Uutiset 2009

Barents Ideal Cities -näyttely Galleria Napassa

30.10.2009

Barents Ideal Cities -näyttely kurkistaa kolmeen arktiseen kaupunkiin: Tromssaan, Murmanskiin ja Rovaniemelle. Näyttely on osa Pan-Barentz -hanketta, jossa tarkastellaan monitieteisesti Barentsin alueen kaupunkeja, arkkitehtuuria ja identiteettejä.

Galleria Napan yleisöllä on mahdollisuus pohtia ideaalista asumismuotoa Rovaniemellä taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden Sofia Waaran, Veronika Peskovan ja Yumi Yamanen installaatioiden avulla. Teoksen muoto viittaa kotaan: lattialla on tyynyjä, joihin vieraat voivat istua sekä villaa, josta voi tehdä pieniä teoksia lahjaksi Rovaniemen kaupungin päättäjille. Tyhjiin postikortteihin näyttelyvieraat voivat kirjoittaa päättäjille ajatuksiaan Rovaniemen arkkitehtuurista ja rakennuksista.

Galleria Napassa on esillä myös Heidi Hännisen installaatio Epätäydellinen on täydellistä. Se sisältää 39 betonikuutiota vertauskuvana hänen ensimmäisille paikkakokemuksilleen Venäjällä.

– Tarkastelen vierasta kulttuuria sekä läheltä että kaukaa. Minulle 39 päivää Venäjällä ei riittänyt, eikä edes vuosi. Venäjän kulttuuria ja kieltä ei voi hallita koskaan täydellisesti, niin kuin ei oikeastaan mitään tässä elämässä. Loputon kontrolli pettää, hallitsemattomuudessa ja muutoksessa on voimaa. 39 kuutiota ja 39 päivää kestänyt prosessi on edelleen kesken, Hänninen sanoo.

Lapin yliopiston kuvataidekasvatus on EU Culture -ohjelman rahoittaman Pan Barentz -hankkeen osatoteuttaja. Lapin yliopiston vastuulla on Barents Ideal Cities -osio. Hankkeesta vastaavat Lapin yliopistossa dekaani Timo Jokela ja lehtori Maria Huhmarniemi.

Osana Pan Barentz -hanketta Timo Jokela ja Maria Huhmarniemi ohjasivat kevättalvella 2009 Tromssassa työpajan, jossa toteutettiin mm. lumi-installaatio. Lumi-installaation ja kävelyreittien lähtökohtana oli luonnon orgaanisen, vapaamuotoisen ympyrän ja rakennetun ympäristön muotojen kohtaaminen.

– Teosten muodoilla haettiin yhteyttä arktiseen luontoon, maisemaan ja historiaan. Luonnon muodot kuten kallioilla kasvavat jäkälät, tunturin rinteiden varpukasvistot ja hylkeennahkan vapaamuotoiset kuviot resonoivat mielenkiintoisella tavalla esimerkiksi Jäämeren rantojen muinaisten kivikautisten asuinkenttien pohjakaavojen tai kaivosalueilta otettujen satelliittikuvien kanssa. Kaupungit, kadut ja yleensäkin ihmisten merkit rakentuvat arktiseen maisemaan kulmikkaina – etäisyys, aika ja luonto pyöristää hitaasti, professori Timo Jokela kuvaa.

MurmanskMotion-liikettä Tromssassa edusti kuvataidekasvatuksen opiskelijan Heidi Hännisen ohjaama kaupunkitaidetyöpaja murmanskilaisille taideopiskelijoille. Samaan aikaan kun Pan Barentz -näyttely oli esillä kaupungissa, Murmanskin taidekoulun ja taideinstituutin opiskelijat tutkivat omaa kaupunkiympäristöään kaupunki-croquis-harjoitusten, piirustusten ja stop-motion-videoiden tekemisen kautta.

– Työpajan suunnittelu ja vetäminen olivat osa kuvataidekasvatuksen opintojani ja pro gradu- tutkielmaani, jossa tarkasteluni kohteena olivat murmanskilaisten nuorten paikkakokemukset, Heidi Hänninen kertoo.

Näyttely on esillä 31.10.–18.11.2009.

Lisätietoja:
Maria Huhmarniemi 
maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi
Puhelin 040 763 9948
Timo Jokela,
timo.jokela (at) ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT