Artikkelit
Karoliina_Erkinjuntti_550px.jpg
Yksityiskohta Karoliina Erkinjuntin jacquard-kudotusta Valkoinen vaellus -kankaasta. Galleria Kilossa avautuva kantaaottava kuosinäyttely on osa Erkinjuntin väitöskirjatyön taiteellista osiota.

Huhti-toukokuun vaihteen näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

26.4.2024

Kahdeksan uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 29. huhtikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille Regina Salmelan kokeileva kollaasitaidenäyttely. Galleria Hämärässä avautuu taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoiden kestävää arktista lasimuotoilua esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kilossa nähdään Karoliina Erkinjuntin suunnittelemia kantaaottavia kankaita esittelevä kuosinäyttely. Galleria Lyhdyssä avautuu Venla Sillanpään Rovaniemeä kotikaupunkina tarkasteleva valokuvanäyttely.

Galleria Kopioon tulee esille Elina Kynnysmaan keramiikka- ja tekstiilintaiteen mahdollisuuksia tutkiva näyttelykokonaisuus. Galleria Kajossa nähdään kampusalueen luonnon monimuotoisuutta tarkasteleva muotoilualojen opiskelijoiden yhteisnäyttely. Galleria Kellarissa avautuu äänitaiteen kurssin tiimoilta syntynyt ja jo kolmatta kertaa taiteiden tiedekunnassa järjestettävä äänitaidenäyttely.

Lisäksi Galleria Yhdyskäytävään tulee esille Martyna Nowakin vaihto-opintojen aikana tekemiä teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus.

Näyttelyt ovat esillä 8. toukokuuta asti.




Galleria Seinä

Regina Salmela:
Kollaasi kollaaseista
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Regina_Salmela_kollaasi_web.jpg
Regina Salmela: prosessikollaasi kahdesta näyttelyn teoksesta, 2024.


– Kollaasit ovat olleet minulle pitkään luontainen tekemisen tapa. Muistan, kuinka teini-ikäisenä tykkäsin selailla lehtiä, leikata kauniita kuvia ja yhdistellä niistä inspiroivia kokonaisuuksia. Vuosien mittaan kollaasien tekemisen prosessi kehittyi kohti taiteellista tekemistä. Inspiroidun erilaisten kuvien, tekstuurien ja materiaalien yhdistämisestä, Regina Salmela kertoo.

– Joskus teen kollaaseja tietystä teemasta lähtöisin, joskus visuaaliset elementit ja sattuma johdattavat teokseen. Kollaasi kollaaseista -näyttely on juhlistus kollaasitaiteelle ja tekemisen ilolle. Olen halunnut nauttia työskentelystä kollaasitaiteen parissa sekä haastaa itseäni kokeilemaan ja yhdistelemään rohkeasti.

Uusien teosten joukossa on myös muutamia vanhempia teoksia vuosien varrelta. Kollaasien materiaaleina Salmela on käyttänyt enimmäkseen paperia, mutta hän on yhdistänyt teoksiinsa myös tekstiiliä, johtoja sekä kaikenlaisia arjen palasia. Lisäksi näyttelyssä on mukana yleisöä osallistava yhteiskollaasi.

Regina Salmela on maisterivaiheen kuvataidekasvatuksen opiskelija. Taiteilijana häntä kiinnostavat erityisesti kerroksellisuus, uuden ja vanhan yhdistäminen sekä kierrätysmateriaalien hyödyntäminen.

Lisätietoja:
regina.salmela(at)gmail.com
Instagram: @reksun



Galleria Hämärä

Heikoilla jäillä
– kestävää arktista lasimuotoilua
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Heikoilla-Jailla_web2.jpg
Arktiseen lasimuotoiluun keskittyvä syventävä projekti on inspiroinut Lapin yliopiston muotoiluopiskelijat yhdessä opettajien kanssa suunnittelemaan kantaaottavia lasiteoksia pohjoisesta näkökulmasta.


Arktiseen lasimuotoiluun keskittyvä syventävä projekti on inspiroinut Lapin yliopiston muotoiluopiskelijat yhdessä opettajien kanssa suunnittelemaan kantaaottavia lasiteoksia pohjoisesta näkökulmasta. Projektin ja tulevan näyttelyn teemana on Heikoilla jäillä – kestävää arktista lasimuotoilua, jonka tavoitteena on suunnitella kestävyyttä heijastavia ja keskustelua herättäviä laseja.

Arktisen alueen olosuhteet ja luonto sekä luonnosta löytyvät materiaalit ja elementit, kuten lumi, ovat inspiroineet etsimään uusia tapoja hyödyntää paikallisia resursseja lasimuotoiluprosesseissa. Arktisen lasimuotoilun keskeisenä ajatuksena on tutkia, miten pohjoisia materiaaleja voidaan käyttää luovasti ja kestävästi osana lasimuotoilua. Lumi toimii yhtenä raaka-aineena, ja sen ainutlaatuiset ominaisuudet tarjoavatkin haasteita ja mahdollisuuksia koko muotoiluprosessin läpi. Nyt lumilasia ja sen teknisiä ominaisuuksia päästiin tutkimaan.

Lasimuotoiluprosessissa huomioidaan paitsi visuaaliset ja esteettiset näkökulmat myös kestävän kehityksen periaatteita. Arktinen lasimuotoilu voi edustaa paitsi paikallista kulttuuria myös kestävää suunnittelua, joka kunnioittaa ympäristöä. Lasiteokset tutkivat muotoilun keinoin, miten luonnonmateriaaleja voidaan hyödyntää luovasti ja vastuullisesti suunnittelussa. Tämä projekti ei ainoastaan edistä paikallista osaamista vaan osoittaa, miten design voi toimia voimavarana kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.


Heikoilla-Jailla_web1.jpg


Muotoilualan opiskelijat yhdessä opettajien kanssa suunnittelivat ja valmistivat lasipuhalluksessa käytettävät muotit Lapin yliopistolla. Syventävän tuotemuotoilun projekti toteutettiin yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa Nuutajärvellä, jossa lasit valmistettiin joko lasinvalu- tai lasinpuhallustekniikalla. Ekskursio Rovaniemeltä Nuutajärven lasikylään toteutettiin helmikuussa, jotta varmistetaan lumen saatavuus lasinpuhalluksessa. Ekskursio alkoi jännittynein ja odottavaisin mielin ja rakentui kahdesta lasihyttipäivästä ja yhdestä kylmätyöstöpäivästä. Lasiteosten toteutus sisälsi yllätyksiä ja onnistuneita sattumuksia.

– Matka oli mielenkiintoinen, opettavainen ja inspiroiva, totesi teollisen muotoilun opiskelija Senni Virransola reissun jälkeen.

Syventävän tuotemuotoilun projektin ohjaavana opettajana toimi teollisen muotoilun yliopistonlehtori Milla Johansson yhteistyössä teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Juho Saavalaisen sekä Ammattiopisto Tavastian lasialan opettajien Marika Kinnusen ja Antti Torstenssonin kanssa.

Muotoiluprojektiin osallistuivat taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijat Annu Kuivas, Iris Orava, Niina Herrainsilta, Jesse Koskenoja, Senni Virransola, Axel Niemimäki, Jutta Kotala, Matias Säkkinen, Lotta Savolainen ja Ruut Laukkanen sekä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen opiskelijat Mirja Alahuhtala, Paula Hjelt, Jouko Kaleva, Janika Karttunen, Hanna Keskimäki, Linda Ojala, Kirsti Doukas, Yaritza Silva Lincopan, Linda Tidenberg, Meeri Tuominen ja Julia Öhman.

Lisätietoja:
Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
Instagram: @arcticglassdesign, @wedesign_yourproducts, @lasikoulu_nuutajärvi



Galleria Kilo

Karoliina Erkinjuntti:
Kannanottoja kankaalla
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Karoliina_Erkinjuntti_web1.jpg
Karoliina Erkinjuntti: Syvänne. 2024. Reaktiivitulostus puolipellavakankaalle, 140 x 260 cm.


Kannanottoja kankaalla -kuosinäyttely on osa Karoliina Erkinjuntin väitöskirjatyön taiteellista produktiota. Erkinjuntti tekee väitöstutkimusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan kantaaottavasta kuosisuunnittelusta. Nyt esille tuleva näyttely on ensimmäinen osa Erkinjuntin väitöstutkimuksen taiteellista produktiota ja näyttelykävijöiden on mahdollista vastata näyttelyssä kyselyyn kuosien kantaaottavuudesta. Aineistonkeruun avulla Erkinjuntti selvittää kuosien kantaaottavuutta käyttäjien näkökulmasta.

Näyttely esittelee Erkinjuntin suunnittelemia digitaalisesti painettuja ja jacquard-kudottuja kantaaottavia kankaita. Kankaat on toteutettu yhteistyössä suomalaisten tekstiilialan yritysten Printscorpion ja Annala Oy:n kanssa.

Erkinjuntti on rovaniemeläinen kuosisuunnittelija, jonka kuoseja on vuosien varrella nähty monien suomalaisten yritysten mallistoissa. Väitöstutkimuksessaan hän tutkii, miten kuoseilla voidaan ottaa kantaa erilaisiin arktisella alueella tapahtuviin ilmiöihin, kuten ilmastonmuutokseen tai luontokatoon. Erkinjuntin kuoseissa näkyy suunnittelijan omia luontohavaintoja ja aiheeseen liittyviä kannanottoja. Lisäksi Erkinjuntti on inspiroitunut ajankohtaisesta pohjoista luontoa koskevasta uutisoinnista ja sosiaalisen median keskusteluista.

Karoliina Erkinjuntti on taiteen maisteri sisustus- ja tekstiilimuotoilun alalta. Ammatiltaan hän on käsityöalan erikoisneuvoja, kuosisuunnittelija, tekstiilisuunnittelija ja muotoiluyrittäjä. Hän on tunnettu erityisesti Rovaniemeä kuvaavista tuotteistaan sekä pohjoista metsää ja laajemmin luontoa esittelevistä kuoseistaan. Erkinjuntin suunnittelufilosofiana on tuottaa kuoseihin muutakin sisältöä kuin pelkkää estetiikkaa. Erkinjuntin kuosit välittävät kotiseuturakkautta, tarinoita luonnosta, metsästä ja maailmantilasta.

Lisätietoja:
Karoliina Erkinjuntti, karoliina.erkinjuntti(at)gmail.com
Instagram: @karoliinaerkinjuntti, @kantaaottavakuosisuunnittelu



Galleria Lyhty

Venla Sillanpää:
Pinnoilla
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Venla_Sillanpaa_web.jpg
Venla Sillanpää: Nimetön. 2024. Skannattu värifilmivalokuva.


– Rovaniemi. Se on ollut kotikaupunki liki seitsemän vuoden ajan. Miltä se näyttää ja tuntuu? Voisi sanoa jopa rumaksi, mutta silti oikeastaan aika kaunis. Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan. Onko uusi aina hyvästä? Näyttelyssä pohditaan Rovaniemeä kotikaupunkina niin hyvässä kuin pahassa, Venla Sillanpää kertoo.

Kameran linssi on etsinyt mielenkiintoisia yksityiskohtia kaupungista, joihin katse ei välttämättä eksy kadulla kulkiessa. Täällä ne ovat kuitenkin koko ajan olleet. Vanhan ja uuden suhde näkyy myös valokuvakehyksissä, joita on pyritty kierrättämään.

Venla Sillanpää opiskelee kuvataidekasvatusta maisterivaiheessa. Taiteellisessa työskentelyssä häntä kiinnostaa vahvat värit sekä filmikuvaamisen tuoma sattumanvaraisuus. Näyttelykuvat on kuvattu värifilmille, skannattu, käsitelty digitaalisesti ja tulostettu. Näyttely on valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio.

Lisätietoja:
Venla Sillanpää, vesillan(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Elina Kynnysmaa:
Kaikki mitä jaksoin kantaa
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Elina_Kynnysmaa_web1.jpg
Elina Kynnysmaa: Yksityiskohta teoksesta. 2024. Keramiikka ja lanka.


Kaiken alku on aina uteliaisuus. Uteliaisuus tutkia, tietää, oppia ja kokeilla. Kaikki mitä jaksoin kantaa -näyttelyn pohjana on kaksi kiehtovaa, kiinnostavaa ja inspiroivaa materiaalia – tuore tuttavuus kova keraaminen ja vanha ystävä pehmeä tekstiilinen. Tutkimusretki materiaalien parissa nosti esiin monta pinnan alla jo pitkään kuplinutta asiaa, jotka uteliaisuuden lisäksi liimautuivat teoksiin.

Kaikki mitä jaksoin kantaa on kuvataidekasvatusta opiskelevan Elina Kynnysmaan ensimmäinen yksityisnäyttely. Se on materiaalinen tutkimusmatka ja henkilökohtainen välitilinpäätös kaikesta mitä on ollut. Näyttelyn teosten kokeileva, keveä ja leikkisä olemus synnyttää kontrastin elämän raskaudelle, jonka valuminen teoksiin niiden syntyprosessin aikana on ollut vääjäämätöntä.


Elina_Kynnysmaa_web3.jpg
Elina Kynnysmaa: Yksityiskohta teoksesta. 2024. Ryijy, lanka ja keramiikka.


Kynnysmaan työskentely on usein materiaalilähtöistä ja hyvin intuitiivista. Jokaisen teoksen takana on prosessi, jonka keskiössä on tutkiminen ja tekemisen ilo. Tavoitteena on oman tekemisen vapauttaminen ja astuminen muotoilijaidentiteetistä kohti taiteilijuuden vapautuneempaa ilmaisua.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet lukuvuoden 2023–2024 aikana. Kestävä ja ekologinen lähestymistapa on tärkeä osa teoksia. Keraamisten osien lasitteita lukuun ottamatta teosten materiaalit ovat joko kierrätettyä, uusiokäytettyä tai ylijäämää.

Lisätietoja:
Elina Kynnysmaa, ekynnysm(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Kampuksen Lumo
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kampuksen-Lumo_Anne_Oksanen_web1.jpg
Anne Oksanen: Luonnos 2. 2024. Kuusipuu, lehdet, hamppuköysi.


Kampuksen Lumo -näyttely esittelee kampusalueen luonnon monimuotoisuuteen keskittyvän projektin tuotoksia. Projektin tarkoituksena oli vaalia opiskelijoille tärkeän lähimetsän monimuotoisuutta.

Projekti ja siitä kertova näyttely on toteutettu osana Arktinen muotoiluprojekti -opintojaksoa, yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa. Projektiryhmässä on ollut mukana opiskelijoita graafisen suunnittelun, muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen, soveltavan taiteen sekä audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmista.

Näyttelyssä nähdään muistiinpanoja, tutkimustuloksia ja luonnoksia projektin varrelta. Esillä on monin eri tekniikoin toteutettuja töitä aina yksinkertaisista tussiluonnoksista digitaiteeseen, luonnon materiaaleista rakennettuihin veistoksiin ja videoteokseen.


Kampuksen_Lumo_Tilda_Kinnunen_web2.jpg
Tilda Kinnunen: Tunnelmakuva niitystä. 2024. Digitaalinen luonnos.


Tule näkemään ja kokemaan opiskelijoiden tekemä tutkimusmatka kohti parempaa ymmärrystä luonnon moninaisuuden varjelusta sekä tutustumaan heidän laatimiinsa ratkaisuihin. Näyttely tarjoaa myös vierailijalle mahdollisuuden osallistua projektiin kertomalla oman kokemuksensa kampuksen luonnosta.

Näyttelyn ovat toteuttaneet muotoilualojen opiskelijat Saana Heino, Heli Jussila-Marineau, Tilda Kinnunen, Tiina Lappalainen, Silja Lehtimäki, Henrikki Nissinen, Anne Oksanen, Marika Palomäki, Pyry Palomäki, Anna Pyhtilä ja Väinö Sirén. Projektin ohjaava opettajana on toiminut Jenni-Liisa Yliniva.

Lisätietoja:
Väinö Sirén, vsiren(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

ARS – AUDIO III
-äänitaidenäyttely
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


ArsAudioIII_juliste_web.jpg
Ote ARS AUDIO III -näyttelyn julisteesta.


ARS AUDIO III on Max Juntusen ja Timo Metsäjoen vetämän äänitaiteen kurssin tiimoilta syntynyt äänitaidenäyttely. Näyttely on sarjassaan jo kolmas, eli perinne on nyt muodostettu.

Toukokuussa Galleria Kellarissa kuultavissa oleva näyttely, tai oikeastaan kuulemo, on kirjava kuuntelukokemus äänitaiteen parissa. Kurssin aikana tehdyt harjoitukset, yhteiset keskustelut ja pohdinnat ovat inspiroineet ja toimineet pohjana taiteellisille kokeiluille ja äänitaiteen tekemiselle. Mitä äänitaide on? Mitä kaikkea äänellä voi ilmaista?

Kuulemon äänitaideteosten toteutus ja teema oli vapaa, ja jokainen on tehnyt teoksensa omista lähtökohdistaan.

Äänitaiteen taiteilijakollektiivin jäseninä tänä vuonna toimivat Ada Höyhtyä, Solja Immonen, Max Juntunen, Elmo Kaikkonen, Riku Keskipoikela, Alexey Kovzun, Krista Kuusela, Juho Kähkönen, Timo Metsäjoki, Silja Peltola, Anniina Pennanen, Sara Poutiainen, Regina Salmela, Armi Smura, Susanna Tiainen ja Anniina Tiri.

Lisätietoja:
Max Juntunen, max.juntunen(at)ulapland.fi.



Galleria Yhdyskäytävä

Martyna Nowak:
Martynika
30.4.–8.5.2024
Avajaiset maanantaina 29.4.2024 klo 18–19.30

E- ja F-talon välinen yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Martina-Nowak_web.jpg
Kollaasi näyttelyn teoksista. Kuva: Martyna Nowak


Martynika on Martyna Nowakin ensimmäinen yksityisnäyttely, jossa on esillä kaikki hänen Lapin yliopistossa Erasmus-vaihdon aikana tekemänsä teokset. Ne on luotu erilaisilla tekniikoilla, uusia taiteellisen ilmaisun tapoja kokeilemalla sekä yliopiston tarjoamien mahdollisuuksien puitteissa. Kaikki työt on tehty vaihto-opintojen aikana suoritetuilla kursseilla.

Näyttelyssä katsojat pääsevät näkemään käytettyjä tekniikoita, kuten akryyli- ja temperamaalausta, valokuvausta, kuvanveistoa, kangaspuilla kudontaa ja digitaalista tekstiilipainatusta.

Martyna Nowak opiskelee mediataidetta Radomin yliopistossa ja on tällä hetkellä vaihto-opiskelijana taiteiden tiedekunnassa muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelmassa.

Lisätietoja:
Martyna Nowak, manowak(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP