Matkailu
Uutinen, kuvituskuva 2

Matkailututkimuksen teemanumero: Kuinka tutkia matkailua Antroposeenin aikakaudella

7.1.2020

Elämme Antroposeenin aikaa, jolloin ihminen on vaikuttanut lähtemättömästi maapallon tilaan. Tällä aikakaudella matkailututkijoiden ja -opettajien tehtävänä ei ole enää vain kertoa, miten matkailua tulisi toteuttaa niin, että sen vaikutukset olisivat mahdollisimman vähäiset – meidän tulee myös pystyä käsitteellistämään tapojamme elää ja toimia maapallon kanssa. Tämä ajatus on lähtökohtana Matkailututkimus-lehden vuoden 2019 toisessa teemanumerossa.

Teemanumero pohjautuu kesällä 2018 Pyhätunturilla järjestettyyn konferenssiin Knowing with nature – The future of tourism education in the Anthropocene. Konferenssin pääjärjestäjänä toimi Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti yhdessä kansainvälisen Tourism Education Futures Initiative (TEFI) -verkoston kanssa.

TEFI on vuonna 2006 perustettu matkailututkijoiden ja -opettajien sekä matkailua harjoittavien toimijoiden ja yhteisöjen verkosto. Sen jäsenten yhteisenä tavoitteena on edistää vaihtoehtoisia matkailun muotoja, jotka ovat kestäviä ja oikeudenmukaisia ja jotka edesauttavat yhteisöjen elinvoimaisuutta.

Teemanumerossa nousevat vahvasti esille erilaiset tavat lähestyä matkailua ja vapaa-ajanviettoa sekä erityisesti vaihtoehtoiset tavat tutkia matkailuun ja vapaa-aikaan liittyviä luontosuhteita. Englanninkielisen teemanumeron puheenvuorot painottavat sitä, että tiedon tuottaminen ja tietäminen ei ole vain tutkijoiden ja opettajien – tai aikuisten ja ihmisten – käsissä, vaan se tapahtuu eri toimijoiden välisessä vuorovaikutuksessa. Ympäristöahdistuksen rinnalla puheenvuoroissa korostuvat uteliaisuus, herkkyys ja keskinäinen huolenpito.

Tutustu teemanumeroon tästä.

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Outi Rantala, Lapin yliopisto
outi.rantala(a)ulapland.fi, puh. 040 484 4202
Envisioning proximity tourism -hanke: www.ilarctic.com