Uutiset 2025
Yksityiskohta Anniina Tirin Hyvä on tässä? -malliston takista, 2022. Kuvassa takki on nurmikolla ja siitä lähtee kädenoloisia ulokkeita.
Yksityiskohta Anniina Tirin Hyvä on tässä? -malliston takista, 2022.

Arctic Design Weekin muotinäytöksessä esillä yliopistolaisten kokonaisuuksia

23.3.2023

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja henkilökunnan kokonaisuuksia on mukana Arctic Design Weekin Attention!-päätöstapahtuman muotinäytöksessä Rovaniemellä sunnuntaina 26. maaliskuuta 2023. Esillä on muun muassa kierrätysmateriaaleista tehtyjä asuja ja hyttysvaatteita.

Taiteiden tiedekunnan opiskelijoilta Attention!-tapahtumassa on esillä neljä asukokonaisuutta.

Anniina Tirin kantaaottavasta Hyvä on tässä? -pienoismallistosta näytökseen tulee kaksi asukokonaisuutta. Mallisto sijoittuu kaupallisen ja taiteellisen välimaastoon ja on lopputulos itsereflektoivalle prosessille, jossa Tiri on pohtinut teemoja vaatetuksen, kuluttamisen ja hyvinvoinnin ympärillä, sekä omassa elämässään ja nyky-yhteiskunnassamme. Malliston vaatteet Tiri on valmistanut hyödyntäen kierrätysmateriaaleja, kuten vanhaa pussilakanaa, muiden ompelutöiden ohessa syntynyttä leikkuujätettä sekä käyttöön kelpaamattomien tyynyjen täytettä.

Kuva Sanni Kelokasken ja Venla Arkkon teos konseptista "Kelokaski & Arkko – Dance of the Cobblestones". Nainen kävelee raitiovaunukiskojen yli Tampereen kadulla, pidellen sateenvarjoa. Kuva: Venla Arkko.
Kelokaski & Arkko – Dance of the Cobblestones. Kuva: Venla Arkko.

Luonnoskirjataiteilija ja kuviosuunnittelija Sanni Kelokaskelta ja pukutaiteilija ja asustemuotoilija Venla Arkkolta on näytöksessä puettava taideteos heidän yhdessä suunnittelemastaan ja toteuttamastaan laajemmasta konseptista Kelokaski & Arkko – Dance of the Cobblestones. Inspiraatiota teokseen on ammennettu Tampere-aiheisista filmikuvista ja värikkäistä runoista. Konsepti pohjautuu kaupunkimiljööhön ja sadepäivän tunnelmaan.

Arkko on suunnitellut kokonaisuuteen konseptin, asun, laukun, kaulakorut ja rannekorun. Kelokaski on suunnitellut produktion visuaalisen ilmeen, vaatteen kuosin ja korvakorut. Arkko oli myös projektin valokuvaaja ja Kelokaski toimi filmille otettavissa kuvissa mallina.

Susanna Suojaselta on mukana hänen suunnittelemansa ja valmistamansa asukokonaisuus, joka on tehty hänen itse suunnittelemastaan ja kutomastaan kankaasta.

Hyttysvaatteita, kokeilevaa kaavoitusta ja naamiohahmo

Lisäksi näytöksessä on mukana kokonaisuuksia muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelman henkilökunnalta.

Muodin ja vaatetuksen professori Ana Nuutisen Hyttysvaatteet-kokonaisuudet liittyvät Future Bio-Arctic Design (F.BAD) -hankkeeseen. Siinä on vuodesta 2018 alkaen tutkittu pohjoisen luonnon kasveista yhdisteitä, jotka voisivat korvata nykyisin hyönteisten karkotteisiin käytettyjä haitallisia ja vaarallisia kemikaaleja kestävämmillä luonnonmukaisilla vaihtoehdoilla.

Ana Nuutinen: Hyttysvaatteita. Mallinukkejen päällä kolme eriväristä, harsomaista vaatetta.
Ana Nuutinen: Hyttysvaatteita.

Hankkeessa on pohdittu myös keinoja karkottaa hyttysiä ilman kemikaaleja – värien ja kuosien avulla. Kaupalliset hyönteisvaatteet ovat sävyltään yleensä tummanvihreitä, yksivärisiä tai maastokuvioituja, vaikka tummien sävyjen tiedetään vetävän hyttysiä puoleensa. Hyttysiä houkuttelevat enemmän tietyt värit, mutta niiden värimieltymyksiä ei kuitenkaan varmuudella tunneta. Hankkeen toimijoita kiinnostaa, voisivatko myös kirkkaat värit auttaa karkottamaan hyttysiä. Punaisen, oranssin ja mustan värin oletetaan houkuttelevan hyttysiä. Vihreän ja sinisen värin oletetaan karkottavan hyttysiä. Onko näin – se nähdään ensi kesänä.

Pellavaisen neulemekon valmistusta Sodankylässä Pirita Designilla. Kuva: Krista Kuu.
Pellavaisen neulemekon valmistusta Sodankylässä Pirita Designilla. Kuva: Krista Kuu

Lisäksi näytöksessä esitellään Arctic Smart Future Technologies -hankkeen aikana kaavoitettuja ja valmistettuja mallikappaleita. Neljän lappilaisen oppilaitoksen yhteisen hankkeen vaatetuspilotissa on kehitetty digitaalista kaavoitusta kemijärveläisen Paaperon ja sodankyläläisen Pirita Designin kanssa. Paaperon kanssa yhteistyössä tehdystä pilotista on lavalla asukokonaisuudet sekä naisille että lapsille. Pirita Designin kanssa yhteistyössä tehdystä pilotista on lavalla esillä kaksi pellavaista neulemekkoa.

Vaatetuspilotissa ovat olleet mukana Lapin yliopistolta yliopistonlehtori Karoliina Laxström, REDUlta Elisa Korhonen, Eveliina Similä, Laura Salla ja ohjaajana tekstiili- ja muotialan opettaja Eira Maijala sekä Ammattiopisto Lappialta Emilia Mäkimaa ja ohjaajana tekstiili- ja muotialan opettaja Sirkka Juntunen.

Anniina Ukkonen esiintymässä Tornionlaaksolainen-naamiotanssissa kyyristyneenä. Kasvoillaan hänellä on Johanna Oksasen tekemä, pellavasta virkattu naamio. Kuva: Marko Junttila.
Anniina Ukkonen & Johanna Oksanen: Tornionlaaksolainen. Kuva: Marko Junttila.

Muotinäytöksessä esiintyy myös taiteellisena numerona tanssitaiteilija Anniina Ukkosen ja muodin ja vaatetussuunnittelun yliopistonlehtori Johanna Oksasen yhteistyössä suunnittelema naamiohahmo Tornionlaaksolainen. Oksasen suunnittelema ja valmistama, pellavasta virkattu naamio syntyi hiljalleen vuosien 2021–2022 aikana kuvaamaan Ukkosen tornionlaaksolaisia juuria väreillä, muodoilla, olemuksella ja ilmeillä. Naamio ilmentää muun muassa tornionlaaksolaista sinnikkyyttä, ylpeyttä, itsenäisyyttä, jämäkkyyttä ja herkkyyttä. Väreillä viitataan tornionlaaksolaiseen luontoon sekä Tornionlaakson ja Peräpohjolan kansallispukuihin. Naamiotanssin esittää ja sen koreografiasta ja improvisaatiosta vastaa tanssitaiteilija Anniina Ukkonen. Naamiohahmon puku on Marju Matsinin käsialaa.

Attention!-tapahtuma on Arctic Design Weekin päätöstapahtuma, jossa nähdään Arctic Fashion Show -näytökset ja jossa esiintyy The Meänland. Tapahtuma on sunnuntaina 26. maaliskuuta 2023 kello 18.00–20.00 Lordin aukiolla Rovaniemellä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Lisätietoja:
Muodin ja vaatetuksen professori Ana Nuutinen, p, 040 484 4091, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi
Muodin ja vaatetuksen, erityisesti vaatetussuunnittelun yliopistonlehtori Johanna Oksanen, p, 040 484 4404, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi