Kasvatus ja oppiminen
Ihmisiä työpajatyöskentelyssä.
Kuva vuonna 2020 Pamplonassa, Espanjassa järjestetystä dialogisen lähestymistavan työpajasta. Kuva: Heikki Ervasti.

Lapin yliopisto järjestää dialogisten fasilitaattoreiden koulutusta lastensuojelun ammattilaisille Espanjan Navarrassa

19.12.2022

Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut järjestää yhteistyökumppaninsa Oy Dialogues & Design Ltd:n kanssa Navarran maakunnan lastensuojelun ammattilaisille koulutusta dialogisesta fasilitoinnista. Parivuotinen koulutus toteutetaan pääosin Espanjassa.

Espanjalaisen Navarran maakuntahallinnon sosiaalisten oikeuksien osasto toteutti julkisen EU-tason kilpailutuksen kesällä 2022 dialogisten fasilitaattoreiden koulutusprosessista. Kilpailutuksen voitti Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut yhteistyökumppaninsa Oy Dialogues & Design Ltd:n kanssa.

Suomi tunnetaan hyvinvointipalveluiden dialogisten toimintatapojen kehittäjämaana. Espanjalaisten tavoitteena on koulutuksen avulla parantaa olemassa olevia lastensuojelun palveluita. Tähän pyritään kehittämällä dialogista lähestymistapaa, mikä tarkoittaa palveluntarjoajan toiminnan muuttamista asiakkaan auttamiseksi.

– Päämääränä on, että asiakas kokee voimaantuvansa ja tulevansa kuulluksi. Työtä tehdään monista toimijoista koostuvan asiantuntijaverkoston kesken ja on tärkeää ymmärtää, että dialogi on hyvin pitkälti yhdessä ajattelemista, kertoo Oy Dialogues & Design Ltd:n toimitusjohtaja Heikki Ervast.

Suomessa ja ulkomailla toimiva Oy Dialogues & Design Ltd vastaa koulutuksen fasilitointiosaamisesta. Yrityksen erityisosaamiseen kuuluu dialogiosaajien ja fasilitaattoreiden koulutus, työpajojen ja kuulemistilaisuuksien dialoginen fasilitointi, työnohjauspalvelut sekä koulutuksen kehittämisprosessit.

– Perehdytämme lastensuojelun ammattilaiset dialogisiin taitoihin ja koulutamme heistä dialogisia fasilitaattoreita, eli verkostokonsultteja. Lisäksi tarjoamme osalle mahdollisuuden kouluttautua varsinaisiksi fasilitaattorikouluttajiksi, Ervasti jatkaa.

Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut vastaa koulutusprojektin hallinnoimisesta ja tekee arvioinnin kokonaisprosessista, menetelmien käytettävyydestä ja projektin vaikuttavuudesta. Lisäksi Koulutus- ja kehittämispalvelut varmistaa palvelumuotoilun menetelmien avulla, että projektissa kehitettävät dialogisen työskentelyn menetelmät saadaan otettua käyttöön.

– Lapin yliopistolla on jo vuosien kokemus erilaisten palveluiden koulutus- ja kehittämisprosesseista, ja Oy Dialogues & Design Ltd on kansainvälisesti tunnettu dialogisten työmenetelmien osaaja. Tästä lähtökohdasta on hienoa päästä toteuttamaan lappilaista koulutusvientiä, Lapin yliopiston koulutuspäällikkö Katri Kuusela kertoo.

Koulutus alkaa helmikuussa 2023 ja kestää toukokuuhun 2024. Pääosa koulutuksesta tapahtuu paikan päällä Navarran maakunnassa, Pamplonassa. Osa koulutuspäivistä järjestetään online-tilaisuuksina.

Lisätietoja:

Katri Kuusela
koulutuspäällikkö
Lapin yliopisto
p. 040 5161054
katri.kuusela(at)ulapland.fi

Heikki Ervast
toimitusjohtaja
Oy Dialogues & Design Ltd
p. 040 7264 771
heikki(at)diades.net