Miesoletettu XR-laboratoriossa.
Taiteiden tiedekunnan XR-laboratoriossa kehitetään virtuaalitodellisuuden prototyyppejä useille eri sovellusalueille.

Kuuden yliopiston MAGICS-infrastruktuurille yli viiden miljoonan euron rahoitus Suomen Akatemialta

10.12.2024

Kuuden yliopiston MAGICS-tutkimusinfrastruktuuri on hyväksytty mukaan Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle vuosille 2025–2029, ja sen myötä se saa yli viiden miljoonan euron rahoituksen. Lapin yliopisto toimii MAGICSissa muotoilun, taiteen ja teknologian rajapinnassa, ja uuden rahoituksen myötä tutkimusinfrastruktuuria rakennetaan Lappiin noin miljoonalla eurolla.

Suomen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta määrittelee merkittävät pitkän aikavälin kansalliset tutkimusinfrastruktuurit, jotka ovat osa Suomen tutkimusekosysteemiä. Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja, aineistoja ja palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.

Kuuden yliopiston MAGICS-tutkimusinfrastruktuuri on hyväksytty mukaan tälle kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle vuosille 2025–2029, ja sen myötä se saa 5,3 miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemialta.

MAGICS-konsortio tutkii ja kehittää teknologioita, jotka parantavat etävuorovaikutusta, koulutuksen saavutettavuutta ja kulttuurista osallistumista sekä näiden käyttöä taiteellisessa toiminnassa. Se perustettiin vuonna 2020 Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Taideyliopiston yhteistyönä. Lapin yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto liittyivät mukaan verkostoon vuonna 2024.

MAGICS-infrastruktuurin pääsy tiekartalle vahvistaa sen pyrkimyksiä tukea korkealaatuista tieteellistä ja taiteellista tutkimusta ja käytäntöjä sosiaalisesti kestävän digitalisaation ja virtualisoinnin alalla.

Uusi rahoitus mahdollistaa infrastruktuurin merkittävän laajentumisen, kuten esimerkiksi huipputason laajennetun todellisuuden teknologiat ja ihmisen käyttäytymisen mittaukset luonnollisissa olosuhteissa. Tämänkaltaiset hankkeet ovat vahvasti poikkitieteellisiä. Tiekartalla MAGICS erottuukin ainoana infrastruktuurina Suomessa, joka todella yhdistää taiteen ja tieteen edistääkseen uutta tutkimusta ja innovaatioita.

Lapin yliopisto toimii MAGICSissa muotoilun, taiteen ja teknologian rajapinnassa

Lapin yliopisto osallistuu MAGICS-infrastruktuuriin muotoilun, taiteen ja teknologian rajapinnassa. Erityisesti MAGICS kehittää tutkimusinfrastruktuuria, jota tarvitaan virtuaalitodellisuuteen, median virtuaalituotantoihin sekä palvelu- ja tuotemuotoilun digitaaliseen prototypointiin.

Lapin yliopiston osuus MAGICSin uudesta tiekarttarahoituksesta on noin 700 000 euroa. Tämän uuden rahoituksen myötä tutkimusinfrastruktuuria rakennetaan Lappiin yhteensä noin miljoonalla eurolla. MAGICS-konsortion aktiviteetteja Lapin yliopistossa johtaa teollisen muotoilun professori Jonna Häkkilä taiteiden tiedekunnasta.

– Lapin yliopistolle on merkittävä meriitti päästä kansalliselle tutkimusinfrastuktuurin tiekartalle ensimmäistä kertaa. Se vahvistaa osaltaan Lapin yliopiston houkuttelevuutta kansainvälisenä tutkimusyhteistyökumppanina sekä hyödyttää tutkimus- ja kehitystyötä myös Lapin alueen elinkeinoelämän kanssa, professori Häkkilä sanoo.

Uusia mahdollisuuksia tutkimuksen, innovoinnin ja taiteen vahvistamiseen

Uuden rahoituksen avulla MAGICS-konsortio pystyy investoimaan edistyksellisiin laajennetun todellisuuden teknologioihin, mobiileihin laboratorioihin ja multimodaalisiin mittausjärjestelmiin.

Uutta tutkimusta ja innovaatioita tuetaan käyttäytymis- ja kokemustutkimuksessa, ihmisen ja koneen välisessä vuorovaikutuksessa, tekoälyn hyödyntämisessä muotoilussa, taiteissa ja humanistisissa tieteissä, digitaalisissa ilmentymissä, kestävissä ympäristöissä (arkkitehtuuri ja muotoilu), digitaalisesti lisätyssä oppimisessa, immersiivisissä virtuaalitodellisuuksissa ja metaversumi-teknologioissa.

Esimerkkejä uusista infrastruktuuri- ja teknologiainvestoinneista ovat Aalto-yliopiston MAGICS-elokuvateatteri kollektiivisten kokemusten tutkimiseen, Taideyliopiston tekoälyllä parannellut esiintymistilat, teolliset laajennetun todellisuuden metaversumiratkaisut Turun ammattikorkeakoulussa, Lapin yliopiston liikuteltava laajennetun todellisuuden studio sekä laajennetun todellisuuden tilat opetuksen ja oppimisen tutkimukseen Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa.

Lapin yliopiston liikuteltava laajennetun todellisuuden studio (Mobile XR Studio) sisältää virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteita, ja se tukee etenkin muotoilun ja taiteen kenttätutkimusta Lapin alueella.

XR-laboratorion tila, jossa iso seinäpaneeli valotehostein, valaistustelineitä ja keskusyksikkö.

Monia mahdollisuuksia yhteiskunnalle, yrityksille ja yhteistyökumppaneille

Uudet MAGICS-tilat ovat akateemisten, teollisuuden ja yhteiskunnallisten kumppanien käytettävissä. MAGICS on sitoutunut infrastruktuurien avoimen käytön kehittämiseen, mikä tarjoaa yrityksille ja muille yhteistyökumppaneille mahdollisuuksia hyödyntää ainutlaatuisia palveluita yhteishankkeissa, avoimissa hauissa ja teollisessa käytössä.

Tieteen ja innovoinnin lisäksi MAGICS tarjoaa uusia ja ainutlaatuisia tiloja taiteen luomiseen, tutkimiseen ja opettamiseen. Uudet mobiilit anturit, näyttö- ja moniaistiset teknologiat sekä etäläsnäololaitteet tarjoavat mahdollisuuksia taiteellisten käytäntöjen edistämiseen. MAGICS on myös sitoutunut vahvistamaan jo olemassa olevaa vahvaa yhteistyötään taiteilijoiden ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa.

Lisäksi MAGICS tekee aktiivisesti yhteistyötä päättäjien, johtavien yritysten ja suuren yleisön kanssa muovatakseen tulevaisuutta, jossa digitalisaatiota ja virtualisaatiota kehitetään sosiaalisesti kestävällä tavalla ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Uuden rahoituksen myötä MAGICS on valmis käynnistämään edelläkävijähankkeita, jotka määrittelevät uudelleen tekniikan ja yhteiskunnan välisen suhteen ja asettavat Suomen globaaliksi johtajaksi mullistavassa tutkimuksessa ja taiteellisessa innovaatiotoiminnassa.

Lisätietoja:

Lapin yliopiston toiminnasta MAGICSissa:
Teollisen muotoilun professori Jonna Häkkilä, p. 040 484 4203, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi
MAGICSista ja sen visiosta tulevaisuuteen: magics.fi