Uutiset 2009

Asiakkaan äänellä - Odotuksia ja arvioita vaikeavammaisten lääkinnällisestä kuntoutuksesta

17.6.2009

Mitä kuntoutusasiakkaat tai heidän omaisensa sanovat vaikeavammaisten kuntoutuksesta? Millaisia kokemuksia heillä on kuntoutuksen suunnittelusta, kuntoutuksen hakuprosessista, kuntoutuksen toteutuksesta sekä kuntoutuksen tulosten seurannasta?

Asiakkaan äänellä -tutkimusraportin mukaan vaikeavammaiset ihmiset kokevat Kelan lääkinnällisen kuntoutuksen pitävän yllä toimintakykyä ja helpottavan arjessa selviytymistä. Vaikka kuntoutusta pidettiin tärkeänä elämänlaadun ylläpitäjänä, kuntoutuksen toteutuksesta löytyi monenlaista huomautettavaa. Voimakkain kritiikki kohdistui palvelujärjestelmän tiedotukseen, neuvontaan ja ohjaukseen. Ongelma tuli esiin sekä tyytyväisten että tyytymättömien asiakkaiden kohdalla. Pahimmillaan tiedonsaannin ja ohjauksen puutteet voivat johtaa kuntoutujien välisen epätasa-arvon korostumiseen.

Tutkimuksessa kysyttiin kuntoutukseen osallistuneiden ja heidän läheistensä kokemuksia kuntoutuksesta: sen suunnittelusta, toteutuksesta sekä vaikutuksista ja hyödyistä. Tutkimusraportti kuvaa realistisesti vaikeavammaisten henkilöiden ja heidän omaistensa arkielämää ja kokemuksia Kelan järjestämästä kuntoutuksesta ja palvelujärjestelmän toiminnasta. Käytetyt lainaukset kuntoutujien ja heidän omaistensa vastauksista tuovat esiin asioita, jotka eivät näy tilastoissa tai rekistereissä. Kuntoutujien kokemukset ja arviot antavat tärkeää tietoa vaikeavammaisten kuntoutuksen kehittämisen pohjaksi. 

Tutkimuksen johtopäätökset ja suositukset koskevat kuntoutuksen suunnittelua, hakuprosessia sekä kuntoutuksen toteutusta ja seurantaa. Palvelujärjestelmän olisi parannettava tiedotusta ja ohjausta vammaisuuteen liittyvistä palveluista. Kuntoutujan ja hänen läheistensä osallistuminen kuntoutuksen suunnitteluun ja arviointiin on tärkeää sekä asiakkaan tyytyväisyyden että tulosten saavuttamisen kannalta. Kuntoutuksen hakemista olisi yksinkertaistettava ja päätösprosessia nopeutettava. Kuntoutuksen palveluntuottajan olisi aina kuntoutuksen käynnistyessä laadittava räätälöity, asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioonottava kuntoutusohjelma terveydenhuollossa laaditun kuntoutussuunnitelman pohjalta. Kuntoutuksen tulisi olla paitsi hyödyllistä ja vaikuttavaa myös sisällöltään motivoivaa.

Tutkimuksen perusjoukkona oli vuonna 2005 vaikeavammaisten lääkinnälliseen kuntoutukseen myönteisen kuntoutuspäätöksen saaneet. Joukosta poimittiin ositetulla otannalla kolme otosta: aikuiset, nuoret ja lapset, yhteensä 3958 henkilöä. Aikuisilta ja nuorilta kuntoutujilta, heidän läheisiltään sekä lasten vanhemmilta kerättiin laaja postikyselyaineisto, johon kuului strukturoituja kysymyksiä, asteikollisia arviointeja ja avoimia kysymyksiä. Halukkaista valittiin haastateltavat syventäviin haastatteluihin.

Tutkimuksen yhteydessä kootun kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen aineiston analyysit jatkuvat. Sekä aikuisten, nuorten että lasten aineistoista valmistuu useita väitöskirja- ja muita opinnäytetöitä.

Tutkimusraportti Asiakkaan äänellä. Arvioita ja odotuksia vaikeavammaisten lääkinnällisestä kuntoutuksesta on tehty Lapin yliopiston ja Kuntoutussäätiön yhteistyönä, ja se on osa Kelan vuonna 2006 käynnistämää vaikeavammaisten kuntoutuksen kehittämishanketta.

Tutkijaryhmä:
Aila Järvikoski, Liisa Hokkanen, Marjatta Martin ja, Tiina Notko, Liisa Hokkanen ja Aila Järvikoski  (Lapin yliopisto), Kristiina Härkäpää, Tuula Lehikoinen ja Jouni Puumalainen Tuula Lehikoinen ja Kristiina Härkäpää (Kuntoutussäätiö), Pirjo Nikkanen (Petrea)

Raportti:
Aila Järvikoski, Liisa Hokkanen ja Kristiina Härkäpää (toim) Asiakkaan äänellä. Arvioita ja odotuksia vaikeavammaisten lääkinnällisestä kuntoutuksesta. Kuntoutussäätiön, tutkimuksia 80/2009. Lapin yliopisto ja Kuntoutussäätiö.

Raportti on luettavissa osoitteessa www.kuntoutusportti.fi

Lisätietoja antavat Lapin yliopistossa:
Aila Järvikoski, professori, kuntoutustiede, puhelin 040 484 4178
Liisa Hokkanen, lehtori, sosiaalityö 040 484 4214
Marjatta Martin, tutkija 0400 159 370