Yhteiskunta
Tutkimuportaali_web.jpg

Lapin yliopisto uudisti tutkimusportaalinsa – kaikille avoin ikkuna tutkimustiedon maailmaan

9.2.2021

Lapin yliopisto uudisti tutkimusta ja taiteellisesta toimintaa esittelevän tutkimusportaalinsa vuoden 2020 aikana. Uudistunut portaali palvelee aiempaa paremmin yliopiston monipuolisten yhteistyökumppaneiden, yliopiston ja tutkijoiden tarpeita.

Tutkimusportaalin päivittäminen oli mittava projekti, sillä tutkimusta ja taiteellista toimintaa esittelevää tietoa tuotetaan yliopistossa paljon. Valtava tietomäärä edellyttää järjestelmältä useita eri ominaisuuksia. Yksi keskeisin edellytys on, että tietoa pystytään ryhmittelemään eri tasoilla – alkaen yksittäisen asiantuntijan osaamisesta tutkimusryhmiin ja lopulta koko yliopiston tasolle.

Lapin yliopiston tutkimusvararehtori Osmo Rätti on tyytyväinen tammikuussa 2021 avattuun uudistettuun portaaliin.

– Tutkimusportaali on ikkuna, jonka kautta jokainen tiedonetsijä voi helposti kurkistaa yliopiston tutkimusmaailmaan. Portaalin sisällöt ja toiminnot on suunniteltu niin, että ne palvelevat sekä yhteistyökumppaneiden, yliopiston että tutkijoiden tarpeita, Rätti kertoo.

Rätti jatkaa, että portaalin sisällöntuotanto jatkuu yhä. Olemassa olevia tietoja täydennetään, uusia kokonaisuuksia lisätään ja samanaikaisesti uutta tietoa syntyy myös automatiikan avulla. Portaalia kehitetään pitkäjänteisesti ja keskeisin tavoite on, että se antaa kattavan kuvan yliopiston tutkimus- ja kehitystoiminnasta sen eri muodoissaan.

Uusia käyttäjäystävällisiä ominaisuuksia

Uuden portaalin hakutoimintoja parannettiin, ja uusilta sivuilta voi etsiä tietoa esimerkiksi asiantuntijoista, julkaisuista, projekteista, yksiköistä ja tutkimusryhmistä. Tutkimusportaalissa näkyvät myös erilaiset tutkimusryhmät, -yhteisöt ja -verkostot, jotka usein antavat yksittäisiä tutkimusprojekteja selkeämmän kokonaiskuvan tutkimuksen teemoista.

Uusi ominaisuus on myös asiantuntijan tai yksikön ns. sormenjälki. Sormenjälki on eräänlainen asiasanapilvi, joka rakentuu automaattisesti julkaisuiden keskeisten käsitteiden avulla. Sormenjälki antaa tärkeimpien asiasanojen avulla kuvan siitä, millaista tutkimusta asiantuntija tai yksikkö tekee. Lisäksi julkaisutietojen yhteydessä näkyy tietoa niiden saamasta huomiosta sosiaalisessa mediassa.

Kotimaista ja kansainvälistä tutkimusyhteistyötä esitellään havainnollisen karttasovelluksen avulla. Klikkaamalla kartalla näkyviä kohteita lukijalle avautuu lisätietoa kuhunkin alueeseen liittyvästä tieteellisestä ja taiteellista toiminnasta.

Ensimmäistä kertaa portaalissa ovat näkyvillä myös yliopistossa sijaitsevat taiteiden erikoistyötilat, eli erilaiset laboratoriot ja studiot. Näistä osa on hyödynnettävissä tiedekunnan ja ulkopuolisten toimijoiden yhteistyöhön.

Tutkimusportaali: https://research.ulapland.fi

Lisätietoja:

Osmo Rätti, tutkimusvararehtori
osmo.ratti(at)ulapland.fi
040 013 8804