Pohjoissuomalaisten tutkijoiden uuden kirjan mukaan matkailukeskukset ovat epätyypillisiä taajamia, joiden erityislaatua ei vielä suunnittelussa täysin tunnisteta.
Turisti tulee kylään -kirjassa tarkastellaan etenkin Levin ja Ylläksen matkailukeskuksia. Kirjoittajakunta koostuu pohjoissuomalaisista eri alojen tutkijoista ja suunnittelijoista. Kirjan on toimittanut Metsäntutkimuslaitoksen tutkija, YTT Seija Tuulentie. Kirja jakaantuu johdantoon ja kolmeen sisältöosaan.
Johdannossa Seija Tuulentie ja Simo Sarkki esittelevät matkailun sosiaaliseen kestävyyteen liittyviä kysymyksiä. Liisa Tyrväinen ja Jari Järviluoma tarkastelevat Lapin matkailun nykytilaa laajemmassa kontekstissa.
Kylästä matkailukeskukseksi -osiossa Noora Palosaari kertoo omakohtaisen tarinan siitä, millaista on ollut kasvaa matkailukeskuksen tuntumassa. Mikko Jokinen, Ilona Mettiäinen, Salla Sippola ja Seija Tuulentie esittelevät paikallisia näkemyksiä kehityksestä. Matkailijoiden näkökulmaa tuodaan esiin Seija Tuulentien ja Outi Rantalan artikkeleissa.
Toinen osa koostuu elinkeinoryhmittäisestä tarkastelusta. Matkailutyöntekijät, poronhoitajat ja metsäalan ihmiset kertovat Maria Hakkaraisen, Simo Sarkin ja Leena Suopajärven artikkeleissa suhteestaan matkailukeskukseen.
Kolmannessa, suunnittelua käsittelevässä osassa Ilona Mettiäinen, Marja Uusitalo ja Outi Rantala tarkastelevat suunnittelun vuorovaikutteisuutta. Tarja Outila luo katsauksen suunnittelujärjestelmiin ja matkailukeskusten erityisyyteen suunnittelun haasteena. Kaarina Tervo täydentää kuvaa artikkelillaan ilmastonmuutoksen haasteista.
Kirja on syntynyt EU Life -hankkeen sosiokulttuurisessa osahankkeessa, jota koordinoi Metlan Rovaniemen toimintayksikkö. Kirja kuuluu Minervakustannuksen yhteiskuntatieteelliseen SoPhi-sarjaan ja se on tarkoitettu paitsi kaikille Lapin matkailusta kiinnostuneille myös oppikirjaksi matkailun sosiaalisen kestävyyden kysymyksistä. Kirja julkistettiin Kolarissa 21.4.2009.
Lisätietoja:
Seija Tuulentie
Puhelin 010 211 4438
seija.tuulentie(at)metla.fi
LaY/Viestintä/OT