Uutiset 2004

Lapin yliopisto suhtautuu vakavasti tasa-arvokysymyksiin

16.12.2004

Lapin yliopiston tasa-arvosuunnitelmassa esitetään mm. tasa-arvovastaavan tehtävän perustamista, tasa-arvoasioihin liittyvän koulutuksen järjestämistä opetushenkilöstölle ja johtavassa asemassa oleville sekä tiedottamisen lisäämistä.

Tasa-arvonäkökohdat tulisi suunnitelman mukaan huomioida myös uuden palkkausjärjestelmän käyttöön oton yhteydessä.

Rehtori Esko Riepula korosti tasa-arvosuunnitelman tiedotustilaisuudessa torstaina 16. joulukuuta 2004, että Lapin yliopisto sitoutuu ja pyrkii toteuttamaan suunnitelmassa esitettyjä toimenpiteitä.

- Yhdenvertaisuutta loukkaaviin epäkohtiin tulee suhtautua vakavasti, Riepula painotti.

Riepulan mukaan yksilötasojen taustalla oleviin rakenteellisiin seikkoihin tulisi myös kiinnittää huomiota. Tasa-arvoon liittyvää kehitystä on syytä seurata ja asioihin kiinnittää huomioita, mikä on omiaan ennaltaehkäisemään epäkohtien syntyä, sanoi Riepula.

Yhdenvertaisuus monipuolisesti
Lapin yliopiston tasa-arvotyön yleisenä tavoitteena on sukupuolten välinen tasa-arvo sekä henkilökunnan että opiskelijoiden keskuudessa. Lisäksi tavoitteena on jokaisen henkilön yhdenvertainen kohtelu riippumatta henkilön ammattiryhmästä tai yksiköstä, sukupuolesta, syntyperästä, iästä, sukupuolisesta suuntautumisesta, vakaumuksesta, vammaisuudesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.

Lisäksi tavoitteena on naisten ja miesten yhdenvertaiset mahdollisuudet sijoittua työtehtäviin ja kehittää itseään sekä edetä urallaan yliopiston piirissä, naisten ja miesten palkkauksellinen tasa-arvo sekä opiskelijoiden tasa-arvoinen kohtelu. Tavoitteena on sukupuolisesta häirinnästä vapaa työympäristö, jonka jäsenillä on tasapuoliset mahdollisuudet käyttää osaamistaan ja osallistua työyhteisön toimintaan.

Tasa-arvosta toiminnan läpikäyvä periaate koko yliopistolle
Yliopistossa hyväksytyn tasa-arvosuunnitelman mukaan tasa-arvoa edistävän ajattelutavan tulee olla läpikäyvänä periaatteena kaikessa yliopiston hallinnossa ja päätöksenteossa. Tiedottamisen lisääminen edistää henkilökunnan ja opiskelijoiden mahdollisuuksia tulla kuulluksi ja vaikuttaa päätöksentekoon. Kommunikoinnin esteettömyys kaikessa toiminnassa on yksi tasa-arvoisen työyhteisön edellytyksistä, suunnitelmassa todetaan.

Suunnitelman mukaan tasa-arvoajattelun tulee olla läpikäyvänä periaatteena myös kaikessa opetuksessa. Opiskelijoiden tulee saada tasapuolinen kohtelu opiskelijavalinnoissa, opetustilanteissa, ohjauksessa sekä arvioinnissa sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai vakaumuksesta riippumatta.

Tasa-arvosuunnitelmaa pohtinut toimikunta aloitti työnsä vuoden 2004 alussa. Toimikuntaan ovat kuuluneet yliopiston hallituksen päätöksen mukaisesti puheenjohtajana vararehtori Jukka Mäkelä ja jäseninä yliopiston eri ammattiryhmien ja yliopistossa toimivien järjestöjen edustajat sekä työnantajan edustajat.

Lapin yliopiston tasa-arvosuunnitelmaa 2004-2006 esiteltiin henkilöstölle ja opiskelijoille torstaina 16.12.2004 pidetyssä tilaisuudessa, jossa alustajina olivat rehtorin lisäksi naistutkimuksen professori Päivi Naskali, tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja, 1. vararehtori Jukka Mäkelä ja Helsingin yliopiston tasa-arvovastaava Terhi Saarikoski. Tasa-arvotoimikunnan jäsenet olivat myös paikalla. Yleisöä tilaisuudessa oli arviolta puolen sataa.

Tasa-arvosuunnitelma kokonaisuudessaan löytyy pdf-muodossa osoitteesta:
http://www.ulapland.fi/tasaarvo

Lisätietoja:
- rehtori Esko Riepula, puh. 016 – 341 2210 tai 0400 – 695 417
- 1. vararehtori Jukka Mäkelä, puh. 040 – 704 8490 (tasa-arvotoimikunnan pj)
- henkilöstöpäällikkö Mirja Väyrynen, puh. 016 – 341 2216
- - - -
LaY/Viestintä/Irma Kuukasjärvi