Uutiset 2025
Greta-Rimpilainen_Aallokossa-4_VeniVidiVedos_550px.jpg
Greta Rimpiläinen: Yksityiskohta teoksesta Aallokossa 4. 2023. Linokaiverrus. Puolivuotinen grafiikan työpajakurssi huipentuu opiskelijoiden Veni, Vidi, Vedos -näyttelyyn Galleria Seinässä.

Huhtikuun näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

3.4.2024

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 8. huhtikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille grafiikan työpajakurssin opiskelijoiden teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä nähdään Kirsi Eskelisen tekstiilitaideteoksia, jotka kuljettavat katsojan Kilpisjärven, Lokan tekojärven ja Inarijärven rannoille.

Galleria Kilossa avautuu neljän Arctic Art and Design -maisteriohjelman opiskelijan osallistavia taideprojekteja esittelevä valmistujaisnäyttely. Galleria Lyhdyssä nähdään Pohjois-Suomen luonnosta saatavia värisävyjä havainnollistava Colour4CRAFTS -hankkeen näyttely.

Galleria Kopioon tulee esille Jutta Luukkosen pelkoa ja toivoa käsittelevä kuvitusnäyttely. Galleria Kajossa nähdään avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen opiskelijoiden valikoituja teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Lisäksi Galleria Kellariin tulee esille unettomuutta käsitteleviä Nico Salinin valokuvateoksia.

Näyttelyt ovat esillä 25. huhtikuuta asti.




Galleria Seinä

Veni, Vidi, Vedos
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


RoosaPyykkonen_VeniVidiVedos_web2.jpg
Roosa Pyykkösen työskentelyä, 2024. Kuvat: Rilla Talvio.


Puolivuotinen Grafiikan työpaja -kurssi huipentuu opiskelijoiden Veni, Vidi, Vedos -näyttelyyn. Näyttelyssä korostuvat opiskelijoiden monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja tekotavat. Kurssin aikana syvennyttiin taidegrafiikan tekniikoihin ja kehitettiin omaa ilmaisua pajalla vietettyjen tuntien aikana läpi synkän talven.

Näyttelyssä esillä olevissa teoksissa on käytetty muun muassa linokaiverrusta, monotypiaa, carborundumia, kuivaneulaa, collagrafiaa sekä monia sovellettuja menetelmiä ja sekatekniikoita. Aiheiden ja työskentelytapojen runsaudessa korostuu kokeellisuus sekä erilaiset pinnat. Näyttelykokonaisuus kutsuu katsojan taidegrafiikan inspiroivaan maailmaan, jossa tunnelmat ja tekniikat yhdistyvät moninaiseksi kokoelmaksi.


Anna-Pyhtila_VeniVidiVedos_web4.jpg
Anna Pyhtilä: Prosessikuva, kuivaneulaus. 2024.


Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Mimma Helse, Eeva Huuhtanen, Jenna Juntura, Piia-Riikka Karvo, Elisa Korhonen, Aada Mäkinen, Jessica Nevala, Veera Porkola, Anna Pyhtilä, Roosa Pyykkönen, Ilona Ravattinen, Greta Rimpiläinen, Rilla Talvio ja Tuulia Tolonen

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Kirsi Eskelinen:
Tarinoita pohjoisen järvistä
– tekstiilitaiteen näyttely
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kirsi_Eskelinen_webb.jpg
Kirsi Eskelinen: Yksityiskohta teoksesta Lokan tekojärvi. 2024. Tuftaus.


Kolme tarinaa, 10 kilogrammaa suomalaisia villalankoja ja 50 päivää. Tarinoita pohjoisen järvistä -tekstiilitaidenäyttely kuljettaa katsojan matkalle Kilpisjärven, Lokan tekojärven ja Inarijärven rannoille. Tekstiilitaiteilija Kirsi Eskelinen haastatteli pro gradu -tutkielmaansa varten kolmea ihmistä, jotka kertoivat tarinoitaan ja merkityksiään liittyen kotijärviinsä. Kanssatutkijoiden paikan kokemukset linkittyvät tiiviisti tavalla tai toisella kotijärviin, joko kaikuina menneistä päivistä tai tässä hetkessä olevina elämyksinä.

Eskelisen ajatus gradun aiheeseen lähti hänen omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan näiden kolmen järven maisemissa. Tämä synnytti halun tutkia, millaisena paikalliset ihmiset tuntevat ja kokevat kotijärvensä. Näyttelyssä linkittyvät yhteen Eskelisen kiinnostus karttoihin ja topografiaan, kulttuuriantropologian opinnot sekä tekstiilitaiteen sivuaine, jossa rakkaimmiksi tekniikoiksi ovat muodostuneet kasvivärjäys ja tuftaaminen.

Suomalaisista lampaista kehrätyt villalangat saavat uuden muodon teoksissa, jotka voidaan nähdä myös tarkkoina karttoina korkeus- ja syvyyskäyrineen. Kaksi teosta on värjätty täysin kasvi- ja sieniväreillä. Tilassa kuultavalla ääniraidalla kanssatutkijat ovat vuorovaikutuksessa tekstiiliteosten kanssa.

Kirsi Eskelinen on maisterivaiheen opiskelija Lapin yliopistossa ja näyttely on hänen pro gradu -tutkielmansa taiteellinen osuus.

Lisätietoja:
Kirsi Eskelinen, kieskeli(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Chia-Chen Chang, Diptee Thapa, Ezgi Tanrıverdi ja Fangchen Dai:
Narratives & Being
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Chia-Chen-Chang_Firewood-Series_web1.jpg
Chia-Chen Chang: Firewood Series 1 – Group Portrait of Bark. 2023. Akryyli kankaalle.


Narratives & Being on neljän Arctic Art and Design -maisteriohjelman opiskelijan valmistujaisnäyttely, jossa on esillä osallistavia taideteoksia ja niiden suunnitelmia.

Chia-Chen Chang esittelee Meltosjärven kylässä toteutetun taideprojektinsa kautta uudenlaisia julkisen taiteen mahdollisuuksia. Projektissa on hyödynnetty yhteisöä osallistavia, kulttuuriset ja ympäristölliset näkökulmat huomioivia lähestymistapoja paikallisen perinteisen metsätyöelämän kuvaamisessa. Teostensa avulla Chang pyrkii syventämään ymmärrystä ihmisen vuorovaikutuksesta luonnon kanssa.

Diptee Thapa tutkii taiteellisessa työskentelyssään luonnon, mandaloiden tekemisen ja luovuuden moniulotteista suhdetta sekä kuinka nämä vaikuttavat hyvinvointiimme. Hän uskoo, että mandaloiden tekeminen luonnossa paikallisessa yhteisössä voi aktivoida yksilön itsetutkiskelua sekä parantaa suhteita yhteisöjen sisällä. Prosessi toteutettiin hiljaisuudessa ja palautetta kerättiin vasta työpajan lopussa.


Diptee-Thapa_Stillness-Speaks_web4.jpg
Diptee Thapa: Stillness Speaks. 2024. Luonnonmateriaalit.


Laavulta vaatteisiin jäävästä savun hajusta viehtynyt Dai Fangchen käyttää kokeellista vuorovaikutteista lähestymistapaa herättääkseen ajatuksia ihmistoiminnan ja Arktiksen kestävyyden välisestä suhteesta sekä teknologian roolista alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön suojelussa. Hän pohtii myös työssään, kuinka ulkopuolinen ja paikallinen näkökulma eroavat toisistaan. Työ sisältää suunnitteluprosessin iteroinnin, toiminnallisuuden toteuttamisen ja uusiutuvan energian hyödyntämisen tutkimuksen.

Ezgi Tanrıverdin työ keskittyy havaintoon – siihen mikä on meille tuttua ja vierasta ja siihen mikä on ymmärtämisen ulkopuolella. Familiarity with the Unknown -teos tarkastelee kummallisuuden aluetta, ammentaen inspiraatiota maisemasta sekä fyysisenä että emotionaalisena ympäristönä. Teos tutkii tutun ja oudon sekä turvallisen ja epämukavan välisiä vastakkainasetteluja, kutsuen katsojia kohtaamaan arkipäiväisten kokemustemme alla piileviä häiritseviä jännitteitä.

Lisätietoja:
Chia-Chen Chang, cchang(at)ulapland.fi
Diptee Thapa, dipteethapa(at)gmail.com
Ezgi Tanrıverdi, etanrive(at)ulapland.fi
Fangchen Dai, fdai(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Colour4CRAFTS -hanke:
Luonnonvärien vuodenkierto ja väripaletti Pohjois-Suomessa
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Colour4crafts_web2.jpg

Näyttely esittelee Pohjois-Suomen luonnosta saatavia värisävyjä, joita muotoilijalla tai käsityöntekijällä on käytössään eri vuodenaikoina. Luonnonväriaineiden väripaletti poikkeaa teolliskaupallisesta väripaletista, jonka yleisin vuodenaikojen mukaan tehty, sesongiksi kutsuttu, jäsennys on kevät-kesä ja syksy-talvi. Lisäksi niiden kummankin väliin voidaan sijoittaa yksi välisesonki. Kyse on värityökalusta, jolla hallitaan yhtenäisiä standardeja teollisessa tuotannossa. Luonnonväriaineiden paletti puolestaan muotoutuu vuodenkierron mukaan konkreettisesti ja paletin sävyissä voi olla vaihtelua. Näyttelyssä keskitytään pohjoisen luonnonväriaineisiin, jotka tarjoavat ainutlaatuisen valikoiman värejä ja sävyjä, joita synteettisten väriaineiden on vaikea jäljitellä.

Näyttely kertoo luonnon väriaineiden keräysajoista ja väripaleteista, joita kulloinenkin vuodenaika tarjoaa. Pohjois-Suomessa kasvukausi on lyhyempi kuin Etelä-Suomessa ja pohjoisen asukkaat hahmottavat kahdeksan eri vuodenaikaa: kevät, kevätkesä, kesä, syyskesä, syksy, syystalvi, talvi ja kevättalvi. Näyttelyssä keskitytään pohjoisen luonnonvärien vuodenkiertoon, josta on esillä versio luonnonväriaineiden vuosikalenterista ja väripaletista sekä niihin liittyviä näytteitä. Värisävyt on digitoitu villalangalle tai -kankaalle värjätyistä näytteistä. Vuosikalenteria voi hyödyntää muotoilija tai käsityöläinen niin omassa työskentelyssään kuin värjäysmateriaalien keräyssuunnitelmaa tehdessään ja väripaletteja suunnitellessaan.


Colour4crafts_web1.jpg
Verihelttaseitikki ja sillä värjättyjä lankanäytteitä. Näytteet on värjännyt Piritta Marttila. Kuva: Jenni-Liisa Yliniva, 2024.


Näyttely liittyy Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutuksessa meneillään olevaan Colour4CRAFTS-hankkeeseen, jossa yhdistetään väriaineiden ja tekstiilien värjäämisen kulttuuriperinteitä uusien värjäysteknologioiden ja biopohjaisten väriaineiden kehittämiseen. Kansainvälistä hanketta rahoittaa Euroopan unioni Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta. Hankkeen pääkoordinaattori on Helsingin yliopisto ja partnereita Lapin yliopiston lisäksi ovat University of Leeds, University of Tartu sekä Belgian kuninkaallinen kulttuuriperinnön tutkimusinstituutti KIK-IRPA ja entsyymiteknologian avulla värejä kehittävä PILI Bio Ranskasta.

Näyttelyn toteuttavat tutkijatohtori Laura Seppälä, yliopisto-opettaja Jenni-Liisa Yliniva, yliopistonlehtori Karoliina Laxström, opiskelija Piritta Marttila sekä professori Ana Nuutinen

Lisätietoja:
Ana Nuutinen, ana.nuutinen(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Jutta Luukkonen:
Varjomaa – Kuvituksia pelosta ja toivosta
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Jutta-Luukkonen_web1.jpg
Jutta Luukkonen: Yksityiskohta teoksesta Ajattele jotakin mukavaa. 2024. Akryyli paperille, 29 × 42 cm.


Ajattele jotakin mukavaa. Laura yrittää, mutta on vaikea unohtaa nurkissa häilyvät varjot. Talo natisee. Keittiöstä kuuluu outoa huminaa. Laura sulkee silmänsä tiukasti. Hän tukkii korvansakin kaiken varalta. Ajattele jotakin mukavaa.


Varjomaa – Kuvituksia pelosta ja toivosta -näyttely esittelee Jutta Luukkosen Varjomaa-kuvakirjaa, joka toimii myös hänen pro gradu -tutkielmansa taiteellisena osiona. Yhä työn alla oleva kuvakirjaprojekti on ollut Luukkosen matkassa aina vuodesta 2018, jolloin hän aloitti projektin osana lukion kuvataidediplomia. Kuvituksia on syntynyt lisää vuosien varrella, ja projektiin on tullut uutta näkökulmaa taiteilijan graafisen suunnittelun opintojen myötä.


Jutta-Luukkonen_web2.jpg
Jutta Luukkonen: Yksityiskohta teoksesta Näin hauskaa hänellä ei ole ollut pitkään aikaan. 2024. Akryyli paperille, 29 x 42 cm.


Varjomaa on tarina pelosta ja yksinäisyydestä. Samalla se on tarina toivosta ja ystävyydestä. Akryylivärein toteutetut värikkäät kuvitukset johdattavat katsojan pienen Laura-tytön mielikuvitukselliseen maailmaan, missä pelkoa voi paeta salaperäisen oven kautta avautuviin yhä ihmeellisempiin satumaailmoihin. Mutta voiko pelkoa paeta ikuisesti?

Jutta Luukkonen opiskelee taiteen maisteriksi pääaineenaan graafinen suunnittelu. Taiteessa hän on kiinnostunut erityisesti tunteiden ilmaisukeinoista, tunnelman luomisesta ja värien sommittelusta. Inspiraatiota töihinsä hän saa luonnosta, unista sekä lapsuuden kodistaan.

Lisätietoja:
Jutta Luukkonen, jutluukk(at)ulapland.fi
Instagram: @art_by_jutta ja @juttaluukkonendesign



Galleria Kajo

Avoimen yliopiston valokuvauksen perusopinnot:
Poikitellen
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Poikitellen_Jussa_Liikanen_web2.jpg
Kuva: Jussa Liikanen


Poikitellen-valokuvanäyttely tuo näytille Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen opiskelijoiden valikoituja teoksia. Näyttelyn nimi on yhdistelmä sanoista poikittain ja leikitellen, jotka kuvaavat osuvasti tiiviin opiskelijaryhmän työskentelyprosessin tunnelmia, opiskelijoiden lähestymistapaa monokromaattiseen valokuvaukseen sekä opiskelijoiden arkeen opintojen tuomaa poikkeamaa.


Suvi-Autio_Poikitellen_web1.jpg
Kuva: Suvi Autio


Näyttelyn inspiraationa toimii analogiseen monokromaattiseen valokuvaan keskittynyt Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssi. Kurssin tavoin näyttelyssä on esillä monokromaattisia kuvia, digitaalisesti kuvattuja mustesuihkutulosteita sekä analogisin menetelmin kuvattuja ja kehitettyjä hopeagelatiinivedoksia, joissa näkyy tekijöiden suhde ympäröivään todellisuuteen.

Näyttelyyn osallistuvat Suvi Autio, Pekka Keränen, Jutta Kotala, Jussa Liikkanen, Henry Niskanen, Leena Nykänen ja Riikka Wickström.

Lisätietoja:
Suvi Autio, suvi.autio(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Nico Salin:
Maailmojen välissä
9.–25.4.2024
Avajaiset maanantaina 8.4.2024 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Nico_Salin_Tuttu-tuntematon_web.jpg
Nico Salin: Yksityiskohta teoksesta Tuttu tuntematon. 2024. Skannattu diapositiivivärivalokuva.


Maailmojen välissä on valokuvanäyttely unettomuudesta. Näyttelyn valokuvat käsittelevät ajatuksia, havaintoja ja kokemuksia, joita unettomuuden kanssa eläminen synnyttää. Unettomuus on välitila, jossa elää oudossa rytmissä päivien välissä, fyysisesti sekä henkisesti osittain irrallaan ympäröivästä maailmasta.

Pitkään jatkuneessa unettomuudessa keho tuntuu raskaalta, silmiin ja päähän koskee. Aivojen ja näköhermojen päälle on ikään kuin vedetty harso, joka tekee ajatuksista ja havainnoista sumeita. Keskittyminen on vaikeaa ja todellisuudentaju muuttuu utuiseksi. Kun unettomuus jatkuu kauan, alkaa siihen myös salakavalasti tottua. Ei enää muista miltä tuntuu olla virkeä ja levännyt. Kuitenkin paradoksaalisesti tietyt aistihavainnot ja ajatukset tuntuvat kirkkaammilta kuin hyvin levänneenä. Unettomuus muuttaa myös vahvasti tapaa, jolla ympäröivää maailmaa havainnoi ja taltioi valokuvakameralla.

Näyttelyn panoraamaformaatin värikuvat ovat kuvattu vanhentuneelle kinodiapositiivifilmille ja skannattu digitaaliseen vedostukseen.

Nico Salin on audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija. Maailmojen välissä -näyttely on valokuvauksen sivuaineen lopputyö. Salin on kiinnostunut erityisesti elokuvauksesta sekä sen ja valokuvauksen välisestä rajapinnasta.

Lisätietoja:
Nico Salin, nisalin(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP