Kasvatus ja oppiminen
Tutkimuspaivat22_web.png

Ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivien aiheena tulevaisuuden taidot ja osaaminen

7.11.2022

Rovaniemellä järjestetään 9.–10.11.2022 ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen valtakunnalliset tutkimuspäivät. Tutkimuspäivillä tunnetut asiantuntijat kertovat ja keskustelevat siitä, millaisia taitoja ja osaamista tulevaisuudessa vaaditaan ja mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus digitalisaation pyörteissä.

 Digitalisaatio mullistaa yhteiskuntaa ja toimintamme tapoja: työelämä muuttuu, tavat oppia ja tehdä työtä muuttuvat. Oppiminen ja työskenteleminen eivät ole enää samalla tavalla aika- ja paikkasidonnaisia kuin aiemmin ja myös henkilökohtaisten, kasvokkaisten kohtaamisten merkitys on muuttunut.

– Muutosten keskellä on ensiarvoisen tärkeää pohtia, mitä muutokset vaativat ammatilliselta koulutukselta – miten varmistetaan tutkimusperustainen hyvä oppiminen ja laadukas koulutus? toteavat tapahtuman järjestäjistä professori, tutkimuksesta vastaava varadekaani Heli Ruokamo Lapin yliopistosta ja lehtori Solja Upola Lapin koulutuskeskus REDU:sta.

Tutkimuspäivillä pureudutaan moniin ajankohtaisiin aiheisiin. Mitä kuuluu työuran loppuvaiheessa oleville ja niille, jotka eivät enää ole työelämässä? Mihin tahtiin väestö ikääntyy ja pitäisikö työuria jatkaa? Mitä tarkoittaa uuden oppiminen elämän mittaisten työurien aikana? Entä miten ammattikorkeakoulutus ja ammatillinen koulutus huomioivat tulevaisuuden osaamisvaateet ja yhdenvertaisuuden?

Torstain paneelikeskustelun puheenjohtajana toimii Ammattiosaamisen Kehittämisyhdistys ry:n johtaja Veli-Matti Lamppu. Panelisteiksi saapuvat mobiilipelimaailmasta tunnettu Peter Vesterbacka, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen, Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen, Lapin AMK:in opiskelijakunta ROTKO:n edustaja Elina Holm ja Lapin yliopiston kollegion varapuheenjohtaja Matilda Kalving.

Tapahtuman kolme kutsupuhujaa – Stephen Billett (Griffith University, Australia), professori Päivi Tynjälä (Jyväskylän yliopisto) ja rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta (SAMK) – ovat kaikki alansa uranuurtajia ja kansainvälisesti tunnustettuja asiantuntijoita. Tutustu tarkemmin kutsupuhujiin tapahtuman verkkosivuilla.

Tapahtumasta

Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät on järjestetty jo 1990-luvulta alkaen ammatillisen koulutuksen tutkimusseura Ottu ry:n aloitteesta. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Lapissa. Järjestäjinä toimivat yhdessä Rovaniemen alueen kolme suurinta koulutustoimijaa: Lapin yliopisto, Lapin AMK ja Lapin Koulutuskeskus REDU.

Ohjelma tapahtuman verkkosivuilla: www.ulapland.fi/tutkimuspaivat2022

Lisätietoja

Prof. Heli Ruokamo, Lapin yliopisto
heli.ruokamo(at)ulapland.fi
040 587 9090

Kehittämispäällikkö Eija Jumisko, Lapin AMK
eija.jumisko(at)lapinamk.fi
040 662 4883

Lehtori Solja Upola, Lapin koulutuskeskus REDU
solja.upola(at)redu.fi
040 843 7692