Uutiset 2009

Erkki Karvonen: Tieteen julkisuus on tärkeää

29.1.2009

Profesori Erkki Karvonen mukaan tiedeviestinnässä ollaan siirtymässä yksisuuntaisesta tiedon siirtämisestä kohti monitasoista ja vuorovaikutteista tiedeviestintää.

Informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen käsitteli puheenvuorossaan Yliopistoviestinnän talvipäivillä Rovaniemellä perinteisten normien mukaista tiedeviestintää, jonka ytimen muodostavat tieteilijöiden viestintä kollegoilleen. Perinteisen näkemyksen mukaan yleistajuinen viestintä on tutkimukselta aikaa vievää puuhastelua, joka on omiaan syömään tutkijan uskottavuutta.

- Vaikka nämä perinteiset normit ovat perusteltuja tieteen kannalta, ne ovat ristiriidassa yleisjulkisuutta edustavan journalismin toiveiden kanssa, Karvonen totesi.

Karvosen mukaan tiedeviestinnän uusin tutkimus sulattaa perinteistä tiedeviestinnän kaksijakoista asetelmaa. Uuden näkemyksen mukaan tieteilijä voi viestiä työssään useilla eri tasoilla. Tällöin viestintä voi olla tieteilijöiden toisilleen suuntaamaa asiantuntijaviestintää, eri alojen asiantuntijoiden välistä viestintää, pedagogista tiedeviestintää eli opettamista, oppikirjoja ja luentoja opiskelijoille tai populaaria tiedeviestintää eli lehtijuttuja, television tiededokumentteja jne. Yleisön tietotaso ja kiinnostuksen herättäminen on otettava huomioon entistä paremmin, kun liikutaan tieteilijöiden keskinäisestä viestinnästä kohti populaaria tasoa.

- Tiedeviestijä tai tiedetoimittaja on eräänlainen välittäjä, kahden maailman kansalainen. Hänen täytyy ymmärtää tiedettä ja toisaalta tiedeviestijä kohtaa tieteen yleisön edustajana, tavallisen ihmisen kiinnostuksen näkökulmasta.

 Tiedeviestinnän tulevaisuuden Karvonen näki vuorovaikutteisena: Tiede tulee olemaan yhä enemmän vuoropuhelussa muun yhteiskunnan kanssa.

- Hierarkkisista ja byrokraattisista laitoksista siirrytään postbyrokraattisiin tasa-arvoisesti eri intressiryhmien kanssa keskusteleviin laitoksiin. Tässä uudessa vuorovaikutustilanteessa tiede ei vain kuvaa todellisuutta, vaan se myös osallistuu yhteiskunnallisen todellisuuden tuottamiseen omalla panoksellaan. Tästä näkökulmasta tieteen yleistajuinen yleisjulkisuus on tärkeää, Karvonen totesi.   

Erkki Karvonen
Erkki Karvonen on Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori, jonka vastuulla on mm. tiedeviestinnän maisteriohjelma TIEMA (
http://www.oulu.fi/hutk/opiskelu/tiema/ ).

Hän on saanut peruskoulutuksensa mediatutkimuksessa ja journalistiikassa Tampereen yliopistossa (tiedotusoppi). Väitöskirjatyö Imagologia (1997) merkitsi suuntautumista myös organisaatioviestinnän ongelmakenttään, kuten imagoiden ja brändien rakentamiseen, mielikuvien ja maineen muodostumiseen sekä julkisuuden hallintaan. Tätä aihepiiriä käsittelee myös Karvosen teos Elämää mielikuvayhteiskunnassa (1999).

Viime vuosina hänen tutkimustyönsä on suuntautunut tieteen yleistajuiseen julkisuuteen sekä politiikan saamaan julkisuuteen mediassa. Ennen yliopistouraa Karvonen hankki toimittajakokemusta useissa sanomalehdissä, kuten Kalevassa, Aamulehdessä, Hämeen Sanomissa ja Helsingin Sanomissa. Tieteen yleistajuisen esittämisen saralta mainittakoon yli 100 aliokirjoitusta Aamulehteen sekä toistasataa yleistajuista esitelmää eri tahoilla yhteiskunnassa.

Lisätietoja:
Erkki Karvonen
Puhelin (08) 553 3350
etunimi.sukunimi@oulu.fi
http://www.oulu.fi/hutk/info/henkilokunta/karvonen/index.html

LaY/Viestintä/OT