Epätietoisuudesta alansa asiantuntijoiksi – mihin yhteiskuntatieteilijä voi työllistyä?

28.4.2025

Lapin yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistuneita Katariina Lehtosta ja Joonas Ervastia yhdisti epätietoisuus tulevaisuuden ammatista. Molemmat löysivät mieluisan työn seuraamalla omia kiinnostuksenkohteitaan.

Teksti: Jenni Katermaa

Kuvat: Elli Alasaari 

Projektipäällikkö Katariina Lehtonen päätyi matkailututkimuksen pariin summamutikassa

Opiskelupaikkaa arpoessaan Katariina Lehtonen ei tiennyt, mitä haluaisi tehdä työkseen. Hän selaili Opintopolkua yhteishaun viimeisenä päivänä ja vastaan tuli Lapin yliopiston matkailututkimus.

– Se kuulosti hyvältä, vaikka en oikein tiennyt mihin olin hakemassa, hän naurahtaa.

Lehtonen sai opiskelupaikan ja muutti vuonna 2017 Oulusta Rovaniemelle.

Lehtonen yllättyi positiivisesti tutkimusalan monipuolisuudesta. Hänen lempikurssillaan pääaineeseen täytyi peilata sellaista tieteenalaa, jota Lapin yliopistossa ei opeteta. Lehtonen valitsi metsätieteet.

– Oli mielenkiintoista tutkia maisemasuunnittelua ja metsien virkistyskäyttöä. Jos joskus vielä opiskelen, voisin tutkia aihetta lisää.

Katariina Lehtonen websize sRGB @Elli Alasaari-8 (1).jpgMatkailututkimusta voi opiskella ainoastaan Lapin yliopistossa. Katariina Lehtosen mielestä pienen, mutta aktiivisen ainejärjestön ansiosta ihmisiin tutustuminen oli helppoa opintojen alussa.


Lehtonen työskenteli opintojen ohessa monien muiden matkailututkimuksen opiskelijoiden tapaan turismin parissa tonttuna ja safarioppaana.

– Meitä kannustettiin koulussa matkailualan töihin, jotta näkisimme millaista työ on käytännössä.

 

Gradun ansiosta työelämään

Lehtonen suoritti opintoihin kuuluneen työharjoittelun Rovaniemen kaupungin matkailuhankkeessa, jonka yhteydessä hän keräsi aineiston graduunsa. Opinnäytetyön aiheena oli paikallisten osallisuus matkailun suunnittelussa. Harjoittelun jälkeen hän suuntasi Inariin töihin matkailun osallisuushankkeeseen.

Valmistuttuaan vuonna 2022 Lehtonen jäi pariksi vuodeksi Inariin työskentelemään hanke- ja hyvinvointikoordinaattorina.

Katariina Lehtonen websize sRGB @Elli Alasaari-5 (1).jpg
Katariina Lehtonen kehuu opiskelijoiden monipuolisia työllisyysmahdollisuuksia Rovaniemellä. Hän työskenteli itse opintojen aikana jokaisena sesonkina matkailualalla.


Nykyiseen työhön hän pyrki kaverin patistamana. Rovaniemelle haettiin projektipäällikköä Business Rovaniemen Matkailun uusi aika -hankkeeseen.

– Työ kuulosti tosi haastavalta. Ajattelin, että en minä tuollaista voi hakea, kun vasta valmistuin.

Kaveri muistutti, että juurihan Lehtonen oli tehnyt gradun aiheesta ja työskenteli osallisuushankkeen parissa myös Inarissa. Lopulta Lehtonen ajatteli, ettei menetä mitään, jos kokeilee onneaan.

 

Intensiivistä ongelmien ratkontaa

Projektipäällikön työ on vastannut Lehtosen odotuksia ainakin siltä osin, että se on haastavaa.

– Olen oppinut paljon uutta ja saanut varmuutta omaan tekemiseen. On kiva huomata, että minulta kysytään nykyään neuvoa.

Työ on matkailun tapaan sesonkiluonteista ja pitää sisällään viestintää, tapahtumamarkkinointia, matkailun kehittämistä sekä tilaisuuksien järjestämistä kuntalaisille ja yrityksille.

Haastavinta työssä on ratkaisujen löytäminen matkailun moninaisiin ongelmiin.

– Välillä on riittämätön olo, kun en pysty ratkaisemaan matkailun haasteita yksin. Ongelmiin ei ole olemassa pikavoittoja.

Katariina Lehtonen websize sRGB @Elli Alasaari-3 (1).jpgKatariina Lehtonen opiskeli sivuaineena hallintotieteitä ja johtamista, joista hän sai tukea matkailusuunnittelun osaamiseen.


Lehtosen mukaan projektityölle on tyypillistä, että se muotoutuu projektipäällikön arvojen näköiseksi. Lehtosen työskentelyä ohjaavat vastuullisuus ja yhdenvertaisuus.

– Matkailussa kaikilla toimijoilla on omat intressit ja minun tehtäväni on sovitella niitä yhteen.

 

“Lapista löytyy osaajille töitä”

Lehtonen on tähänastisella urallaan ylpeä yksinkertaisesti siitä, että pääsi töihin hankkeeseen.

– Mietin enemmän urallani niitä asioita, mitä on vielä tekemättä.

Yksi kohokohta tulee kuitenkin mieleen. Lehtonen toteutti asukaskyselyn, jossa selvitettiin rovaniemeläisten mielipiteitä matkailusta.

– Kyselystä saatiin pohjatietoa, jonka avulla voidaan jatkaa syvällisempää työtä. Se on tosi hieno juttu.

Katariina Lehtonen websize sRGB @Elli Alasaari-6.jpgKatariina Lehtosen mielestä parasta Rovaniemessä on monipuolisen luonnon läheisyys. Hänen lempipaikat Rovaniemellä ovat salaisia marjastus- ja metsästysapajia.

Kaksivuotinen hanke tulee päätökseen kuluvan vuoden lopulla. Kiireinen Lehtonen on hetkessä eläjä, eikä ole ehtinyt vielä miettiä tulevaisuutta hankkeen jälkeen. Häntä kyllästyttää keskustelu siitä, ettei Lapissa ole töitä yhteiskuntatieteilijöille.

– Täällä on töitä vähemmän kuin etelässä, mutta niitä kuitenkin on. Luotan, että Lapista löytyy osaajille töitä ja menen sen mukaan, millaisia mahdollisuuksia tulee vastaan.

 

Kuka?

  • Katariina Lehtonen, 28-vuotias
  • Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.
  • Käynyt Oulussa peruskoulun ja lukion, mutta kokee Rovaniemen kotipaikakseen.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja koira.
  • Harrastuksiin kuuluu luonnonkierron mukaan vaihtelevat ulkoilu- ja liikuntamuodot, kuten metsästys, marjastus ja hiihto.

 

Asiakkuusjohtaja Joonas Ervasti hakeutui työhönsä sijoittamisinnostuksen myötä

Monen lukioikäisen tapaan Joonas Ervastilla ei ollut urasuunnitelmaa yhteishaun aikaan. Hän rajasi hakukohteet pohjoisen yliopistojen sekä yhteiskuntatieteiden perusteella.

– Hallintotieteet ja johtaminen oli riittävän laaja tutkinto. Se antoi mahdollisuuksia ilman, että täytyi tietää tarkasti tulevaisuuden ammatti.

Ervasti muutti opiskelemaan Lapin yliopistoon Rovaniemelle Taivalkoskelta vuonna 2017. Opiskeluaikana hän oli mukana ainejärjestö Remburssin hallituksessa sekä nyt jo lakkautetussa korkeakoulujen yrittäjyysyhteisö Lapland ES:ssä.


Joonas Ervasti websize sRGB @Elli Alasaari-4 (1).jpgJoonas Ervastin työhuone sijaitsee Rovaniemen ydinkeskustassa Pohjolan Osuuspankin konttorilla. Työssään hän matkustelee myös muihin Lapin maakuntakonttoreihin asiakastapaamisiin.

 
Yrittäjyysyhteisössä Ervasti osallistui innovaatiotapahtuma Dash Laplandin järjestämiseen. Tapahtuma luotiin täysin vapaaehtoisvoimin opiskelijaporukalla.

– Opin paljon myyntityöstä ja tapahtuman järjestämisestä. Oli mieletön kokemus, miten onnistuimme yhdessä luomaan tapahtuman lähes tyhjästä.

Vaikka tapahtuma jouduttiin lopulta perumaan koronan kynnyksellä, järjestelyistä jäi lämpimät muistot.

– Projektista oli varmasti hyötyä myös nykyisellä uralla.

Saumaton siirtymä työelämään

Ervasti kiinnostui taloudesta ja sijoittamisesta jo opintojensa alkupuolella. Hän opiskeli laskentatoimen sivuaineen ja luki kirjoja sekä kuunteli podcasteja sijoittamisesta.

– Kiinnostuin nykyisestä työstäni oman harrastuneisuuden kautta.

Ervasti teki ahkerasti töitä opintojen aikana. Hän työskenteli kesäisin ja lukukausien aikana OP:lla soittotiimissä ja kassapalveluissa.

Joonas Ervasti websize sRGB @Elli Alasaari-6 (1).jpgJoonas Ervasti kehuu Rovaniemen laajaa ravintolatarjontaa sekä urheilu- ja ulkoilumahdollisuuksia. Ounasvaara on oiva paikka tuulettaa päätä työpäivän jälkeen.

Välissä Ervasti työskenteli palvelumuotoilutoimisto Arctic Factorylla parin vuoden ajan ja viimeisteli samalla maisteriopintojaan.

Valmistumisen yhteydessä vuonna 2022 Ervasti sai paikan Pohjolan OP Privaten asiakkuusjohtajana. Hän aloitti työt nykyisessä tehtävässään samana päivänä, kun haki tutkintotodistuksen yliopistolta.

– Työelämään siirtyminen meni hyvin saumattomasti, hän naurahtaa.

Asiakkuusjohtaja on vuorovaikutuksen ammattilainen

Ervasti työskentelee OP:n Private-yksikössä, joka tarjoaa sijoitusasiakkailleen varallisuuden hoitoa. Asiakkaina on niin yksityisiä henkilöasiakkaita kuin yrityksiä ja julkisia organisaatioita.

Asiakkuusjohtajan työhön kuuluu muun muassa sijoitusneuvontaa ja markkinoiden seuraamista.

– Minulle saattaa tulla puhelu, että “hei Joonas, sijoitetaanko puolustussektorille?”. Tässä työssä täytyy olla hököllä siitä, mitä markkinoilla tapahtuu.

Ervastin työ on suurelta osin asiakkaiden tapaamista ja yhteydenpitoa, joten hyvät vuorovaikutustaidot tulevat tarpeeseen. Ihmisläheisyys on Ervastille tärkein arvo työssä.

– Tämä työ on ihmisten kanssa olemista. Privatessa asiakkuussuhteet voivat olla todella pitkiä, jolloin syntyy hyvä luottamus asiakkaaseen. Kysellään toistemme ja perheenjäsenten kuulumiset, kun tavataan.

Asiakkuusjohtajana Ervasti johtaa asiakkuuksia, eikä hänellä ole siis varsinaisia alaisia. Työ on kuitenkin hyvin vastuullista ja itsenäistä, sillä asiakkuussalkku on merkittävä.

– Itsenäinen työ on minulle luontevaa. Olen kiitollinen, että olen saanut näinkin paljon vastuuta uran alkuvaiheessa.


Kuka?

  • Joonas Ervasti, 27-vuotias.
  • Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Opiskelee kauppatieteiden maisteritutkintoa.
  • Kotoisin Taivalkoskelta. Asuu Rovaniemellä perheineen.
  • Harrastaa musiikkia ja hiihtoa.
  • Lapsuuden haaveammatti oli maanviljelijä.