Lapin yliopiston ikääntyvien yliopisto viettää 20-vuotisjuhliaan juhlaseminaarin ja historiateoksen julkistamisen merkeissä keskiviikkona 4. marraskuuta 2009 kello 13.00–16.00. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.
Seminaarin juhlaluennon pitää emeritusprofessori Eino Heikkinen Jyväskylän yliopistosta. Hän pohtii, miten estää vanhuuden muuttuminen sairaskertomukseksi. Heikkisen mukaan siihen on kolme keskeistä keinoa. Ensinnäkin tervettä vanhenemista tulee edistää koko elämänkulun kattavilla toimenpiteillä. Lisäksi sairauksia tulee ehkäistä ja hoitaa vanhuudessa niin, että sairaudet häiritsevät päivittäistä elämää mahdollisimman vähän. Kolmanneksi niin koko yhteiskunnan kuin vanhojen ihmisten itsensä tulisi suhtautua vanhuuteen myönteisesti ja elämänuskoisesti.
Juhlaluennon lisäksi emeritusprofessori Simo Koskinen Lapin yliopistosta kertoo seminaarissa tutkimuksen roolista Lapin yliopiston ikääntyvien yliopistossa ja amanuenssi Anne Kautto ikääntyvien yliopiston tulevaisuudesta. Lisäksi ohjelmassa on musiikkia, teatteria ja Lapin yliopiston, Lapin yliopiston avoimen yliopiston, Lapin kesäyliopiston sekä Rovaniemen kaupungin tervehdykset.
Juhlaseminaarissa julkistetaan myös historiateos Lapin yliopiston ikääntyvien yliopiston 20-vuotisesta toiminnasta. Teos on nimeltään Aihkimäntyjä: Lapin yliopiston ikääntyvien yliopisto aktiivista ikääntymistä edistämässä 1989-2009. Teoksen on toimittanut historiatyöryhmä, johon ovat kuuluneet Simo Koskinen, Liisa Hakapää, Matti Heikinheimo, Anne Kautto, Pentti Kortelainen, Seija Pulkamo ja Liisa Sirviö.
20-vuotisjuhlaseminaari pidetään keskiviikkona 4. marraskuuta 2009 klo 13.00–16.00 Lapin yliopiston Fellman-salissa (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Tervetuloa!
Lapin yliopiston ikääntyvien yliopisto
Lapin korkeakoulussa aloitettiin ikääntyvien yliopistotoiminta 2.11.1989. Toiminnan käynnistivät Lapin korkeakoulun täydennyskoulutuskeskus ja yhteiskuntatieteiden osasto sekä Lapin kesäyliopisto. Jo seuraavana vuonna toiminta laajeni Kemi-Tornion alueelle ja vuonna 1992 Kemijärvelle. Etäopetuksen kehittymisen myötä muitakin Lapin kuntia tuli mukaan, ja ainakin ajoittain toiminnassa on ollut mukana yli puolet Lapin kunnista.
Ikääntyvien yliopisto toteuttaa elinikäisen oppimisen ideaa ja tarjoaa ikääntyville mahdollisuuden hankkia tieteellistä tietoa. Opinnot ja toiminta ovat kaikille avoimia, ja niihin voi osallistua aiemmista opinnoista tai ammattitaustasta riippumatta. Toimintamuotoja ovat monitieteiset luennot, seitsemän pienryhmää (tutkimusryhmä, kirjallisuuspiiri, elämäntarinaryhmä, taidepiiri, teatteriryhmä, evakkolapset-ryhmä ja palvelukeskuksen elämäntarinapiiri) sekä retket Lapin kuntiin.
Lapin yliopiston ikääntyvien yliopistossa on tähän mennessä järjestetty yli 170 luentoa, joista kolme neljäsosaa on ollut tieteellisiä. Lapin yliopiston ikääntyvien yliopistolle on ollut tyypillistä myös opiskelijoiden osallistuminen tieteelliseen tutkimukseen. Siitä on osoituksena useita tieteellisiä julkaisuja ja jopa väitöskirja: yhteiskuntatieteiden tohtori Pentti Kortelainen väitteli keväällä 2008 ja hän on ensimmäinen väittelijä koko Suomessa, joka on lähtenyt tekemään väitöskirjaa ikääntyvien yliopiston pohjalta.
Lapin yliopiston ikääntyvien yliopisto on osa Lapin yliopiston avointa yliopistoa, ja toimintaa organisoivat yhteistyössä avoimen yliopiston kanssa Lapin kesäyliopisto sekä paikalliset kansalais- ja työväenopistot ja muut oppilaitokset.
Lisätietoja:
Amanuenssi Anne Kautto, p. 0400 543 174, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/SV