Jarmo-Pirhonen2018-VicenteSerra-58_nettikuva.jpg
Jarmo Pirhonen, kuva: Vicente Serra

Johtaminen on viestintää

28.2.2018

Helmikuun alussa Kuopion kaupunginjohtajana aloittaneella Jarmo Pirhosella ei ole tyypillistä työpäivää. Pitkän uran niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla tehnyt Pirhonen muistelee opintojaan Lapin yliopistossa lämmöllä.

Jarmo Pirhonen aloitti noin 70 muun opiskelijan kanssa oikeustieteen opinnot Lapin korkeakoulussa vuonna 1979. Opiskeluaikana Pirhonen toimi Artiklan ensimmäisenä puheenjohtajana, ylioppilaskunnan hallituksessa, ylioppilaskunnan pääsihteerinä sekä Lapin korkeakoulun väliaikaisessa hallituksessa opiskelijajäsenenä.

– Hyviä ja lämpimiä muistoja jäi opiskeluvuosista. Olin yksi ensimmäisistä aloittajista Lapin korkeakoulun oikeustieteellisessä. Siinä oli vahvaa yhteen kuuluvuutta sekä pienen yhteisön tuomaa kodikkuutta, Pirhonen muistelee.

Lakipykälien sijaan Pirhonen suuntasi valmistuttuaan pankkialalle.

– Valmistuttuani menin Rovaniemellä Kansallis-Osake-Pankin esimieskoulutukseen, ja ensimmäinen varsinainen johtajapaikkani oli Lappeenrannassa.

Lappeenrannasta Pirhonen siirtyi ensin pankinjohtajaksi Jyväskylään ja sitten Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtajaksi, jonka jälkeen edessä oli siirtyminen johtajaksi keskuskauppakamariin Helsinkiin. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinokeskuksen johtajana Pirhonen aloitti vuonna 1997.

– Valmistumisen jälkeen vierähti 13 vuotta yksityissektorilla, jonka jälkeen vuorossa oli vastaavasti 13 vuotta valtiolla työ- ja elinkeinokeskuksen johdossa.

Vuonna 2010 Pirhonen valittiin Kuopion kaupungin palvelualuejohtajaksi, ja joulukuussa 2017 Kuopion kaupunginvaltuusto valitsi Pirhosen kaupunginjohtajaksi.

Tyypillistä työpäivää kaupunginjohtajalla ei ole, mutta tietyt viikonpäivät on kalenterista varattu kokouksille. Suurimpana haasteena Pirhonen kokee ajankäytön, sillä asioihin täytyy reagoida nopeasti ja kalenteriin suhtautua nöyrästi.

– Johtaminen on viestintää ja merkityksen antamista asioille. Vaikka en ole päässyt hyödyntämään yksittäistä pykäläosaamista työssäni, olen kamppaillut laajojen kokonaisuuksien parissa ja pyrkinyt kansanomaistamaan vaikeitakin asioita kunnallisessa päätöksenteossa.

Oikeustieteen opinnot antoivat ennen kaikkea rakennuspuita ajatuksille.

– Opinnot antoivat laajan pohjan ja mahdollisuuden valita ammatillisesti erilaisia vaihtoehtoja, joita olen myös hyödyntänyt. Jälkeenpäin ajatellen urapolkuni näyttäytyy strategisena ja hienona suunnitelmana, joka on kuitenkin ollut täynnä hienoja sattumia.

Teksti: Johan-Eerik Kukko

Jarmo Pirhonen

Kuopion kaupunginjohtaja
• on syntynyt Siikajoella 1958.
• on valmistunut oikeustieteen kandidaatiksi 1984.
• on toiminut Artiklan ensimmäisenä puheenjohtajana, ylioppilaskunnan hallituksessa, ylioppilaskunnan pääsihteerinä sekä Lapin korkeakoulun väliaikaisen hallituksen opiskelijajäsenenä.
• aloitti 1.2.2018 Kuopion kaupunginjohtajana.
• harrastaa monipuolista liikuntaa, muun muassa murtomaahiihtoa ja golfia, sekä kirjallisuutta.