Ines Palmroth, vaihto-opiskelija Italiassa
29.3.2021
Ines Palmroth vietti vaihtolukukautensa Italiassa, ja mieluinen vaihtokohde valikoitui esimerkiksi sydäntä lähellä olevien harrastusmahdollisuuksien ja vuoristomaisemien vuoksi. Arki kohdemaassa oli melko leppoista, ja arki oli erilaista kuin Rovaniemellä.
ENNEN VAIHTOA
Millaset fiilikset vaihtoon lähdöstä/ennen vaihtoa?
Innoissaan hain vaihtoon ja tiesin jo Lapin Yliopistoon tullessa, että haluan ainutlaatuisen vaihtokokemuksen. Juuri ennen lähtöä kuitenkin usein ajattelin, että vitsi kun ei tarvitsisi lähteä. Lukukausi Rollossa oli jo alkanut ja kevät näytti parastaan. Kun pääsin Helsingin kautta Brunicoon, ajatukset muuttuivat heti täysin ja fiilistelin kaikkea tulevaa super innoissani.
Miksi valitsit kohdemaan/kohdeyliopiston?
Kohdemaa/yliopisto valikoitui monen sattumuksen kautta, kuten sen, että en päässyt ensimmäisessä haussa haluamaani kohteeseen. Myös lomamatka Innsbruckin kautta Tiroliin fuksivuotena vaikutti siihen, että halusin viettää vaihtoni vuorten äärellä ja Italian kohde Brunicossa vaikutti juuri sopivalta paikalta harrastaa itselleni tärkeitä harrastuksia.
Millaisia odotuksia sinulla oli kohdemaasta/yliopistosta/vaihto ajasta ennen lähtöä?
Minulla ei ollut juuri odotuksia mistään. En oikeastaan hankkinut tietoa paikasta ja alueesta hirveästi. Odotin vain uusia seikkailuja, kokemuksia ja kohtaamisia. Kohdemaasta itseasiassa oli odotukset perinteistä Italialaista elämänmenoa, mutta alue olikin lähempänä Itävaltalaista kulttuuria. Tämä oli kyllä kivaa, sillä sai molemmat puolet esim. italialaisten kämppisten ja saksalaisen kielen avulla.
Mitä/miten käytännönjärjestelyitä teit ennen vaihtoon lähtöä? (asunto, vakuutus, kurssivalinnat ym.)
Kurssivalinnat tein Suomessa osana pakollista vaihtoon haku prosessia. Ne muuttuivat melkein täysin kohde yliopistoon saavuttaessa. Asunto ja matkavakuutus hoituivat melko iisisti, sillä kämpän löysin ystäväni vinkistä ennen, kuin olin edes ehtinyt ajatella kämppäasioita. Kannattaa etsiä mahdollisia facebook foorumeita/ryhmiä, joiden kautta voi etsiä kämppiä ja kysellä vinkkejä, jos yliopiston puoelsta asuntoa ei järjesty, kuten Brunicossa. Perus matkavakuutus minulla oli jo entuudestaan, nyt se piti vain järjestää kattavemmaksi, sillä olin vaihdossa pidemäpään, kuin 3kk. Kannattaa kysellä eri paikoista, sillä hinnoissa ja palveluissa on eroa.
VAIHDON AIKANA
Millaista arki oli kohdemaassa?
Arki kohdemaassa oli melko leppoista, sillä suurimman osan kursseista tein itsenäisesti vain tenttimällä, joten luentoja ei juuri ollut. Muuten hengailin kavereiden kanssa, kävin vuorilla laskettelemassa, tein viikonloppu reissuja pitkin Italiaa ja siinä sivussa vähän opiskelin. Välillä päivät tuntuivat puuduttavan samanlaisilta ja välillä tuntui, että ei ollut mitään rutiineita. Arki oli kuitenkin kivaa ja erilaista, kuin kotona Rollossa. Koulumaailma jäi hiukan etäiseksi.
Mikä oli erityisen kivaa? Minkälaisia haasteita kohtasit?
Erityisen kivaa oli, että asuin Italialaisten opiskelijoiden kanssa, joiden avulla pääsin mukaan todella pienen opiskelijayhteisön piiriin, sillä meitä vaihtareita oli kampuksella vain kolme. Kämppikset olivat todella vieraanvaraisia ja huolehtivat minusta todella hyvin koko vaihtoni aikana. He olivat korvaamaton apu ja tuki vaihtoni aikana. Kivaa oli myös matkustamisen helppous Italiassa. Junat ja bussit toimivat moitteettomasti. Oli huippua myös kokea monta vuoden aikaa viakn muutaman kuukauden aikana. Ajoittaisina haasteina voisin mainita ajoittain rutiinittoman arjen ja tavallaan kahden kaupungin välissä elämisen. Nämä pääasiassa kuitenkin olivat positiivisia asioita, jotka antoivat paljon.
Millaista opiskelu oli?
Opiskeluun oli erilaisia vaihtoehtoja. Opiskelijat valitsivat itse ovatko läsnäolevia vai ns. poissaolevia opiskelijoita, jolloin kurssien suoritustapa oli erilainen. Itse tein vain yhden kurssin läsnäolevana, joka tarkoitti pakollisia luentoja ja ryhmätyötä esitelmineen, mutta helpotusta tenttiin. Halusin muut kurssit itsenäisesti opiskeltavaksi, sillä silloin en ollut sidottu luentoaikatauluihin ja pystyin reissaamaan ja harrastamaan oman mieleni mukaan. Tämä ei ehkä välttämättä olisi ollut se fiksuin valinta, sillä mielenkiintoiset luennot, paikallisiin opiskelijoihin ja opiskelutapoihin tutustuminen jäi etäiseksi ja tentit olivat vaikeimpia. Kuitenkin halusin vaihdolta ehkä enemmänkin koulun ulkopuolisia elämyksiä, joten päädyin tähän valintaan. Ne luennot joissa kävin vaikuttivat ehkä enemmän interaktiivisimmilta, kuin Lapin Yliopistossa. Tentit olivat saman tasoisia, kuin kotona.
Millainen yliopistoyhteisö/vaihtariyhteisö oli?
Meitä vaihtareita oli vain 3 Brunecon kampuksella, joista toista en nähnyt, kuin muutaman kerran koko vaohtoajan aikana. Muut vaihtarit asuivat ja opiskelivat 1,5 h junamatkan päässä Bruonicosta Bolzanon kaupungissa. Yhteisö siellä oli hyvä ja tiivis, sillä monet vaihtarit asuivat samoissa opskelija-asuntoloissa. Itse pääsin mukaan porukkaan hyvin, sillä olin ensimmäisen orientaatio viikonlopun aikan ehti hyvin tutustua muihin ja Bolzanoon matkustinkin melkein viikoittain. Bolzanossa järjestettiin kaikki vaihtareille suunnatut ohjelmat, joille osallistuin. Kävin myös ESN vaihtareille järjestämällä matkalla Napolissa. Sain ympärilleni tavallaan molemmat vaihtariyhteisön, sekä paikalliset opiskelijat, sillä Brunicossa oli sitten ihan omat bileet ja tapahtumat, joihin myös pyrin osallistumaan. J
VAIHDON JÄLKEEN
Minkälainen fiilis jäi päällimmäisenä mieleen vaihtoajasta?
Vaihtoajasta jäi päällimmäisenä hyvä, kiitollinen ja iloinen fiilis. Paikat, kokemukset ja ihmiset kehen tutustui olivat merkittäviä. Aina ei ollut helppoa, mutta todella wörttiä kokoa seikkailu kaikkineen. Oli todella haikeaa lähteä kotiin, vaikka samalla odotin sitä innolla. Mixed feelings moneen asiaan on aika hyvä fraasi yleisesti vaihtareiden tuntemuksille.
Miten kokemukset vastasivat odotuksiasi?
Odotuksia ei juuri ollut, mutta koin paljon uusia juttuja, näin upeita paikkoja ja tutustuin moniin ihmisiin. Sain myös nopat kasaan ja opin itsestäni paljon. Näitä näin jälkeenpäin ehkä kuitenkin odotin ja ne kyllä täyttyivät.
Mitä samaan kohteeseen lähtijän tulisi huomioida?
Hyvä miettiä mitä vaihdoltaan haluaa ja sen perusteella päättää mistä kaupungista (pienemmästä mahdollisesti ilman muita vaihtareita tai suuremmasta, jossa muut vaihtarit asuvat ja muutenkin tapahtuu enemmän) hakee asuntoa. Opiskelu onnistuu molemmista kaupungeista. Pitää vain varautua matkustamaan jonkin verran, jos valitsee kursseja molemmilta kampuksilta. Myös kurssien suhteen voi tehdä päätöksiä, jos haluaa opiskella enemmän itsenäisesti tai käydä luennoilla. Etelä-Tirolin alueen yhteinen bussikortti kannattaa hankkia, silloin matkustaminen hoituu helposti ja edullisesti. Kannattaa ottaa ilo irti keskeisetä sijainnista ja matkustaa lähiseuduille. Kaupungeissa puhutaan pääasiassa saksaa, joten sitä kannattaa opiskella myös italian kielen rinnalla. Kaikki kaupungit ja kylät ovat nimetty saksaksi ja italiaksi. Tämä kannattaa huomioida, sillä monet nimittävät kaupunkeja vain toisella kielellä. Itse sekoilin aluksi, kun eri ihmiset puhuivat samasta kaupungista eri nimillä.
Vinkkejä kaikille vaihtoon lähtijöille?
Hyvät, kootut vinkit vaihtareille löytyy Moodlesta ambbareiden kokoomasta vinkkilistasta! :)