Uutiset 2009

Lapin korkeakoulukonserni etsi kärkihankkeita

4.11.2009

Lapin korkeakoulukonsernin innovaatioseminaarissa tiistaina 3. marraskuuta haettiin uusia kärkihankkeita Lapin kehittämiseksi. Korkeakoulujen yhteinen neuvottelukunta oli kutsunut lähes sata maakunnan toimijaa evästämään innovaatio-ohjelman toimeenpanoa.

Maakunnan kehittämisen keihäänkärjiksi seminaarissa nostettiin alueiden käytön johtamisen ja innovaatiopalveluiden saatavuuden kehittäminen, kaivosteollisuus sekä pohjoisen hyvinvointiin liittyvän tiedon tuottaminen ja käyttö.

Lapin korkeakoulujen innovaatio-ohjelmaan on koottu Lapin korkeakoulukonsernin tutkimus- ja kehittämistoiminnan painopistealat vuosille 2009–2012. Neljä painopistealaa ovat elämysten, kulttuurin ja matkailun Lappi, hyvinvoinnin Lappi, luonnonvarojen Lappi ja teollisuuden Lappi.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja, hovioikeuden presidentti Esko Oikarisen mukaan innovaatio-ohjelma on laajasti hyväksytty ja nyt se on saatava toimintaa ohjaavaksi arkipäivän työkaluksi.

– Konserni ja sen innovaatio-ohjelma on hyvä esimerkki verkostosta, jonka avulla voidaan kehittää konsernin ja alueen toimijoiden välistä, molempia hyödyttävää yhteistyötä, Oikarinen toteaa.

Oikarisen mukaan ohjelman toimeenpano edellyttää yhteistyötä kentän kanssa, henkilöstöresursseja, aluekehitysviranomaisten vahvaa tukea sekä aktiivista johtamista ja koordinointia.

Lapin yliopiston uuden hallituksen puheenjohtajan, professori Raimo Väyrysen mukaan Lapin innovaatiotoiminnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota liike- ja palvelukonseptien kehittämiseen sekä pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin.

– Huomiota tulee kiinnittää ideoihin: siihen kuinka esimerkiksi informaatiotekniikka, muotoilu ja toiminnallisuus saadaan nidotuksi yhteen. Älykäs leikkikenttä, älyvaatteet, tiesensoreiden kehittäminen tai vanhenevan väestön liikuntatarpeiden palveleminen ovat esimerkkejä siitä, millaisia ideoita tarvitaan. Niitä tuotteistavat ensisijaisesti pk-yritykset, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mukaan Lapissa on nähtävissä tutkimus- ja kehitysvajetta, mikä näkyy esimerkiksi Tekes-rahoituksen alueellisessa jakaantumisessa.

– Tosiasia on, että pk-yritysten mahdollisuudet rahoittaa tutkimustoimintaa omista varoistaan ovat rajalliset ja pk-yritysten tutkimus- ja kehitystoiminta edellyttää julkista ja pitkäjänteistä rahoitusta. Muun muassa Tekesin mahdollisuuksia voitaisiin hyödyntää Lapissa nykyistäkin enemmän.

Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Antero Ikäheimo korostaa puolestaan, että aiempaa kilpailukykyisempi, osaavampi ja tehokkaampi Lappi – sekä asukkaille että asiakkaille – voidaan saavuttaa vain vimmatulla voitonhalulla, terveellä byrokratialla ja tulosten tarkalla seurannalla.

– Julkisyhteisöjä ja yrityksiä on tuettava kehittämään paremmuuttaan, tuotteitaan ja palveluitaan sekä hyvinvointia. Näin voidaan saada aikaiseksi työmotivaatiota, kasvua ja työpaikkoja, hyviä ja helposti saavutettavia palveluja, sosiaalisia kontakteja, turvallisuutta, hyvinvointia sekä tyytyväisiä asukkaita ja asiakkaita, Ikäheimo tähdentää.

Lapin korkeakoulukonsernin muodostavat Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu. Korkeakoulujen yhteisen neuvottelukunnan tehtävänä on edistää Lapin korkeakoulukonsernin ja muun yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta, konsernin kokonaisuuden vahvistamista sekä siihen kuuluvien korkeakoulujen kehittämistä ja yhteistyötä. Neuvottelukunnassa ovat edustettuina alueellisesti kattavasti konsernin korkeakoulujen toimialojen, Lapin elinkeinoelämän sekä alueen muiden keskeisten toimijoiden ja kulttuurin tuntemus.

Lisätietoja:
Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan puheenjohtaja Esko Oikarinen, p. 010 364 1826, 040 706 8074

LaY/Viestintä/OT&SV