Lapin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa tutkitaan haasteita, joita työn digitaalinen muutos tuo mukanaan. Lapin yliopiston osuutta uudesta hankkeesta koordinoi yliopistonlehtori, PhD Kiwoong Nam taiteiden tiedekunnasta. Kuva: Ville Rinne.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on saanut 198 100 euron rahoituksen Business Finlandilta yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan työntekijälähtöistä työpaikkaa etenkin hybridityön, digitaalisten sovellusten, johtamisen ja työntekijäkokemuksen näkökulmista. Tutkimusta koordinoi yliopistonlehtori, PhD Kiwoong Nam taiteiden tiedekunnan palvelumuotoilun tutkimusryhmästä.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteisessä Digital Solutions, Inclusive Leadership, and Employee Centricity in Hybrid Work (DILEC) -hankkeessa tutkitaan haasteita, joita työn digitaalinen muutos tuo mukanaan. Tutkimuksen avulla pyritään löytämään näihin haasteisiin ratkaisuja sekä samalla edistämään aiempaa tehokkaampaa ja terveellisempää työympäristöä suomalaisissa yrityksissä.
– Työn voimakas digitalisoituminen voi mahdollistaa aiempaa joustavamman ja tehokkaamman työskentelyn. Samalla se kuitenkin tuo mukanaan haasteita, kuten kasvattaa sukupolvien välistä kuilua työntekijöiden keskuudessa, vähentää henkilökohtaista vuorovaikutusta ja kanssakäymistä työpaikalla sekä tuo haasteita työn tuottavuudelle, kertoo yliopistonlehtori, PhD Kiwoong Nam Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.
Hankkeen aikana kehitetään työntekijälähtöisiä, digitaalisia ja lähityön ratkaisuja, kuten tekoälytyökalujen räätälöityä käyttöä ja työntekijöiden koulutusohjelmia. Näitä ratkaisuja myös jalostetaan edelleen vertailemalla niitä Ruotsin ja Japanin vastaaviin käytäntöihin. Tällä tavoin pyritään osaltaan vahvistamaan suomalaisten yritysten globaalia kilpailukykyä ja sopeutumiskykyä digitaalisella aikakaudella.
Digital Solutions, Inclusive Leadership, and Employee Centricity in Hybrid Work (DILEC) -hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina Mälardalenin yliopisto Ruotsista ja Kyushun yliopisto Japanista sekä Nokia Solutions and Networks, Elis Textile, Ramirent, Digia, Ravintolatalot ja Folkhälsan. Hanke toteutetaan vuosien 2025–2028 aikana. Lapin yliopiston hankeosuuden kokonaisrahoitus on 247 629 euroa, josta Business Finlandin rahoituksen osuus on 198 100 euroa. Rahoitus on myönnetty Business Finlandin työelämän tutkimushausta, jonka tavoitteena on tuottaa uudenlaisia, laajasti levitettäviä ratkaisuja johtamisen, työnteon, organisaation toimintatapojen ja työelämän laadun kehittämiseen digitaalisessa murrostilanteessa.
Lisätietoja:
Palvelumuotoilun yliopistonlehtori, PhD Kiwoong Nam
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta
kiwoong.nam (at) ulapland.fi