Uutiset 2025
Kaksi kaamosta KI1.jpeg

Maria Gullstenin Kaksi kaamosta DocPoint -festivaaleille – dokumentti tekee näkyväksi ihmisten suhdetta keräilemiinsä esineisiin

22.1.2024

Audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelijan Maria Gullstenin opiskelutyönä ohjaama Kaksi kaamosta on valittu DocPoint -dokumenttielokuvafestivaaleille. Dokumentti on osa Uusin silmin: Henkilökohtaisesti -näytöstä Helsingin Kiasmateatterissa 3.2.2024.

Ihmisen tavarasuhde keräilemiinsä esineisiin muuttuu ajan kuluessa ja siihen liittyy paljon tunteita. Kaksi kaamosta -dokumenttielokuvan ohjaaja Maria Gullsten kertoo, että hän on pohtinut keräilyä ihmisen toimintana pitkään.

– Miten jonkin asian keräily saa ihmisen otteeseen, että käyttää siihen niin paljon aikaa, vaivaa ja usein myös rahaa? Se on eräänlaista nykyajan saalistamista, missä keräiltävä esine on saalis ja jonka löydöstä iloitaan.

Kaksi kaamosta muotoilee esille lähes näkymätöntä ja yksityistä hienovaraisilla eleillä. Dokumentti antaa katsojan päättää lopulta siitä, mikä on tarpeeksi pätevä syy keräilylle.

Elokuvan keskiössä on Maarit Jauhola, joka on keräillyt tekstiilitaitelija Elsa Montellin raanuja monta vuosikymmentä. Nämä hänelle rakkaat ja merkityksiä antavat seinävaatteet eivät ole päätyneet kodin paraatipaikoille, vaan sujahtaneet vaatekomeron uumeniin. Jauholan tähtihetkiä on, kun komeroon piiloon jääneet raanut pääsevät esille museoihin ja kotipihan pop up -näyttelyihin. Niiden järjestäminen on yhtä aikaa stressaavaa ja palkitsevaa.

Dokumentti kertoo pohjimmiltaan siitä ristiriidasta, mitä keräilijä voi tuntea keräilyä ja kokoelmaansa kohtaan. Millaisia tunteita esineiden löytäminen voi tuoda, tai mitä merkityksiä ja sisältöjä esineet voivat tuoda omistajansa elämään?

– Ajattelussa ei välttämättä tapahdu kehollisesti mitään, vaikka päässä jylläisi kuinka paljon ja ihminen olisi tunteita täynnä. Koin, että on tärkeää tuoda esille myös tällainen tapa tuoda merkityksiä elämään, kertoo Gullsten.

Kaksi Kaamosta KI.jpegKuva: Nico Salin

Dokumentti toteutettiin yliopistoyhteisön voimin

Dokumentti toteutettiin osana audiovisuaalisen mediakulttuurin Dokumentaarinen ilmaisu –kurssia. Elokuvan työryhmä koostui yliopiston opiskelijoista ja alumneista.

Gullsten sai elokuvaan idean vieraillessaan Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu -näyttelyavajaisissa Galleria Valossa ja Katveessa Arktikumissa lokakuussa 2022. Avajaisissa Maarit Jauhola piti puheen, sillä iso osa näyttelyn raanuista oli peräisin hänen kokoelmastaan.

– Kun hän kertoi, että säilyttää tätä valtavaa kokoelmaansa pääsääntöisesti komerossaan, heräsi kiinnostukseni keskustella hänen kanssaan ja pohtia asiaa elokuvallisin menetelmin. Kysyin häneltä jo siellä avajaisissa, että voisiko hän kuvitella olevansa elokuvassa. Niin vahva visioni oli saman tien.

Jauholan lisäksi dokumentissa esiintyy Jenni-Liisa Yliniva ja pop-up-näyttelyn vieraita. Yliniva on myös konsultoinut ohjaajaa raanuihin liittyvissä asioissa. Kuvauskalusto dokumenttiin saatiin rovaniemeläiseltä tuotantoyhtiö Flatlightilta, joka toimi elokuvan yhteistyökumppanina.

DocPoint on Suomen suurin dokumenttielokuviin keskittyvä festivaali, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Dokumentti nähdään DocPointin Uusin silmin: Henkilökohtaisesti -näytöksessä Kinoteatterissa 3.2.2024.

– Tällaiselle festivaalille pääseminen on iso ja merkittävä juttu ei ainoastaan minulle ohjaajana, vaan myös koko työryhmälle tulevien töiden näkökulmasta.


Lisätietoja:

Maria Gullsten, audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija, ohjaaja

magullst(at)ulapland.fi

puh. 040 5958852