IMG_0052_.jpg

Ammattia opettamassa

2.10.2018

Emmi Seppänen aloitti elokuussa 2018 työt ammatillisena opettajana Lapin urheiluopistolla. Aiemmin hän työskenteli pitkään Eduro-säätiöllä koulutusvalmentajana.

– Olin ensin pedagogisten opintojen harjoittelussa ja jäin kesäksi tekemään YTK:n harjoittelua. Sitten tein osa-aikaisia töitä, joista pian tulikin kokoaikaisia töitä, Seppänen kertoo.

Edurolla työskennellessään Seppäsellä ei ollut tyypillistä työpäivää. Päiviin sisältyi niin asiakas- kuin verkostotyötä.

– Kun työskentelin OSMA eli Osaamista maahanmuuttajille työelämälähtöisesti -hankkeessa, työnkuvaan kuului kasvokkaista asiakastyötä ja lisäksi yhteydenpitoa asiakkaisiin puhelimitse ja sähköpostitse. Välillä tavattiin verkostoihmisiä ja välillä taas pidettiin palavereita asiakasasioihin liittyen tai kokouksia hankkeen omalla porukalla.

Opiskeluajasta Seppäselle jäi mieleen erityisesti toimiminen oppiaineen ainejärjestön kulttuurivastaavana ja metodiopintojen runsaus opintokokonaisuudessa.

– Aloitusinfossa Fellman-salissa esiteltiin, mitä kaikkea kuuluu pakollisiin opintoihin ja minkä verran voi valita sivuaineita. Infossa mainittiin, että eniten metodiopintoja on sosiologian opiskelijoilla. Silloin mietin, onko tässä mitään järkeä ja mihin olen oikein lähtenyt, Seppänen muistelee.

Seppänen toteaa, että kasvatustieteiden tiedekunnassa käydyt pedagogiset opinnot ovat olleet hyödyllisiä töiden kannalta mutta myös sosiologian opinnoista on ollut hyötyä.

– Joka vuosi tehdessäni etsivän nuorisotyön vuosittaista raporttia tuntui siltä, että kirjoittaminen on helppoa ja sitä osaa ajatella, mitä kaikkia taustavaikuttajia tilastojen takana on. Tällaista syy-seuraussuhteisiin liittyvää ajattelua olen saanut paljon sosiologian ja myös metodiopintojen puolelta.

EMMI SEPPÄNEN
Ammatillinen opettaja, Lapin urheiluopisto
- Syntynyt Rovaniemellä
- Yhteiskuntatieteiden maisteriksi 2013
- Työskennellyt Eduro-säätiöllä 2011–2018
- Harrastuksina kuntosali, lenkkeily ja lukeminen.

Teksti: Johan-Eerik Kukko
Kuva: Marjukka Herajärvi