Kasvatus ja oppiminen
Auttiköngäs 3_web_Kuva_Ida_Meltaus.jpg
Lapin yliopiston harjoittelukoulun 7-luokkaiset pilotoivat sovellusta Auttikönkäällä. Kuva: Ida Meltaus.

Lappilaiset opettajat ja rehtorit suunnittelivat nuorille mobiilisovelluksena toimivan Kestävän elämäntavan polut -oppimiskokonaisuuden

17.9.2024

Peruskoulun opettajat ja rehtorit Sallasta ja Lapin yliopiston harjoittelukoulusta kehittivät yhdessä Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman tutkijoiden kanssa mobiilisovelluksena toimivan Kestävän elämäntavan polut -oppimiskokonaisuuden. Sovellus on esimerkki yhteistyöstä, mitä Sallan kunta ja Lapin yliopiston harjoittelukoulu ovat tehneet uudenlaisten oppimisympäristöjen edistämiseksi perusopetuksessa.

Suomalaiset peruskoulut ovat suurten haasteiden edessä. Isot trendit, kuten syntyvyyden lasku, väestön väheneminen ja digitalisaation eteneminen vaikuttavat koulutuksen järjestämiseen. Lapissa myös pitkät välimatkat vaativat erityishuomiota. Tässä tilanteessa kuntien on etsittävä uusia yhteistyömahdollisuuksia, ja muiden kuntien ohella katse kääntyy yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin.

Sallan kunnan sivistysjohtaja, johtava rehtori Marja Myllykangas ja Lapin yliopiston harjoittelukoulun johtava rehtori Anne Onnela peräänkuuluttavat, että yhteistyö edellyttää myös uudenlaisia avauksia ja rohkeaa kokeilua.– Tarvitsemme kehittämistoimia, jotka lisäävät lasten ja aikuisten uskoa tulevaisuuteen ja vahvistavat kunnan elinvoimaa, Myllykangas kiteyttää.

– On tärkeää, että rakennamme sellaisia yhteistyömalleja, joiden avulla voimme turvata oppilaiden ja opiskelijoiden yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, asuinpaikasta riippumatta. Juuri tätä työtä teemme Verkostoperuskoulu-hankkeessa, täsmentää Onnela.

Kestävän elämäntavan polut -mobiilisovellus on käytännön esimerkki Myllykankaan ja Onnelan tarkoittamasta yhteistyöstä. Oppimiskokonaisuus on suunniteltu Opetushallituksen valtionavustuksen ja Suomen Kuntaliiton toteuttaman Verkostoperuskoulu-hankkeen tuella.

Alkuperäinen idea sovelluksesta tuli Myllykankaalta. Tavoitteena oli kehittää digitaalisena oppimisympäristönä toimivan mobiilisovelluksen ja fyysisen oppimisympäristön yhdistävä kokonaisuus opetuskäyttöön. Lapin yliopiston harjoittelukoulu oli työhön luonteva kumppani, koska sillä on myös valtakunnallinen erityistehtävä koordinoida digitaalisia verkostoja ja etäoppimista sekä toimia pedagogisena kehittämislaboratoriona.

Kehittämistyötä koordinoineen ja mobiilisovellukseen sisällön rakentaneen projektipäällikkö Paju Beckerin mukaan sovellus on herättänyt perusopetuksen lisäksi kiinnostusta myös matkailualalla. Mobiililaitteessa toimivan, digitaalisista rasteista koostuvan reitin rakentaminen ei esimerkiksi edellytä perinteisiä, luontopoluille sijoitettavia opastauluja, joten se on sisällöltään helposti päivitettävissä ja muunneltavissa.

Sovellus sopii käytettäväksi kaikkien peruskoulujen lähiluonnossa

Peruskoulun 5.-9.-luokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus yhdistää biologiaa, maantietoa, fysiikkaa, kemiaa, luontokasvatusta ja kestävyysosaamista. Suunnittelussa on huomioitu, että tehtävät ovat ymmärrettäviä ja sopivia niin Sallassa kuin Helsingin keskustassa asuvalle nuorelle. Se soveltuukin perusopetuksen käyttöön ympäri Suomen.

Sovellukseen sisällön suunnitelleeseen työryhmään kuuluu Sallan ja Lapin yliopiston harjoittelukoulun opettajia ja rehtoreita sekä Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman tutkijoita.

Lapin yliopiston harjoittelukoululla kehittämistyöhön osallistettiin myös oppilaita. Osa mukana olleiden kahdeksasluokkalaisten kommenteista ilahdutti erityisesti työhön osallistunutta lehtori Kaisa Riskilää.

– Nuoret toivoivat, että sovellus auttaisi rauhoittumaan ja keskittymään luontoon. Puhelimen ei haluttu olevan kaiken keskipisteenä.

Kestävän elämäntavan polku on kiinnitetty GPS-paikannuksen avulla Sallaan Kolmiloukkosen kierrokselle sekä Rovaniemelle Auttikönkään luontopolulle. Näiden luontoreittien varrelle on sijoitettu sovelluksessa kymmenen rastia erilaisine tehtävineen. Rasteilla muun muassa aistitaan luontoa, perehdytään maisemiin, lajirunsauteen ja luontokatoon, ilmastonmuutokseen sekä tutustutaan kestävään retkeilyyn.

Sovelluksen käyttäminen ei kuitenkaan edellytä fyysistä läsnäoloa Kolmiloukkosen kierroksella tai Auttikönkään luontopolulla, vaan tehtäviä voi tehdä missä tahansa. Sovellus on saatavilla myös verkkoversiona, jolloin polulla voi vierailla täysin virtuaalisesti tietokoneella.

Perusopetuksen ohella sovellus sopii luontoretkelle mukaan myös toisen asteen opiskelijoille, aikuisille ja perheille. Jokainen voi tehdä rasteilla olevia tehtäviä omista lähtökohdistaan ja osaamisestaan käsin – alakoululaiset aikuisen ohjauksessa.

Sovelluksen testauspäivät

Sisällön kehittämistyö on pilotointivaiheessa, jossa sen ensimmäistä versiota kokeillaan perusopetuksen oppilasryhmien kanssa. Sovellusta kehitetään edelleen, opettajien ja oppilaiden käyttäjäkokemusten perusteella, lukuvuoden 2024–2025 aikana.

Sallan Kolmiloukkosen kierroksella sovellusta testataan perjantaina 20.9.2024 n. klo 11–15.00, jolloin mukaan lähtevät seitsemännen luokan oppilaat opettajiensa kanssa.

Aiemmin syyskuussa sovellusta ovat testanneet Auttikönkään luontopolulla Lapin yliopiston harjoittelukoulun seitsemännen luokan oppilaat opettajineen.

Valmis sovellus julkaistaan myöhemmin sovelluskaupoissa (Google Play ja AppStore), ja se tulee olemaan vapaasti kaikkien saatavilla.

Hankkeessa kehitetyn mallin perusteella mobiililaitteessa toimivia tiede- ja taitopolkuja voidaan tulevaisuudessa rakentaa opetuskäyttöön erilaisista teemoista monenlaisiin erilaisiin fyysisiin oppimisympäristöihin.

Lisätietoja

Tietoa Verkostoperuskoulu-hankkeesta

Marja Myllykangas, sivistysjohtaja, johtava rehtori
Sallan kunta
marja.myllykangas(at)salla.fi
040 848 8519

Anne Onnela, johtava rehtori
Lapin yliopiston harjoittelukoulu
anne.onnela(at)ulapland.fi
040 659 8501

Tietoa Kestävän elämäntavan polut -mobiilisovelluksesta

Paju Becker, projektipäällikkö
KEdi-2 –hanke (Kestävää elämää yhdessä tekemällä – monimuotoisia taitoja vahvassa verkostossa arktisessa ympäristössä -hanke Opetushallituksen Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen esi- ja perusopetuksessa 2023 –valtionavustuksella)
Sallan kunta
paju.becker(at)salla.fi
040 537 9589

Tietoa Auttikönkäällä tapahtuvasta sovelluksen kokeilukäytöstä ja opettajien kehittämistyöstä

Kaisa Riskilä, lehtori
Lapin yliopiston harjoittelukoulu
kaisa.riskila(at)ulapland.fi
040 484 4276

Tietoa Kolmiloukkasessa tapahtuvasta sovelluksen kokeilukäytöstä ja opettajien kehittämistyöstä

Outi Kettunen
Koulukeskus / Sallatunturin koulun johtaja
Sivistyspalvelut
outi.kettunen(at)salla.fi
040 029 2794