Yhteiskunta
 
Uutinen, kuvituskuva 1

Lapin yliopisto vahvistaa profiilialueidensa ”Vastuullinen matkailusuunnittelu” ja ”Hyvinvointioikeus” tutkimusta

16.12.2019

Lapin yliopisto vahvistaa Vastuullisen matkailusuunnittelun ja Hyvinvointioikeuden tutkimusalueita Suomen Akatemian profiloitumisrahoituksella kaudella 2019-2023. Tutkimusalueilla tavoitellaan tutkimuksen laadun vahvistamista esimerkiksi tukemalla tieteellisesti korkeatasoista kansainvälistä ja kansallista yhteistyötä. Toimien odotetaan johtavan muun muassa kilpaillun rahoituksen määrän kasvuun sekä korkeatasoisiin julkaisuihin.

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) koordinoi Lapin yliopistossa toteutettavan vastuullisen matkailusuunnittelun tutkimusta. Tutkimusalue tarjoaa mahdollisuuksia integroida matkailututkimus laajemmin Lapin yliopiston eri tieteenaloihin ja päinvastoin. Erityisen lupaavaksi arvioidaan yhteistyön vahvistaminen oikeustieteellisen (ympäristöoikeus) ja ekologisen (ympäristöbiologisen) tutkimuksen kanssa sekä perustutkimuksessa että soveltavassa tutkimuksessa. Lisäksi pyritään kasvattamaan informaatioteknologista osaamispohjaa matkailusuunnittelutiedon tuotannossa ja siitä viestimisessä.

Vastuullisen matkailusuunnittelun tutkimuksessa paneudutaan etenkin matkailun kasvun mittaamisen, suunnittelun ja neuvottelemisen uusiin metodologioihin sekä vastuulliseen suunnitteluun kulttuurisensitiivisessä ja alkuperäiskansamatkailussa, kestävässä taloudessa ja liiketoiminnassa sekä matkailuympäristöjen kestävässä yhteisasumisessa.

Hyvinvointioikeuden tutkimuksessa tavoitteena on tuottaa uudenlaisia avauksia oikeus- ja sosiaalitieteellisen tutkimuksen alalla. Tutkimusalue yhdistää erityisesti oikeustieteitä ja sosiaalityötä mutta omaa samalla yhtymäkohtia eri tieteen- ja taiteenaloihin läpi yliopiston.

Hyvinvointioikeus keskittyy kriittisiin analyyseihin oikeudellisista ja sosiaalisista järjestelmistä, ilmiöistä, käytännöistä ja interventioista. Tutkimusaiheet kattavat taloudelliseen toimeentuloon, sosiaaliseen hyvinvointiin ja fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen liittyviä oikeudellisia kysymyksiä palvelujärjestelmien sekä asiakkaiden ja ammatillisten interventioiden näkökulmista. Keskeisiä tutkimusteemoja ovat myös erilaiset ohjausmekanismit ja -järjestelmät sekä ennakoivan oikeuden käyttömahdollisuudet hyvinvoinnin edistämisessä. Lisäksi pohditaan tutkimusmenetelmien ja etiikan kehittämistä hyvinvointioikeuden alalla. Teemoja tarkastellaan suhteessa yhteiskunnan ja teknologian kehitykseen huomioiden Lapin alueen erityispiirteet.

Suomen Akatemian myöntämää rahoitusta yliopistojen strategioiden mukaisen tutkimuksen laadun kehittämiseen on jaettu vuosittain 2015-2019. Lapin yliopisto on yksi niistä yliopistoista, joille on myönnetty profilointirahoitusta jokaisessa haussa. Tähän mennessä Lapin yliopistolle on myönnetty profiloitumisrahoitusta yhteensä lähes 4,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 haussa Lapin yliopisto sai 500 000€. Jatkossa profiloitumisrahoitus on haettavana joka toinen vuosi.


Lisätietoja:

Vastuullinen matkailusuunnittelu
Soile Veijola, professori, MTI +358 40 016 9693

Hyvinvointioikeu
s
Mirva Lohiniva-Kerkelä, apulaisprofessori, OTK, +358 40 484 4024


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK