• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Yliopistoyhteisö
 
20190301-_MG_0123.jpg
Vuoden opiskelija Henna Nätynki, vuoden alumni Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen ja vuoden opettaja Ilari Hovila. Kuva: Marko Junttila

Lapin yliopisto juhlisti 40-vuotista taivaltaan vuosipäiväjuhlassa

1.3.2019

Lapin yliopiston vuosipäiväjuhlassa perjantaina 1.3.2019 palkittiin vuoden alumni, vuoden opettaja sekä vuoden opiskelija. Lisäksi juhlassa jaettiin ansiomerkit pitkään palvelleille ja muisteltiin 40-vuottta täyttävää Lapin yliopistoa.

Vuosipäiväjuhlan alussa nähtiin videoesitys Lapin yliopiston historian eri vaiheista ensimmäisistä avajaisista vuodelta 1979 aina 2010-luvulle.

Vararehtori Kaarina Määttä totesi juhlapuheessaan, miten paljon muisteltavaa on yliopiston syntymisen alkuvuosilta. Innostuneen ilmapiirin ja ulkoisten puitteiden lisäksi Määttä nosti puheessaan esiin vahvan me-hengen.

— Henkilökunnan ja opiskelijoiden välillä vallitsi tiivis me-henki. Ensimmäiset opettajat olivat nuoria, vasta uraansa luovia ja opiskelijat saman ikäisiä, monet iältään vanhempia. Keskinäinen tuki ja tuntemus oli vahva. Määttä totesi.

Vararehtori Kaarina Määtän ”Mistä lähdettiin liikkeelle 40 vuotta sitten” –puhe luettavissa yliopiston sivuilla.  

Henkilökunnan puheenvuoron tilaisuudessa piti projektipäällikkö Nafisa Yeasmin, Lapin tieteentekijät ry:stä. Yeasmin korosti puheessaan Lapin yliopiston roolia yhteiskunnallisen vastuun kantajana Lapissa.

— Ei ole ollut itsestään selvää, että tämä Lapin tieteellinen veturi pääsee puksuttamaan, ja vielä oikeilla raiteilla. Nuo raiteet ovat tunnetusti tuoneet tänne pohjolaan etenkin väkeä, joka pitää koko Lapin nuorekkaana. Yliopistomme on sekä henkilökunnalle että koko Lapille asemalaituri, joka tarjoaa alueelle kehittämistä, turvallisuutta ja sivistynyttä elämää, Yeasmin totesi.

Projektipäällikkö Nafisa Yeasminin puhe luettavissa kokonaisuudessaan yliopiston sivuilla.

Vuosipäiväjuhlan jälkeen ravintola Petronellassa nostettiin malja 40-vuotiaalle yliopistolle.

Vuoden alumniksi Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen

Lapin yliopiston Vuoden alumnin arvo myönnetään kasvatustieteen maisteri, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori Eeva-Liisa Rasmus-Moilaselle.

Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen on suorittanut kasvatustieteen maisterin tutkinnon Lapin yliopistossa vuonna 2004. Työurallaan hän on kehittänyt virtuaalikoulutusta sekä edistänyt monipuolisesti saamen kielen ja kulttuurin vahvistumista koko saamelaisalueella. Rasmus-Moilanen on kotoisin Utsjoelta ja on toiminut mm. Utsjokisuun koulun ja Utsjoen saamelaislukion rehtorina. Hänellä on myös pitkäaikainen kokemus työstä Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa, jonka rehtorina hän on vastikään aloittanut.

Koko työuransa ajan hän on tehnyt yhteistyötä Lapin yliopiston kanssa pyrkien edistämään saamen opetusjärjestelyjä. Yhteistyö lappilaisten koulujen ja harjoittelukoulun kanssa on niin ikään ollut monipuolista ja pitkäaikaista.

Rehtori Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen on alumnina kehittänyt saamenopetusta, edistänyt monialaista ammatillista koulutusta suomeksi ja saameksi sekä vahvistanut perinteisten elinkeinojen säilymistä ja arvostusta sekä niiden uudistumista ottaen huomioon Pohjoisen alueemme erityispiirteet ja vahvuudet.

Valintaperusteiden mukaan yliopiston yhteistyö Vuoden alumnin kanssa on ollut hedelmällistä ja sen uskotaan vahvistuvan toisen asteen koulutuksen reformin johdosta, yliopiston työelämäyhteyksien lisääntyessä, virtuaaliopetuksen vahvistuessa sekä saamentutkimuksen voimistuessa - ja ennen kaikkea Vuoden alumnin myönteisen yhteistyöhenkisyyden johdosta.

Vuoden opettajaksi Ilari Hovila

Lapin yliopiston ylioppilaskunta on valinnut vuoden opettajaksi oikeustieteiden tiedekunnan opetuksesta vastaavaa varadekaanin, ympäristöoikeuden yliopistonlehtori Ilari Hovilan.

Valinnan perusteluiden mukaan Hovila on toiminut poikkeuksellisen opiskelijamyönteisellä tavalla. Hovila on saanut haasteellisena oikeudenalana pidetystä ympäristöoikeudesta helposti ymmärrettävän ja lähestyttävän kokonaisuuden.

Perusteluissa todetaan myös, että vaikka Hovila ei ole opettajana keksinyt pyörää uudestaan, hän tekee mahdottomasta monelle mahdollista. Hänen opetuksensa ja erinomainen toiminta ympäristöoikeuden poolin vastuuopettajan roolissa on jäänyt varmasti kaikille mieleen. Hän on aidosti innostunut omasta aiheestaan ja on selvästi panostanut opetuksen laatuun.

Vuoden opettaja on ohjaava, oikeudenmukaisesti ja reilusti opiskelijoita kohteleva. Vuoden opettaja pitää huolen siitä, että opiskelijalla on aito mahdollisuus vaikuttaa kurssin ja opetuksen suunnitteluun. Lisäksi opettajalla on hallussaan monipuoliset opetusmenetelmät, jotka huomioivat erilaiset oppijat. Vuoden opettaja on myös aktiivinen tuomaan tietoon hyviä ohjauskäytänteitä yhteisössä muulle opetushenkilökunnalle.

Vuoden opiskelijaksi Henna Nätynki

Lapin yliopiston ylioppilaskunta on valinnut opetushenkilökunnalta saatujen ehdotusten jälkeen johtamisen psykologian toisen vuoden opiskelija Henna Nätyngin.

Perusteluissa todetaan, että Henna on ollut merkittävässä roolissa oppiainejärjestössä. Lisäksi hän on ollut mukana suunnittelemassa oppiainepoolin yhteisiä tapahtumia ja vaikuttanut merkittävästi siihen, että tapahtumiin on tullut oppiainepoolin opiskelijoita ja opettajia sekä siihen, että yhteiset tapahtumat ovat olleet sisällöltään mielenkiintoisia ja laadukkaita. Henna on vaikuttanut siihen, että oppiainepooli on saanut järjestämäänsä tiedekonferenssiin apua oppiainejärjestöltä ja opiskelijoilta.

Lisäksi Henna on helposti lähestyttävä, luotettava ja erinomainen esimerkki aloittaville opiskelijoille. Hän tekee sen, minkä lupaa, eikä jätä muita yksin.

Ansiomerkit ja muistamiset pitkään palveluksessa olleille

40 vuotta palvelleet
Hallintosihteeri Juntunen Helena, professori Määttä Kaarina.

35 vuotta palvelleet
Virastomestari Kaurahalme Pauli, professori Kinnunen Petri, lehtori Niva Ali, opintosihteeri Remes Ritva.

30 vuotta palvelleet
It-asiantuntija Hangasluoma Arto, tutkija Joona Juha, kehittämispäällikkö Jänkälä Raimo, hallintopäällikkö Kangas Kaisa, tapahtumakoordinaattori Kivilahti Raija, yliopistonlehtori Orjasniemi Tarja, tietoasiantuntija Salosensaari Rainer, tietoasiantuntija Vitikka Arto.

Lapin yliopiston kultainen 25-vuotismerkki
Informaatikko Ahvensalmi Merja, lehtori Ervast Anne, professori Hiltunen Mirja, professori Jokela Timo, projektisihteeri Kaihua Tuija, professori Kimpimäki Minna, tietopalvelupäällikkö Kiurujoki Arto, toimistosihteeri Leinonen Pertti, kehittämispäällikkö Peteri Satu, hankesihteeri Petäjäsuo Arja, vanhempi virastomestari Satokangas Raili, yliopisto-opettaja Silen Marianne, koulutussihteeri Äikäs Merja.

Lapin yliopiston hopeinen 20-vuotismerkki
Tutkijatohtori Alakärppä Ismo, yliopisto-opettaja Haanpää Timo, It-suunnittelija Jantunen Kari, lehtori Karhu Marko, matkahallintasihteeri Karjalainen Arja, Yliopistonlehtori Kauppi Arto, tutkimusprofessori Koivurova Timo, lehtori Laine Janne, professori Laitinen Merja, yliopistonlehtori Luoma-aho Mika, kansainvälisten asiain suunnittelija Nurmela Virpi, hankesihteeri Rimpisalo Tuula, Koulutussihteeri Salmela Päivi, suunnittelija Tenhunen Maarit, lehtori Taina Tuomi.

Lapin yliopiston pronssinen 15-vuotismerkki
Yliopistonlehtori Haanpää Minni, yliopisto-opettaja Johansson Milla, Controller Lahdenkauppi Juha-Pekka, yliopistonlehtori Lakkala Suvi, yliopistonlehtori Luthje Monika, opintopäällikkö Marttiini Hanna, tietoturvapäällikkö Mätäsaho Esa, lehtori Niemelä Miia, tutkija Oinas Pirjo, tutkimuspalvelujohtaja Pesola Satu, yliopistonlehtori Poikela Sari, tutkijatohtori Sinevaara-Niskanen Heidi, tutkimusprofessori Stammler Florian, kielenkääntäjä Tattari Aimo, apulaisprofessori Valkonen Sanna, professori Valtonen Anu, koulutuspäällikkö Vehkaperä Mikko, professori Vieru Markku.


LY/Viestintä/J-EK

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK