Ryhmätyöskentelyä
Kuvituskuva: Marko Junttila

DocSoc360°-tohtoripilotissa painotetaan vertaistuen merkitystä

12.3.2025

Sosiaalipalveluiden tutkimukseen keskittyvässä DocSoc360°-tohtoripilotissa aloitti vuoden alussa 34 väitöskirjatutkijaa. He työskentelevät muun muassa monitieteisissä teemaryhmissä ja saavat vertaistukea toisiltaan. Kolmivuotisen rahoituksen aikana on tarkoitus saada väitöskirja valmiiksi.

Lapin yliopistossa DocSoc360°-pilotin nuoremman tutkijan tehtävissä aloittivat oikeustieteiden tiedekunnassa Sara Kurttila ja Assi Uuskallio ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa Teemu Hakanen, Nenna Jyläskoski, Mimosa Puumalainen ja Ulla Tiikkainen.

Pilotin orientaatioviikkoa vietettiin tammikuussa seitsemässä yliopistossa innostuneissa tunnelmissa, kun väitöskirjatutkijat ja heidän ohjaajansa kokoontuivat hybridisti käynnistämään pilotin.

– Meillä on DocSocissa koossa upea porukka väitöskirjatutkijoita ja ohjaajia. Pilotissa mukana olevat kokivat orientaatioviikon hyväksi startiksi yhteiselle työrupeamalle, toteaa pilotin koordinaattorina työskentelevä Katri-Maria Järvinen.

Lapin yliopisto koordinoi DocSoc360°-pilottia, jossa mukana ovat myös Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Vaasan yliopisto. Tohtoripilotissa väitöskirjatutkijoilla on kolmivuotinen rahoitus, jonka aikana on tavoitteena saada väitöskirja valmiiksi.

DocSoc360° tohtoripilotti

Väitöskirjatutkijat tapaavat toisiaan yli tieteen ja yliopistorajojen

Tohtoripilottiin kuuluvat väitöskirjaohjaajien vetämät monitieteiset teemaryhmät, joissa väitöskirjatutkijat tapaavat toisiaan yli tieteen ja yliopistorajojen.

– Vertaistuen merkitys nähdään keskeiseksi väitöskirjaprosessissa, ja teemaryhmät tarjoavat siihen puitteet, Järvinen kuvailee.

Nuorempi tutkija Ulla Tiikkainen tutkii hallintotieteen väitöskirjassaan kaivosalalla työskentelevien omakohtaisesti kokemaa työ- ja ympäristöturvallisuutta.

– Väitöstyö on käynnistynyt melko dynaamisesti haastateltavien etsinnällä ja haastattelun suunnittelulla. Olen aloittanut myös jatko-opinnot jatkoseminaarin ja metodologiaan keskittyvän kurssin merkeissä, Tiikkainen kertoo.

Tiikkainen painottaa vertaistuen sekä säännöllisten etä- ja kasvokkain tapaamisten merkitystä, vaikka jokaisella onkin oma tutkimus, johon keskittyy. Tiikkainen kuuluu teemaryhmään Työn organisatoriset reunaehdot ja työhyvinvointi (Työ–Toivo–Turva).

– Näen teemaryhmän vahvuutena erilaiset tutkimusorientaatiot. Ainakin itse arvostan tilaa, jossa saamme pohtia aiheita oman "tutkimuskuplan" ulkopuolelta. Myös palaute ja kysymykset, joita oman tieteenalan ulkopuolisilta saa, vie varmasti ajattelua eteenpäin, Tiikkainen sanoo.

Nuorempi tutkija Assi Uuskallio tutkii oikeustieteen väitöskirjassaan, miten lapsen oikeudet toteutuvat pakottavan kontrollin tilanteissa ja miten ne voisivat toteutua yhdessä äitien oikeuksien kanssa.

– Teen tutkimusta osana Lapin yliopiston CAPUCS-hanketta, ja olen saanut tukea omien ohjaajieni lisäksi muilta tutkimusryhmän jäseniltä.

Uuskallio kuuluu teemaryhmään Oikeudet ja oikeudenmukaisuus sosiaalipalveluissa.

– Ryhmämme työskentelyä on alustavasti suunniteltu siten, että tapaamisten aiheet valitaan sen mukaan, mikä meitä väitöskirjatutkijoita kulloinkin parhaiten tukee. Ajattelenkin, että teemaryhmän kautta voimme saada monipuolista tukea väitöskirjaprosessin aikana, Uuskallio sanoo.

Lapin yliopiston pilottiryhmään kuuluvat väitöskirjatutkijat tapaavat toisiaan viikoittain etänä, sillä he asuvat eri puolilla Suomea. Lisäksi heillä on omia keskusteluryhmiä eri alustoilla. Jatko-opintojen alkuvaiheessa keskustelut ovat liittyneet paljon käytännön asioihin.

– Koen muilta pilottilaisilta saamani vertaistuen tärkeänä ja hyödyllisenä, Uuskallio tiivistää.

Lisätietoja

Katri-Maria Järvinen, DocSoc360°-pilotin koordinaattori, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, p. 040 359 2856

Merja Laitinen, professori, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, p. 040 509 2153

DocSoc360°-tohtoripilotin verkkosivu