Uutiset 2009
 

Kulttuuri-instituuttiin nimettiin ensimmäiset professorit

9.12.2009

Pohjoisen Kulttuuri-instituutti on osa Lapin korkeakoulukonsernia. Maanantaina 7. joulukuuta julkistettiin instituutin ensimmäiset professorivalinnat.

Kulttuuri-instituutti on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Ammattiopisto Lappian yhteinen Kemi-Tornio -alueelle sijoittuva, verkostomaisesti toimiva kulttuuriorganisaatio, joka suunnittelee, ohjaa ja koordinoi kulttuurialan koulutusta, tutkimusta ja kehitystyötä. Instituutti osallistaa ja aktivoi kansalaisia kulttuurituotantoon ja kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

Neljästä professuurista kolme on nyt täytetty. Neljäs, äänisuunnittelun professuuri saataneen sekin pian täytettyä. Äänisuunnittelun professorin tärkein tehtävä tulee olemaan ääni-ilmaisun maisteriohjelman käynnistäminen ja musiikkialan toimijoiden pohjoisen yhteistyöverkoston rakentaminen.

Glen Coutts, soveltavan kuvataiteen professori
Glen Coutts on paraikaa dosenttina University of Strathclydessä Glasgowssa. Couttsin erityisenä vahvuutena on pedagoginen monitaitoisuus, sillä hänellä on kokemusta eri koulutusasteilta ja verkostomaisesta työskentelystä.
www.strath.ac.uk/sca/staff/couttsglenmrreaderinartanddesigneducation

Hannu Kahakorpi, elokuva- ja televisiotuotannon professori
Hannu Kahakorpi on Yleisradion TV 1:n emerituspäätuottaja. Hän toimii osakkaana, tuottajana ja ohjaajana Rainbow Productions Oy:ssä, jonka toimipaikka on Kuusamon Heikkilän kylässä.

Juha Pentikäinen, pohjoisen etnografian professori
Pentikäinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen perustajaprofessori 1970-2008 ja toiminut seitsemän Yhdysvaltain yliopiston vierailevana professorina vuosien 1972 ja 1998 välillä mm. Kalifornian, Teksasin, Minnesotan ja Indianan yliopistoissa. Pentikäinen on julkaissut yli 30 kirjaa 12 kielellä, kirjoittanut yli 400 tieteellistä artikkelia ja tuottanut toistakymmentä filmiä ja kymmenisen museonäyttelyä, osallistunut parin oopperan tuottamiseen, ohjannut liki sata väitöskirjaa, luennoinut parissa sadassa yliopistossa kaikissa maanosissa ja tehnyt etnografista kenttätyötä erityisesti pohjoisten alkuperäiskansojen parissa. Kotisivut:
www.etnika.fi

Kulttuuri-instituutti-projektia johtaa Veli-Pekka Räty. Projektin johtoryhmään kuuluu hänen lisäkseen dekaani Timo Jokela (Lapin yliopisto), konsernin johtaja Arvo Jäppinen (Lapin korkeakoulukonserni), vs. toimialajohtaja Hannele Keränen (KTAMK), kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä (Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia), vs. rehtori Markku Niva (Ammattiopisto Lappia), rehtori Riitta Käyhkö (KTAMK) ja rehtori Mauri Ylä-Kotola (Lapin yliopisto).

Kulttuuri-insituutti saa tukea Euroopan aluekehitysrahastolta.

Lisätietoja:
Veli-Pekka Räty, taiteen tohtori
projektipäällikkö, Pohjoisen kulttuuri-instituutti -projekti
Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
Urheilukatu 6
95400 Tornio
veli-pekka.raty@lappia.fi

p. 010 383 3200 ja 050 461 1441