Anniina Miettinen: yksityiskohta akryylimaalauksesta Burnout, 2019. Teos nähdään 720° -taiteilijaryhmän näyttelyssä Galleria Kajossa.
Uudet ja samalla vuoden 2019 viimeiset näyttelyt avautuvat F-talon gallerioissa maanantaina 25. marrakuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!
Galleria Seinässä nähdään Siru Pelttarin kaamos-aiheisia teoksia, joissa ajanjakso esitetään paitsi pimeänä, myös erityisen rauhallisena ja värikkäänä aikana. Galleria Hämärässä nähdään Marianne Littowin akvarellimaalauksia, joissa hän pohtii suhdettaan ympäröivään luontoon. Piritta Huhtanen, Elisa Luhtaniemi ja Susanna Korpi esittelevät lukuisin eri tekniikoin tekemiään pieniä ja suuria teoksia Galleria Kilossa. Galleria Lyhdyssä nähdään Toni Ojakankaan valokuvia, joissa hän käsittelee irrationaalisia pelkoja muun muassa kauhuelokuvista ja tunnekokemuksista inspiraatiota hakien. Galleria Kajossa 720° -taiteilijaryhmän jäsenet tarkastelevat ihmiskehoa ja ihmisenä olemista eri tekniikoin tehdyissä teoksissaan. Galleria Kopiossa nähdään Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Monica Tennbergin johtamaan urbaania arktisuutta Rovaniemellä tarkastelevaan tutkimushankkeeseen liittyvä näyttely. Lisäksi Galleria Kellarissa avautuu graafisen suunnittelun vaihto-opiskelija Loréna Jurjanz’n tekstiilipainatuksia esittelevä kokonaisuus.
Galleria Seinä
Siru Pelttari:
Kaamoksen värit
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
– Kaamos mielletään arkipuheessa hyvin pimeäksi ja väsyttäväksi ajaksi. Haluan tuoda asiaan erilaisen näkökulman, sillä miellän kaamosajan hyvin rauhallisena, mutta värikkäänä aikana, Siru Pelttari kertoo näyttelystään.
Keinovalo ja luonnonvalo luovat upean tunnelman ja erilaiset sävyt valtaavat talvisen maiseman. Aurinko mikä ei näy, luo silti kauniita sävyjä taivaalle. Kaupungin valot luovat ihania murretun oranssin sävyjä. Sininen hetki, kun kaikki maalautuu pienen hetken ajaksi eri sinisen sävyihin.
– Hyvää alkavaa kaamosta, värien aikaa, Pelttari toivottaa.
Näyttely on osa Siru Pelttarin kuvataiteen sivuaineopintoja.
Lisätietoja:
Siru Pelttari
sipeltta@ulapland.fi
Galleria Hämärä
Marianne Littow
Mieleen merkityt
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Marianne Littow: Mieleen merkitty. 2019. Akvarelli, 28 x 38 cm.
Mieleen merkityt -näyttelyssä on esillä Marianne Littowin maalauksia. Teoksissaan Littow pohtii suhdettaan ympäröivään luontoon.
– Herkistyminen avaa silmät näkemään ja tallentamaan monivivahteisen luonnon ja maalauksen arvoiset hetket – värien, kontrastien, valojen ja varjojen vaihtelut, Littow kertoo.
Littow yhdistelee maalauksissaan nykyhetkeä ja mieleen piirtyneitä näkymiä. Hän tasapainottelee akvarellitöissään esittävyyden ja abstraktin välimaastossa. Veden ja värin luomat sattumat vievät maalauksia omaan suuntaansa muotoillen maisemia, jotka antavat viitteitä aiemmin koetusta.
Tilan tuntu, luonnoksenomaiset siveltimen vedot ja värikontrastit ovat tärkeitä elementtejä Littowin maalauksissa.
Lisätietoja:
Marianne Littow
+358 50 911 3171
marianne.littow(at)gmail.com
Galleria Kilo
Piritta Huhtanen, Elisa Luhtaniemi ja Susanna Korpi:
Ünit(s)
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Yksityiskohtia näyttelyn teoksista.
Näyttelyn teemana ovat pienet ja suuret teokset. Taiteilijat haluavat tuoda esille omia taiteellisia kokeilujaan sekä soveltaa omia tyylejään ja lempiaiheitaan niin pieneen kuin suureen skaalaan. Teosten koot vaihtelevat tulitikkuaskin kokoisista maalauksista ja veistoksista metrin mittaiseen maalaukseen.
Teosten tekniikat ja materiaalit vaihtelevat laidasta laitaan: sekatekniikkaa, akvarellia, akryyliä, öljymaalauksia, veistoksia ja piirroksia. Materiaaleina toimivat puu, paperi, kangas, savi ja muovailumassa.
Piritta Huhtanen on 12. vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija ja taiteen kandidaatti. Huhtasen teokset vaihtelevat kooltaan tulitikkurasian kokoisista puupalikoista päätäkin suurempiin puulevyihin, ja mukana on myös katosta roikkuvia luonnoskirjoja. Teokset ovat pääasiallisesti akryyli- ja sekatekniikkatöitä. Teoksissa näkyy omia rajoja ja taitoja kokeileva lähestymistapa sekä iänikuinen kiinnostus siihen, miten ja kuinka paljon glitteriä voi lisätä töihin. Huhtanen toivoo näyttelyn tuovan inspiraatiota etenkin nuorille yliopisto-opiskelijoille, jotka kamppailevat oman tyylinsä löytämisen ja opettajien mielihalujen miellyttämisen välillä.
Elisa Luhtaniemi on 11. vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija ja taiteen kandidaatti. Taide on ollut hänelle aina pakkomielle, joka vaihtelee päämäärättömästä luonnostelusta tunteita purkavaan terapointiin sekä tarinoiden kertomiseen. Luhtaniemen teokset ovat pääosin piirroksia, maalauksia ja sekatekniikkaa. Viime aikoina hän on kokeillut myös muovailua. Luhtaniemi pyrkii taiteellaan päänsisäisen maailmansa ulos suoltamiseen. Luonnoskirjat ovat hänelle kirjasto visuaalisia muistiinpanoja. Luhtaniemi toivoo töidensä ja taiteellisen prosessinsa inspiroivan sekä rohkaisevan muita tekijöitä luomaan asioita, jotka palvelevat heidän tarpeitaan. Taiteen ei tarvitse olla vakavaa tai merkityksellistä.
Susanna Korpi on 4. vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Korpi käsittelee töissään ihmisen emootioiden pimeitä puolia ja vahvoja tunnekokemuksia tarinanomaisin sekä symbolisin keinoin. Korpi nauttii ihmiskehon kuvaamisesta erilaisten tunnepohjaisten muutosten alaisina. Kaikki näyttelyssä esillä oleva luonnoskirjojen kuvamateriaali on lähtöisin mielikuvituksesta, jota hän harjoittaa päivittäisellä piirtämisellä. Tekniikkana Korpi suosii grafiittia, nopeaa piirtämistä sekä öljyvärimaalausta. Viime aikoina muovailu on herättänyt Korven mielenkiinnon, sillä sen keinoin voi tuoda piirrettyjä hahmoja fyysiseen muotoon. Korpi haluaa taiteellaan tuoda esille elämän rumiakin puolia sekä saada näkemään niissä myös mielenkiintoa ja kauneutta.
Galleria Lyhty
Toni Ojakangas:
There is someone in the house
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Toni Ojakangas: And it was just standing there. 2019. Valokuvaus ja Photoshop.
There is someone in the house on valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio, jonka tarkoituksena on kuvata ihmisten irrationaalisia pelkoja omien kotiensa turvassa. Koti mielletään yleensä turvapaikaksi, paikaksi, jossa ihminen tuntee olonsa turvallisimmaksi ja haavoittuvaisimmaksi. Mutta mitä jos joku tai jokin rikkoo tätä turvaa?
Kuvat ovat saaneet inspiraationsa kauhuelokuvista sekä omista ja muiden tuntemuksista ja kokemuksista. Sitä kun tulee tunne, että hampaita pestessä peilikuvasta tuijottaa tuntematon hahmo, tai kun nukkuessa ei uskalla roikottaa jalkaansa sängynlaidan yli, koska pelkää että joku tarttuu siitä kiinni.
Toni Ojakangas on neljännen vuoden graafisen suunnittelun opiskelija. Kuvat ovat hänen ottamiaan ja muokkaamiaan.
Lisätietoja:
Toni Ojakangas
toni.ojakangas(at)gmail.com
Galleria Kajo
Taiteilijaryhmä 720°:
Elävä ihmisruumis
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Anniina Miettinen: Yksityiskohta teoksesta Burnout. 2019. Akryylimaalaus.
Elävä ihmisruumis on ryhmänäyttely, joka koostuu kuuden kuvataidekasvatuksen opiskelijan teoksista. Taiteilijaryhmä on vasta perustettu ja sen nimi on 720°. Ryhmään kuuluvat Inkeri Kinnunen, Siiri Koponen, Anniina Miettinen, Mirjami Perämäki, Venla Sillanpää ja Carita Sulkava. Tämä on ryhmän ensimmäinen näyttely.
Näyttelyssä esillä olevissa teoksissa käsitellään ihmiskehoa ja ihmisenä olemista eri näkökulmista. Teoksissa pohditaan ruumiin elon aikana koettuja hetkiä sekä mielen että kehon kautta. Näyttelyssä käsitellään myös sitä, mikä tekee ihmisestä elävän. Jokainen taiteilija on toteuttanut teoksensa eri tekniikalla. Näyttelystä löytyy valokuvia, akvarelli-, öljy- ja akryylimaalauksia, keramiikkaa sekä kollaasia.
Lisätietoja:
Inkeri Kinnunen, ikinnune(at)ulapland.fi, +358 40 419 6816
Siiri Koponen, sikopone(at)ulpaland.fi, +358 50 465 7394
Anniina Miettinen, anmietti(at)ulapland.fi, +358 44 589 6534
Mirjami Perämäki, mperamak(at)ulapland.fi, +358 45 844 5090
Venla Sillanpää, vesillan(at)ulapland.fi, +358 45 105 6996
Carita Sulkava, csulkava(at)ulapland.fi, +358 44 276 9673
Galleria Kopio
Monica Tennberg:
Sahanperän muisti – tutkielma kaupungin muistista ja muistoista
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Muisto Ounasjoen rannalla sahojen ajalta. Kuva: Monica Tennberg.
Mitä kaupunki muistaa ja missä kaupungin muistot ovat? Se on ajankohtainen, kiistanalainen kysymys Rovaniemen kaupungissa, jossa kaupunkikuva on muuttunut voimakkaasti ja muuttuu edelleen vanhan purkamisen ja uuden rakentamisen myötä. Kaupunki muistaa, muistelee ja unohtaa tarkoituksella, tahattomasti ja valikoidusti.
Näyttelyssä tarkastellaan valokuvien avulla materiaalisia muistin jälkiä, paikkoja ja ympäristöjä keskittyen Sahanperän alueeseen. Sahanperällä kaupunkilaisten omat, yhteiset ja institutionaaliset muistot risteävät monin tavoin. Sahanperän alue sijaitsee Rovaniemellä Ounasjoen varrella ja siellä sijaitsee tänä päivänä muun muassa arktinen puutarha, Arktikumin ja Pilkkeen näyttelyt sekä arktiseen tutkimukseen ja tiedeviestintään keskittyvä Arktinen keskus, joka viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa.
Näyttely on osa Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa toimivan tutkimusprofessori Monica Tennbergin tutkimushanketta, jossa tarkastellaan urbaania arktisuutta Rovaniemen kaupungissa. Tennberg luennoi näyttelyn teemoista maanantaina 25.11.2019 klo 16–18 avoimella yleisöluennolla salissa F4015 Lapin yliopiston päärakennuksella. Luennon jälkeen klo 18 alkaen vietetään Sahanperän muisti – tutkielma kaupungin muistista ja muistoista -näyttelyn avajaisia Galleria Kopiossa.
Lisätietoja:
Monica Tennberg
monica.tennberg(at)ulapland.fi
+358 40 019 2005
Galleria Kellari
Loréna Jurjanz:
Experimental printed series
26.11.–19.12.2019
Avajaiset maanantaina 25.11.2019 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Loréna Jurjanz: Teos kokeellisesta painokangassarjasta. 2019.
Silkkipainatus, 42 x 30 cm.
Näyttelyssä esillä oleva projekti syntyi alun perin tekstiilisuunnittelun kuviointiin keskittyneessä silkkipainopajassa Lapin yliopistolla. Loréna Jurjanz teki kokeiluja painamalla suunnittelemaansa kuviota erilaisille kangasmateriaaleille.
Kaikissa painatuksissa käytettiin täsmälleen samaa kuviota, joten haasteeksi muodostui riittävän monipuolisen painatussarjan aikaansaaminen. Jokaisesta painatuksesta tuli kuitenkin omalla tavallaan ainutlaatuinen johtuen kankaan valinnasta, kerrosten painamisjärjestyksestä, painoväreistä sekä värien erilaisista ominaisuuksista.
Loréna Jurjanz on ranskalainen graafista suunnittelua opiskeleva vaihto-opiskelija Lapin yliopistossa.
Lisätietoja:
Loréna Jurjanz
lorena.jurjanz(at)gmail.com
LY / TTK / LP