehitystä etsiessään.

– Tämä on matka kohti kirkkautta, kauneutta, ja kosmista totuutta, Vanttaja toteaa.

Lisätietoja:
Sanni Vanttaja
sanni.jasmiina(at)gmail.com
+358 40 218 524



Galleria Kilo

Mari Parpala:
Aikatasoja
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


mari_parpala_web.jpg
Mari Parpala: Ryhmäkuva. 2019. Digivalokuva, 36 x 50 cm.


– Edesmennyt mummuni keräsi elinaikanaan talteen vanhoja esineitä, vaatteita ja huonekaluja omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Esineitä hän säilytti muun muassa aitassa sekä rantasaunalla, joissa itsekin viihdyin lapsena. Mummu kertoi mielellään tarinoita menneistä ajoista ja esitteli aitan aarteita. Olin aina hirveän kiinnostunut kuulemaan, millaisia tarinoita mihinkin esineeseen liittyy, Mari Parpala kertoo.

– Nyt mummu ei ole enää kertomassa näitä asioita ja paljon on päässyt unohtumaan. Vahva tunneside säilyy silti näihin esineisiin, mutta myös itse aittaan ja sen tunnelmaan.

Parpalan Aikatasoja -valokuvanäyttelyn teoksissa yhdistyvät mummun kertomukset, menneisyys sekä nykyhetki. Hän poimi aitan lukuisista esineistä intuitiivisesti sellaisia, jotka edelleen vetivät häntä puoleensa. Lisäksi Parpala tarkasteli aittaa ja sen ympäristöä suhteessa näihin esineisiin.

– En voi palata ajassa taaksepäin, mutta voin tehdä näistä muistoista omia tulkintoja tässä hetkessä, aivan kuten mummukin teki tarinoita kertoessaan. Kulttuurihistoriaa opiskelleena menneisyyden ja nykyisyyden suhde kiehtoo minua ja tutkin sitä usein valokuvissani.

Toisena teemana Parpalan teoksissa on maatalous, sillä monet esineet liittyvät käyttötarkoitukseltaan maanviljelyyn.

Mari Parpala on kuvataidekasvatuksen viidennen vuoden opiskelija. Aikatasoja -valokuvanäyttely on hänen loppuproduktionsa valokuvataiteen sivuaineeseen. Teokset ovat värillisiä digivalokuvatulosteita.

Lisätietoja:
Mari Parpala
mparpala(at)ulapland.fi
+358 40 5478313



Galleria Lyhty

Josefina Yrjölä:
The World I Our Diary / Maailma on päiväkirjamme
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


josefina_yrjola_web.jpg
Josefina Yrjölä: No God Up In The Sky, Turku 2019


Mikä on niin tärkeää, että sen haluaa henkilökohtaisesti kirjoittaa julkisesti nähtäväksi – silläkin uhalla, että sotkee ympäristöä tai omaisuutta? The World Is Our Diary / Maailma on päiväkirjamme -näyttelyssä on esillä Josefina Yrjölän ympäri Suomea havainnoimia viestejä, joita ihmiset ovat kirjoittaneet ympäristöömme käsin.

Jotkut haluavat muistuttaa jostakin, joillakin on tarve ilmaista runosuonen sykettä, olemassaoloa, jotkut tarttuvat tussiin vähän kevyemmin perustein. Aivan kuten päiväkirjatkin kertovat paljon kirjoittajastaan, ympäristömme kertoo paljon ihmisistä ja ihmiskunnasta. Kirjoituksia tulee vastaan usein yllättäen, joten kuvat ovat pääosin kännykällä otettuja, ja omalla tavallaan kännykkäkuvat itsessään toimivat nykypäivänä päiväkirjamaisena elämän tapahtumien tallentajana.

Josefina Yrjölä on neljännen vuoden graafisen suunnittelun opiskelija. Näyttely on hänen valokuvauksen sivuaineopintojen loppuproduktio.

Lisätietoja:
Josefina Yrjölä
jyrjola(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Pauliina Heikkinen:
Lux et Umbra
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


pauliina_heikkinen_web.jpg
Kuva: Pauliina Heikkinen. 2017. Mustesuihkutuloste, 60 x 33 cm.


Lux et Umbra on graafisen suunnittelun opiskelija Pauliina Heikkisen valokuvauksen sivuaineen loppuproduktionäyttely. Näyttely sisältää sarjan ilmaisultaan abstrakteja mustavalkokuvia, joiden tarkoitus on tarkastella valon ja varjon suhdetta, tekstuureja sekä kontrasteja erilaisissa kuvauskohteissa.

Näyttelyn tarkoituksena on myös herättää ihmisiä katsomaan arkisia asioita uusin silmin; mikä tahansa kohde on mahdollista kuvata kiinnostavassa ja esteettisessä valossa.

Kuvia on kuvattu läpi sivuainetaipaleen.

Lisätietoja:
Pauliina Heikkinen
pauliina.heikkinen95(at)gmail.com
Instagram: @pauliinaheikkinendesign



Galleria Kopio

Future Bio-Arctic Design (F.BAD) -hanke:
Nyt loppui ininä
– Osallistu ja tutustu luonnonmukaisen hyttyskarkotteen suunnitteluun
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Nyt_loppui_inina_web.jpg
Jenni-Liisa Yliniva: Nyt loppui ininä -hyttystarrat.


Future Bio Arctic Design (F.BAD) -hankkeessa (2018–2020) kehitetään luonnonmukaista, myrkytöntä ja kestävää hyttyskarkotetekstiiliä. Hankkeen Nyt loppui ininä -näyttelyssä otetaan kantaa poikkitieteellisen luonnontieteiden tutkimuksen ja tekstiilitaiteen keinoin ilmastonmuutokseen, kemikaaliylikuormitukseen ja tekstiileissä käytettäviin myrkyllisiin viimeistelyaineisiin.

Innovatiivisessa ja vuorovaikutteisessa näyttelyssä yleisö pääsee katsomaan ja kuulemaan mielenkiintoista tietoa niin tutkimuksesta, muotoilusta kuin hyttystenkin elämästä. Näyttelyn avajaisissa kerätään tietoa osallistujilta hauskoilla ja vuorovaikutuksellisilla tehtävillä neljällä eri "hyttysrastilla", joten yleisöllä on myös mahdollisuus osallistua itse tutkimukseen, tutkimustulosten hyödyntämiseen ja suunnitteluun.

Future Bio Arctic Design (F.BAD) -hankkeessa ja näyttelyn toteutuksessa ovat mukana Luonnonvarakeskus, Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu.

Lisätietoa:
Tutkija Susan Kunnas, Luonnonvarakeskus,
susan.kunnas(at)luke.fi, +358 029 532 5299
Professori Heidi Pietarinen, Lapin yliopisto,
heidi.pietarinen(at)ulapland.fi, +358 40 484 4401
Projektipäällikkö Reeta Sipola, Lapin ammattikorkeakoulu,
reeta.sipola(at)lapinamk.fi, +358 40 704 0027



Galleria Kellari

Ilari Kallinen:
Outside the Garden
24.9.–10.10.2019
Avajaiset maanantaina 23.9.2019 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


ilari_kallinen_web1.jpg
Ilari Kallinen: Demon. 2019. Valokuva, 100 x 261 cm.


Lapin yliopiston galleria Kellarissa avautuu kymmenen ikkunaa valokuvaajan sielunmaisemaan. Ilari Kallinen tutkii puutarhan laitamilta katsellen henkilökohtaista suhdettaan uskontoon ilmiönä ja julkisen tilan elementtinä.

Kallinen täydentää toisen vuoden mediatieteen pääaineopintojaan valokuvauksen sivuaineopinnoilla. Itä-Suomesta lähtöisin oleva sittemmin keskisuomalaista elämänmenoa hyvän tovin tarkastellut kulkija on saapunut Rovaniemelle ihmettelemään arktista ajatuksenkulkua ja punaisena hohtavaa ristiä kaupungin yllä.


ilari_kallinen_web2.jpg
Ilari Kallinen: Phases. 2019. Valokuva, 43 x 90 cm.


Lisätietoja:
Ilari Kallinen
ilari.kallinen(at)gmail.com
+358 40 084 4049



LY / TTK / LP