Keväällä 2011 julkaistulle Informaatioteknologian filosofia -artikkelikokoelmalle toimitetaan parhaillaan toista osaa, joissa informaatioteknologiaa pohditaan oikeus- ja yhteiskuntafilosofisista näkökulmista sekä käydään ajankohtaista, kriittistä ja eettistä keskustelua tulevaisuuden teknologioista ja sovelluksista.
Filosofia tarkoittaa asioiden systemaattista ihmettelyä, kritisointia ja itsestäänselvyyksien kyseenalaistamista. Tiedon, informaation ja datan käsittelyyn tarkoitetut teknologiat ovat integroituneet nyky-yhteiskunnassa lähes kaikkiin rakenteisiin. Esimerkiksi digitaaliset terveysteknologiat, tekoäly, massadata, esineiden internet, lohkoketjuteknologia, älyliikenne, robotiikka, lisätty todellisuus, tunnistamisteknologiat ja kyberturvallisuus ovat parhaillaan siirtymässä visionäärien työpöydiltä ihmisten arkeen.
Millä tavalla informaatioteknologian käytännön sovellukset vaikuttavat yksilöiden ja yhteisöjen käytännön elämään? Entä millaisia kulttuurifilosofisia, eettisiä tai moraalisia kysymyksiä niihin liittyy? Johtaako informaatioteknologian uusien sovellusten ja toimintatapojen omaksuminen onnellisempaan, tuottavampaan ja yhdenvertaisempaan tulevaisuuteen vai sen vastakohtaan – teknodystopiaan?
Tietoon, informaatioon ja dataan liittyvien teknologioiden keskeisen roolin vuoksi niihin liittyvistä kysymyksistä on tarpeen käydä keskustelua jo ennakolta. Samoin teknisen kehityksen vaikutuksia koskevia havaintoja on tarpeen reflektoida ja pohtia eri näkökulmia eri yhteiskunnallisten kehityskulkujen ja päätöksenteon näkökulmista. Kehitys ei toteudu sellaisenaan kuin jonkin fatalistisen mallin mukaan, vaan ihmisellä on teknisen kehityksen eri vaiheissa mahdollisuus vaikuttaa seurauksiin ja lopputulokseen. Nopean ja yleistajuisen tiedonvälityksen maailmassa on lisäksi olemassa tarve informaatioteknologiaa koskeville perustelluille puheenvuoroille.
Informaatioteknologian filosofia -projektin tavoitteena on kartoittaa informaatioteknologian filosofiaa koskevaa tutkimusta Suomessa, edistäen samalla alan tutkijoiden ja tutkimusyksiköiden välistä verkottumista.
Artikkelin tarjoaminen teoksessa julkaistavaksi (aikaa on jatkettu 31.05.2017 saakka)
Artikkelikokoelman toimittajatiimiin kuuluvat samat henkilöt jotka osallistuivat ensimmäisen teoksen toimittamiseen eli Mika Laakkonen, Suvi Lamminpää ja Jarno Malaprade. Kaikki kokoelmassa julkaistavat artikkelit vertaisarvioidaan.
Kokoelmassa julkaistavaksi voi tarjota artikkelia lähettämällä tekstistä abstraktin (pituus n. 500 sanaa) 31.05.2017 mennessä osoitteeseen suvi.lamminpaa [at] ulapland.fi Toimittajatiimi käy saapuneet ehdotukset läpi ja lähettää tiedon abstraktin hyväksymisestä. Valmiina artikkelien tulee olla 31.10.2017 mennessä, jonka jälkeen tekstit lähetetään vertaisarvioijille.
Artikkelikutsu kokonaisuudessaan on ladattavissa projektin verkkosivuilta: http://www.informaatioteknologianfilosofia.fi/
Lisätietoja ensimmäisestä artikkelikokoelmasta
Laakkonen Mika, Lamminpää Suvi, Malaprade Jarno. (toim.) 2011. Informaatioteknologian filosofia. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.
Esittely Lapland University Pressin sivuilla
LaY/Viestintä/J-EK