Uutiset 2009
 

Arktisen alueen venäläiset tutkimusretket

16.12.2009

Arktisen keskuksen kirjaston uusi kirjanäyttely esittelee venäläisiä Arktisen alueen tutkijoita ja tutkimusretkiä 1700-luvun alusta viime vuosisadan loppuun.

Arktisen keskuksen Pitkin Jäämerta -kirjanäyttely kertoo sekä tunnetuista että unohdetuista venäläisistä merenkulkijoista, jotka lähtivät yhä uudestaan hengenvaaralliselle, vaivalloiselle ja joskus viimeiselle matkalleen. Näyttelyyn on koottu valikoima pääosin venäjänkielistä kirjallisuutta sekä ainutlaatuisia valokuvia arktisilta tutkimusretkiltä. Näyttelyssä kysytään, mikä ajoi ihmisiä tekemään tutkimusta arktisiin olosuhteisiin. Oliko heidän uhrauksensa saavutetun päämäärän arvoinen?

Venäjä on osallistunut aktiivisesti arktisen alueen tutkimuksiin kautta historian. Pelottomat merenkulkijat ovat tehneet lukuisia tutkimusretkiä Jäämerellä aina Pohjoisnavalle asti. Venäläisten suuresta panoksesta pohjoisen tutkimukseen kertovat heidän löytämänsä ja heidän mukaansa nimetyt maa-alueet, meret, saaret ja salmet. Monet uhrasivat elämänsä tutkiessaan pohjoista.

Pitkin Jäämerta –kirjanäyttely avattiin torstaina 17. joulukuuta 2009 Arktisen keskuksen kirjastossa Arktikum-talossa (Pohjoisranta 4, Rovaniemi). Kirjanäyttelyn esittelytekstit ja käsiohjelma ovat suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Kirjanäyttely on esillä maaliskuun 15. päivään 2010 asti. Arktisen keskuksen kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10.00 – 17.00. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:
Mikko Hyötyniemi, email:
etunimi.sukunimi@ulapland.fi, p. 040 832 8800

Arktisen keskuksen kirjaston internetsivut