Yhteiskunta
Kokemuksen_tutkimus_LaY.JPG

Julkaisu: Mitä tutkitaan, kun tutkitaan kokemusta?

27.9.2018

Kaikilla ihmisillä on monenlaisia kokemuksia ja toisinaan kokemukseen luotetaan enemmän kuin tieteelliseen tietoon. Jarkko Toikkasen ja Ira A. Virtasen toimittamassa Kokemuksen tutkimus VI: Kokemuksen käsite ja käyttö -uutuusteoksessa kokemusta otetaan niskasta kiinni ja sen käyttämistä tiedon väärtinä tarkastellaan useiden tieteenalojen näkökulmista.

– Kokemus vilahtelee tavallisessa arkipuheessa esimerkiksi siten, että ”koin juuri jotakin erityistä” tai ”minulla on tästä kokemusta”. Sen lisäksi asioita koetaan kuultuina, nähtyinä̈ ja kerrottuina ilman, että ihmisellä on välttämättä niistä omaa henkilökohtaista kokemusta, Jarkko Toikkanen sanoo.

Usein käytetty esimerkki kokemuksesta poliittisen väitteen tukena on perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon lausuma Ilta-Sanomissa (2.8.2015). Hän viittasi tarinaan, jonka mukaan työhaluista maahanmuuttajaa neuvotaan Kelassa elämään yhteiskunnan tuella: ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.”

– Toisinaan henkilökohtaiseen kokemukseen luotetaan niin vahvasti, että tutkittu tieto jää sen jalkoihin. Arkinen ilmiö on kuitenkin myös tieteellinen käsite, jonka parissa lukuisat tutkijat työskentelevät, Ira A. Virtanen muistuttaa.

Kokemuksen käsitteen määrittely on ensisijaisen tärkeää, sillä määritelmät tai niiden puuttuminen vaikuttavat tieteen kehittymiseen. Teos osoittaa, miksi kokemuksen käsitteestä on tärkeää keskustella tiedeyhteisössä ja yksittäisen tutkijan työssä. Tutkimuksen kentän laajentuessa käsite tarvitsee rajausta ja asemointia suhteessa kunkin alan perustermistöön. Tuore teos tarjoaa tutkijoille ja opiskelijoille kiinnittymiskohtia ja argumentaation perusteita tieteelliseen työhön.

Lapland University Pressin julkaisema Kokemuksen tutkimus VI: Kokemuksen käsite ja käyttö sisältää kaksitoista tieteellistä artikkelia, jotka sopivat laajan poikkitieteellisen yleisön luettaviksi. Mukana ovat Suomessa jo vakiintuneisiin kokemusta tutkiviin aloihin kuuluvat kehitys- ja kasvatuspsykologia, filosofia ja taiteellinen tutkimus. Uusia avauksia tehdään aloilla kuten vuorovaikutuksen tutkimus, sukupuolentutkimus, musiikkitiede, johtamistiede ja kokemusasiantuntijuuden ilmiöön paneutuva sosiaali- ja terveyspoliittinen tutkimus.

Artikkelit osoittavat, miten kokemus ymmärretään kullakin tieteenalalla ja miten sitä käytetään tutkimuksen kohteena. Osa kirjoittajista havainnollistaa alansa kokemuksen käsitteen käyttöä empiirisellä aineistolla, ja osa tempaa lukijansa pohtimaan kokemuksen käsitteen rajoja ja perinnettä teoreettisesti. Kirja kokonaisuutena auttaa lukijaa oivaltamaan, mistä tieteellisen ja yhteiskunnallisen keskustelun nykykäänteissä on usein kyse.

Poikkitieteellisessä Kokemuksen tutkimus -kirjasarjassa syvennytään kokemukseen ilmiönä, tutkimuskohteena ja tieteellisenä käsitteenä.

Teoksen tiedot

Kokemuksen tutkimus VI: Kokemuksen käsite ja käyttö
Jarkko Toikkanen ja Ira A. Virtanen (toim.)

ISBN 978-952-310-941-4 (nid.)
ISBN 978-952-310-940-7 (pdf)
Lapland University Press 2018
254 sivua

Saatavuus
Juvenes-verkkokauppa


Avoin verkkojulkaisu
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-310-940-7


Tekijöiden yhteystiedot

 
FT, dos., Jarkko Toikkanen, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto
jarkko.toikkanen@uta.fi

FT Ira A. Virtanen, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto; vieraileva tutkija, Väestöliitto
ira.virtanen@uta.fi

Kokemuksen_tutkimus_VI_kansi_.jpg