Yhteiskunta
Arktikum talvella
Kuva: Jenni Katermaa

Kolme NordForsk-rahoitusta Arktisen keskuksen tutkijoille

21.3.2025

Pohjoismaiden neuvoston alainen NordForsk on myöntänyt rahoitusta yhdeksälle arktiselle tutkimushankkeelle, joista kolmessa on mukana Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijoita. Minna Turusen, Timo Koivurovan ja Florian Stammlerin saamat yhteensä lähes 900 000 euron rahoitukset liittyvät järvien ravintoverkkoon, ihmisten ja eläinten suhteisiin ja kriittisiin mineraaleihin.

Nordforskin arktisella rahoituskierroksella oli nyt ensimmäistä kertaa mukana osapuolia myös Kanadasta, Yhdysvalloista ja Grönlannista. Jaettavana oli lähes 30 miljoonaa euroa, ja rahoitettujen projektien teemoissa korostuvat ilmastonmuutos, luonnonvarat ja turvallisuus. Myös alkuperäiskansojen näkökulmat ovat keskeisesti mukana.

Yliopistotutkija Minna Turunen on mukana Kanadasta johdetussa FROST-hankkeessa, joka tarkastelee arktisten järvien ravintoverkkoja ja lämpenevien talvien ja lisääntyvän lumen merkitystä. Tutkimuspaikat ovat Alaskassa, Kanadassa, Grönlannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa, jossa pääkohteet ovat Kilpisjärvellä ja Muddusjärvellä. Vuoteen 2029 kestävässä hankkeessa Arktisen keskuksen rahoitusosuus on 370 000 euroa.

Arktiseen keskukseen palkattava väitöskirjatutkija haastattelee paikallisia kalastajia ilmastonmuutoksen vaikutuksista erityisesti talvikalastukseen. Esimerkiksi rautu ja siika ovat tärkeitä kalalajeja. Tutkimus yhdistää paikallisten kalastajien tietoa ja kokemusperäisiä havaintoja jään ja kalaston muutoksista tieteelliseen tietoon järvien ravintoverkoista ja ekosysteemimallinnukseen. Kaikkiaan tavoitteena on päästä yhdessä suunniteltuun kestävään kehitykseen, joka tukee paikallista järviin liittyvää luontaistaloutta ja perinteisiä kalastustapoja sekä ymmärtää paremmin lämpenevien talvien seurauksia pohjoisille järville, tunnistaa sopeutumisvaihtoehtoja kalastukseen ja parantaa ymmärrystä kalan terveyshyödyistä ja sen sosioekonomisista vaikutuksista.
 

Tutkimusprofessori Florian Stammler on mukana norjalaisjohtoisessa tutkimuksessa, jonka aiheena ovat kestävät ihmisten ja eläinten väliset suhteet (Sustainable Multispecies Relations) arktisella alueella. Arktisesta keskuksesta työhön osallistuvat myös tutkijat Nuccio Mazzullo, Heidi Konttinen ja Päivi Soppela. Arkisen keskuksen osuus rahoituksesta on noin 350 000 euroa. Suomesta mukana on myös Luke.

Tutkimuksen kohdealueina ovat Perämeri, Lappi, Finnmark sekä Grönlannin tietyt alueet. Suomen kohdalla tutkitaan, kuinka perinteistä, paikallista ja tieteellistä tietoa voidaan yhdessä käyttää ratkomaan ihmisten ja erilaisten eläinlajien kuten Itämeren hylkeiden, kalojen ja Lapin lehmän välisiä intressien ristiriitoja. Tämän tarkoitus on edistää kestäviä ihmisten ja eläinten välisiä suhteita arktisella alueella.

Tutkimusprofessori Timo Koivurova vetää Arktisen keskuksen osuutta norjalaisjohtoisessa CRIMINA -hankkeessa, joka tutkii arktisen alueen kriittisiä mineraaleja pohjoismaiden kannalta. Arktisen keskuksen rahoitus on lähes 170 000 euroa ja työssä on Koivurovan ohella mukana kaksi tutkijaa, Krittika Singh ja Pavel Tkach.

Arktisen keskuksen roolina on tarkastella kriittisten mineraalien hyödyntämisen tuomia haasteita alkuperäiskansojen oikeuksien ja alkuperäiskansojen näkökulmien kannalta. Tähän liittyy pohjoismaiden alkuperäiskansoja koskevien velvoitteiden analysointia ja sukupuoli- ja naisnäkökulman tarkastelua, kuten sitä, kuinka riskit ja hyödyt jakautuvat.

Linkki NordForsk -tiedotteeseen 

Lisätiedot:

  • Yliopistotutkija Minna Turunen, minna.turunen@ulapland.fi, +358 40 539 1182
  • Tutkimusprofessori Timo Koivurova, timo.koivurova@ulapland.fi, +358 40 551 9522
  • Tutkimusprofessori Florian Stammler, florian.stammler@ulapland.fi, +358 40 013 8807