Yhteiskunta
 

Arktisella innovaatioleirillä luodaan uusia yhteistyömalleja

16.11.2016

Lapin yliopistolle kokoontuu 17–19 marraskuuta neljäkymmentä kansainvälistä asiantuntijaa ideoimaan maakunnallista kehittämistyötä ja EU:n arktista politiikkaa.

– Arktinen innovaatioleiri Rovaniemellä perustuu Euroopan alueiden komitean puheenjohtajan Markku Markkulan ja Aalto yliopiston lanseeraamaan alueellisen innovaatioleirin konseptiin, jota pilotoidaan EU:n arktisimmassa maakunnassa Lapissa, ASE-hankkeen projektipäällikkö Harri Malinen Lapin yliopistolta sanoo.

Innovaatioleiri järjestetään 17–19 marraskuuta Lapin yliopistolla. Mukana on kansainvälisiä vieraita Ruotsista, Norjasta, Espanjasta, Italiasta ja Hollannista. Uusien kansainvälisten kumppanuuksien ja alueellisten kehittämisaloitteiden lisäksi leirillä on tarkoitus tarkentaa kysymyksiä EU:n arktisen politiikan kuulemistilaisuuksien pohjaksi. Yksi julkisista kuulemistilaisuuksista pidettäneen Rovaniemellä kesäkuussa 2017.

Innovaatioleirin aattona keskiviikkona 16. marraskuuta reilut 60 lappilaista ja kansainvälistä aluekehittäjää ja klusteritoimijaa tapaavat Lapin älykkään erikoistumisen ohjelman toteutuksen merkeissä. Yhtenä tavoitteena on suunnitella entistä selkeämpiä käytäntöjä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyölle. Päivien keskeisenä sisältönä on arktisen maaseudun kehittämisen nykytilanteen ravistelu ja tulevaisuutta ohjaavien toimien ideoiminen.

– Innovaatioleirin aiheet on rakennettu palvelemaan maakunnallista kehitystyötä liittyen muiden muassa Lapin arktista erikoistumista ohjaavaan Arctic Smartness klusterityöhön, klustereiden kanssa työskentelevä Ilari Havukainen Lapin liitosta toteaa.

Arctic Smartness -yhteistyön tavoitteena on vahvistaa maakunnallista elinkeinoelämää ja antaa alueen yrityksille paremmat mahdollisuudet yhteistyöhön sekä valmiudet kansainvälisen tutkimus- ja kehitysrahoituksen hankkimiseen. Työtä tehdään koordinaatiohankkeen avulla. Hankkeessa luodaan Lapille maakunnallista osaamiskeskittymää, joka palvelee Lappi -klustereiden lisäksi koko maakunnan toimijoita aina kansainvälisillä areenoilla asti.

Arctic Smartness Excellence (ASE) -hankkeessa on mukana viisi Lappi-tasoista klusteria: Arktinen teollisuus ja kiertotalous, Arktinen älykäs maaseutuverkosto, Arktinen turvallisuus, Arktiset kehittämisympäristöt ja Arktinen muotoilu. Lappi-klustereita koordinoivat Lapin liitto, Luonnonvarakeskus, Geologian tutkimuskeskus, Kemin Digipolis Oy, ProAgria Lappi, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen Kehitys Oy. ASE-hanketta koordinoi Lapin yliopisto.

Lisätietoja:
Lisätietoa Arctic Innovation Camp -innovaatioleiristä:

Harri Malinen, harri.malinen(at)ulapland.fi, p. 0405720778
Ilari Havukainen, ilari.havukainen(at)lapinliitto.fi, p. 040 621 6116

Tiedote/Lapin liitto