Uutiset 2009

Ensimmäinen suomenkielinen teos globaalista poliittisesta islamista

30.10.2009

Politiikantutkija Aini Linjakummun uusin teos islamista kurkistaa islamista syntyneen politisoituneen ja väkivaltaisen julkisen kuvan taakse. Teos avaa uuden näkökulman islamin sisäiseen keskusteluun.

Aini Linjakummun Islamin globaalit verkostot -teos on ensimmäinen suomeksi tehty kirja globaalista poliittisesta islamista. Kirjassa käsitellään mm. globaalia islamilaista terrorismia, pilakuvakriisiä ja islamin vaihtoehtoisia ääniä, jotka ovat jääneet islamin julkisen kuvan taakse.

Linjakumpu lähestyy islamia kansainvälisenä poliittisena ilmiönä. Kirjassa islam ei näyttäydy pelkästään Lähi-itään paikannettavana, hierarkkisena tai yhtenäisenä ilmiönä vaan dynaamisena ja yli rajojen muodostuvana verkostona. Kirjan lähestymistapa nostaa esiin nykyisten islamilaisten kulttuurien moniulotteisuuden.

Kirjassa pohditaan ensinnäkin al-Qaidan edustamaa islamilaista terrorismia, joka on näkyvimpiä ylikansallisen islamilaisen politiikan muotoja. Al-Qaidaa tarkastellaan mm. tunteiden politiikan ja brändien avulla.

Toiseksi tarkastellaan Muhammed-pilakuvien aiheuttamaa kriisiä sekä vastaavia kansainvälisiä selkkauksia, jotka ovat syntyneet reaktioina ei-muslimien toimintaan. Tässä yhteydessä arvioidaan esimerkiksi yhteisöjen uhriutumiseen ja syyllistämiseen liittyviä kysymyksiä.

Esiin nousee myös islamilaisen maailman monimuotoisuus. Yhä moninaisemmat vaihtoehtoiset äänet ovat radikaalisti muuttamasta islamilaisia yhteisöjä ja valtioita. Tarkastelu paljastaa, kuinka tehokkaasti valtavirrasta poikkeavat muslimit saattavat hyödyntää eri medioita ja viestintäverkostoja, erityisesti internetiä. Kirjassa tuodaan esiin diasporamuslimien, seksuaalisten vähemmistöjen, humoristien sekä arkipäivän islamia edustavien muslimien merkitys islamin muutoksessa.

Kirjassa nostetaan esiin myös monikulttuurisuuden ongelmat sekä uudenlaisen kansalaisuuden haasteet. Tässä yhteydessä pohditaan, miten esimerkiksi Suomessa muslimien kasvava määrä vaikuttaa kansalaisuuden problematiikkaan.

Linjakummun lähestymistavassa on aineksia niin valtio-opista, kansainvälisen politiikan tutkimuksesta kuin sosiologiastakin, ja verkostojen ohella oleellinen lähestymistapa on poliittinen toimijuus.

Aini Linjakumpu
Politiikkatieteiden yliopistonlehtori Aini Linjakumpu (s. 1968) työskentelee yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa Lapin yliopistossa. Linjakumpu on toiminut Lapin yliopistossa vuodesta 1998 lähtien mm. assistenttina, yliassistenttina, lehtorina, ma.professorina ja kansainvälisen opetuksen keskuksen johtajana. Linjakummun vuonna 1999 valmistunut kansainvälisten suhteiden väitöskirja Lapin yliopistoon käsitteli poliittista islamia. Linjakumpu on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta valtio-opin oppiaineesta. Hän on työskennellyt ennen Lapin yliopistoon tuloa Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitoksella ja Tampereen Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa. Tällä hetkellä Linjakumpu toimii Suomen Akatemian rahoittaman "Pohjan tahto" - tutkimushankkeen johtajana sekä ESR-rahoitteisen TaikaLappi-hankkeen vastuullisena johtajana.

Aini Linjakumpu: Islamin globaalit verkostot. Vastapaino, Tampere, 2009, 213 sivua.

Lisätietoja:
Aini Linjakumpu
Puhelin 040 484 4225