Matkailun opiskelijat Aliisa ja Kaisa halusivat lähteä yhdessä seikkailemaan. Samalla he halusivat oppia lisää Ruotsin kulttuurista ja kielestä, myös kohdeyliopiston opintotarjonta houkutteli heitä. Umeån vaihto oli toteuttamista vaille valmis!
Keitä olette, mitä opiskelette – ja mihin lähditte vaihtoon?
Olemme Kaisa ja Aliisa, neljännen vuoden matkailututkimuksen opiskelijoita. Olimme syksyn 2017 vaihdossa Uumajassa, Ruotsissa.
Miksi päätitte lähteä vaihtoon?
Halusimme lähteä yhdessä kokemaan uuden seikkailun sekä kansainvälistyä. Päätimme lähteä vaihtoon Uumajaan, koska halusimme oppia Ruotsin kulttuurista ja parantaa ruotsin kielen taitojamme. Lisäksi Uumajan yliopiston matkailun maisteriohjelma vaikutti mielenkiintoiselta. Uumaja houkutteli meitä.
Kohtasitteko haasteita vaihdon aikana – hyviä tai pahoja? Miten selvisitte niistä?
Vaihdon alussa saapuessamme Uumajan koteihimme huomasimme, että Kaisalla ei ollut sänkyä ja Aliisan sänky oli paketissa. Selätimme haasteen ryhtymällä heti alkuun sängyn kokoamispuuhiin. Kaisa nukkui Aliisan lattialla viikon patjalla odottaessaan omaa sänkyään. Oikeastaan voisi sanoa, että tämä oli juuri meidän näköisemme alku vaihdolle eikä niinkään haaste. Vaihdon aikana ei esiintynyt haasteita, vaan kaikki sujui pääpiirteittäin mallikkaasti. Seuraava haasteemme tuli vastaan vasta, kun halusimme viedä rakkaat pyörämme takaisin Suomeen, mutta tämä ei kuitenkaan onnistunut, vaikka niiden tuomisessa Ruotsiin ei ollut mitään ongelmia. Pyörämme majailevat siis vielä tälläkin hetkellä Uumajassa.
Huomasitteko selkeitä eroja Suomen ja Ruotsin välillä?
Huomasimme vaihdon aikana paljon eroja Suomen ja Ruotsin välillä. Ruotsissa ilmapiiri oli huomattavasti avoimempi sekä ihmiset iloisempia ja helposti lähestyttävämpiä. Opiskelijaelämä erosi siitä, mihin Lapin yliopistossa olemme tottuneet. Yliopiston kampuksella oli paikallisilla ylioppilaskunnilla omat baarit, joissa sai käydä ainoastaan ylioppilaskuntien jäsenet. Ruotsissa oli vahva fika-kulttuuri ja opiskelijat pyysivätkin aina toisiaan fikalle opiskelun ohessa. Ruokakulttuuri erosi myös jonkin verran tyypillisestä suomalaisesta, vaikka samankaltaisuuksiakin löytyi. Ruotsalaisten herkkua olivat esimerkiksi falukorv, lussekatte ja filmjölk, joita emme ole tottuneet Suomessa nauttimaan. Monet ruoka-aineet olivat kalliimpia kuin Suomessa ja joitain tuotteita ei löytynyt lainkaan. Ruotsi on Suomeen verrattuna edelläkävijä kierrätyksessä ja se oli tehty todella helpoksi myös opiskelija-asunnoissa, koska jätekatoksista löytyi kierrätyspisteet kaikelle, myös muoville. Ympäristöasiat on otettu huomioon myös paikallisliikenteessä, jonka verkostot olivat laajat ja matkustaminen suhteellisen edullista.
Miltä tuntui sopeutua vieraaseen opiskeluympäristöön?
Kestoltaan ja opintopistemäärältään laajemmat kurssikokonaisuudet tuntuivat aluksi oudoilta, koska yksi kurssi kesti koko vaihdon ajan. Tämä oli kuitenkin mukavaa, koska samat kurssikaverit pysyivät koko ajan ja heihin tutustui paremmin. Suomalaisina olimme tottuneet opiskelijahintaiseen, monipuoliseen ruokailuun yliopistolla, mutta Ruotsissa ei ollut tällaista palvelua, vaan suurimmalla osalla oli mukanaan omat eväät, jotka lämmitettiin yliopiston lukuisissa mikroissa. Olikin hassua, kun meidän täytyi olla koko ajan tekemässä ruokaa, mutta toki tämäkin oli mukavaa vaihtelua. Uumajan yliopistossa on 26 000 opiskelijaa enemmän kuin Lapin yliopistossa, mikä näkyi opiskelijakulttuuritarjonnassa sekä arjessa siinä, että koko ajan oli meneillään jotain tapahtumaa ja aulassa usein fikaa tarjolla. Vaikka yliopisto oli iso, pääsimme todella hyvin mukaan opiskelijayhteisöön ja osaksi ruotsalaista opiskelijakulttuuria.
Saitteko paljon uusia ystäviä?
Saimme paljon uusia ystäviä vaihdon aikana, sekä ruotsalaisia että ulkomaalaisia, erityisesti Buddy Programmen ja sen tapahtumien kautta. Buddy Programme-ohjelmassa vaihtarit ja kv-opiskelijat oli jaettu isoihin ryhmiin, joita veti ryhmä ruotsalaisia opiskelijoita. Ruotsalaiset opiskelijat järjestivät erilaisia aktiviteetteja omille ryhmilleen sekä kaikkien ryhmien kesken. Tutustuimme myös samalla käytävällä asuviin paikallisiin tutkinto-opiskelijoihin, joista tuli meidän hyviä ystäviämme.
Saitteko riittävästi tukea sekä kotiyliopiston että kohdeyliopiston puolelta?
Saimme riittävästi tukea sekä kohde- että kotiyliopistosta. Kohdeyliopistossa oli infopiste, josta sai aina vastaukset mieltä askarruttaviin asioihin. Siellä sai kysyä mistä asiasta tahansa ja aina ohjattiin oikeaan paikkaan tai oikealle henkilölle. Samassa infopisteessä pystyi hoitamaan myös asuntoasioita, mikä oli kätevää. Myös oppiaineessa oli rento ilmapiiri ja matala kynnys kysyä asioista, apua saikin aina tarvittaessa. Kotiyliopiston tuki oli erityisesti vaihtoprosessin alussa tärkeä, mutta koko vaihtoprosessin ajan pystyi luottamaan siihen, että Lapin yliopistosta saa apua kaikkeen.
Jos joku haluaisi lähteä vaihtoon teidän kohteeseenne, mitä kertoisitte hänelle?
Älä emmi, vaan lähde mahdollisimman pian ja NAUTI! Mene mukaan Buddy Programmeen! Muuta Ålidhemiin, jossa suurin osa vaihtareista asuu ja yliopisto sekä kaupat ovat lähellä. Ota jäsenyys IKSU Sport-halliin, jossa voit tehdä kaikkea seinäkiipeilystä rantalentopalloon. Lisäksi IKSU sijaitsee todella lähellä yliopistoa ja Ålidhemia. Liity myös paikallisen ylioppilaskunnan jäseneksi, jolla pääset kampuksen baareihin ja saat erilaisia alennuksia. Uumaja on sopivan kokoinen ja nuorekas kaupunki, jossa on paljon kulttuuritarjontaa. Tylsiä hetkiä vaihdon aikana ei siis ehdi tulla. Koe rohkeasti kaikki, mitä kaupungilla on tarjottavanaan. Uumajassa on myös todella hyvä julkinen liikenne, joka kulkee myös yöllä. Sitä kannattaa hyödyntää alusta alkaen.
Suositteletko vaihto-opiskelua? Miksi?
Todellakin! Suosittelemme vaihto-opiskelua Uumajassa ehdottomasti. Vaihto Uumajassa oli meidän tähänastisen elämämme parasta aikaa, jota suosittelemme lämpimästi. Uumajassa sai kokea joka päivä uusia mahtavia asioita ja teimme elinikäisiä muistoja. Vaihto on mahtava tapa kansainvälistyä ja saada uusia ystäviä ympäri maailman. Vaihdossa oppii paljon itsestä sekä muista, ja huomaa maailman olevan avoinna.