Uutiset 2019
annika_suutari_web.jpg
Annika Suutari: Kaltio, 2017

Lasten ja nuorten kuvataidekoulujen opettajat ja rehtorit esittäytyvät taiteen tekijöinä taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa

21.1.2019

Lapin yliopisto ja Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto järjestävät yhteistyössä valtakunnallisen Itse teossa -näyttelyn taiteiden tiedekunnan Valo ja Katve II -gallerioissa Arktikumissa. Näyttely esittelee liiton jäsenkoulujen opettajia ja rehtoreita itse teossa – taiteen tekijöinä. Jäsenkouluissa työskentelee kuvataiteilijoita, arkkitehtejä, valokuvaajia, muotoilijoita sekä media-alan ja taidekasvatuksen ammattilaisia. Lisäksi Katve I -galleriassa nähdään pitkäaikaisen taidekouluvaikuttajan Ritva Kankaan ensimmäinen yksityisnäyttely. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 23. tammikuuta klo 18–20!


Galleriat Valo ja Katve II

ITSE TEOSSA
24.1. – 17.2.2019
Avajaiset keskiviikkona 23.1.2019 klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.

Kuvataidekouluissa edistetään oppilaiden taidesuhteen kehittymistä, elinikäistä taiteen harrastamista ja valmiuksia hakeutua jatko-opintoihin, joten opettajien tulee olla sekä taidepedagogiikan että taiteen tekemisen asiantuntijoita. Näiden monipuolisten osaajien yhteydessä voidaankin puhua opettamisen taiteesta.

Kuvataidekoulujen taidekasvatus ponnistaa taiteesta. Sitä tehdään taiteessa ja taiteena, ja sen lopputuloksena syntyy taidetta. Näyttelyn taiteilijat kokevatkin opetustyönsä saumattomana osana taiteilijan työtä. Kuvataidekoulujen yhteisöllisyyttä ja yhdessä oppimista pidetään erityisenä voimavarana.


ari_koivisto_web.jpg
Ari Koivisto: Kohtaamisia II, 2017


Niin opettajien kuin oppilaiden taide syntyy samoista oivalluksista, ongelmista, tekemisen prosesseista ja onnistumisen kokemuksista. Taiteellinen työskentely ja oppimistapahtuma sivuavat toisiaan. Tätä omakohtaista tietoa taiteellisesta prosessista kuvataidekoulujen opettajat ja rehtorit välittävät oppilailleen kouluttaessaan tulevia taiteen tekijöitä, tutkijoita ja asiantuntijoita. Itse teossa -näyttelyn pääosassa on taidetta opettavien oma tekijyys.

Näyttelyssä ovat mukana taiteilija-opettajat Anni Honkajuuri, Annika Suutari, Antti Hämäläinen, Ari Koivisto, Eeva Vanhanen, Elina Katara, Hanna Tammi, Hannele Heino, Heidi Romo, Heli Tiainen, Iida Valkonen, Jatta Lintunen, Jenni Kalsola, Johanna Pöykkö, Joni Virtanen, Katja Uksila, Kirsi Kuusisto, Marko Viik, Merja Isomaa-James, Mirka Kastinen, Päivi Takala, Riikka-Liina Martiskainen, Ritva Kangas, Silja Korhonen, Sonja Vectomov, Susanna Ruotsalainen, Tatu Heinämäki, Teija Lauronen, Tiina Forsman, Tommi Sandberg ja Topi Ruotsalainen.


jennikalsola_web.jpg
Jenni Kalsola: Veljiä, 2018


Valtakunnallisen näyttelyn ovat kuratoineet kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill ja näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen Lapin yliopistosta, rehtori Marketta Urpo-Koskinen Lohjanseudun kuvataidekoulusta, rehtori Hannamaija Heiska Kauniaisten kuvataidekoulusta, koulunjohtaja Anita Lallo Rovaniemen kuvataidekoulusta ja toiminnanjohtaja Riikka Mäkikoskela Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitosta.

Mukaan valitut taiteilijat saivat ehdottaa näyttelyyn mukaan 1–3 teosta vuosilta 2013–2018.


Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja, TaT Riikka Mäkikoskela
Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto
riikka.makikoskela(at)youngart.fi
+358 40 736 3767, +358 45 131 3562



Galleria Katve I

Ritva Kangas
24.1. – 17.2.2019
Avajaiset keskiviikkona 23.1.2019 klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.


ritvakangas_2_web.jpg
Ritva Kangas: Pakkasyö


Ritva Kankaan näyttelyn teokset ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta vesiväripuupiirroksia. Taiteilijaa viehättää tässä vuosisatoja vanhassa japanilaisessa ilmaisumenetelmässä sen historiallinen jatkumo, voimakas käsityöläisyys ja konkreettisen materiaalin kanssa työskentely. Haasteena on materiaalien niukkuus – puulevy, veitset, vesiväri, riisitärkki ja paperi.

– Niukkuudesta huolimatta tekotapa ei ole helppo, ja olenkin sen suhteen vielä noviisi, Kangas arvioi.


ritvakangas_1_web.jpg
Ritva Kangas: Uusikuu. Näyttelyn teokset käsittelevät erilaisia kiertoja: elämänrytmiä, kuun kiertoa ja vuodenaikojen vaihtelua.


– Kuuhulluna kiinnitän huomiota kuun eri vaiheisiin taivaalla. Puutarhatöissä muistelen rikkaruohojen parasta kitkemistä tai juurikasvien kylvöä – oliko se ala- vai yläkuulla. Onhan kuun vaihtelun seuraaminen ollut merkittävää useimmissa kulttuureissa, merenkulussa sekä monien töiden ajoituksessa. Kuu yhdistää työni tältä osin japanilaiseen kulttuuriin, jossa kuujuhlat ja kuun katselu ovat tärkeitä tapahtumia, Kangas kuvailee.

Kierto liittyy myös vuodenaikojen vaihteluun. Monille ihmisille neljän vuodenajan kokeminen on tärkeää. Ritva Kangas on käsitellyt vuositeemaa silloin tällöin pitkän ajan kuluessa, ja jossakin vaiheessa – varsinkin nyt näyttelyn konkretisoituessa – pohtinut myös ilmastonmuutoksen vaikutusta.

– Tulee väkisinkin ajatus, että monet luontokuvat ovat muutamien vuosien kuluttua jäänne jostakin jo menetetystä maailmasta, Kangas toteaa.


Lisätietoja:
Ritva Kangas
ritva.kangas18(at)gmail.com


Lisätietoja taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP