Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan täydennyskoulutusyksikkö järjestää tänä syksynä opetustoimen henkilöstölle täydennyskoulutusta mm. kouluhyvinvoinnista sekä äidinkielen, teknisen työn ja kuvataiteen opettamisesta.
Koulutukset ovat opetustoimen henkilöstölle maksuttomia.
Uusia näkökulmia äidinkielen opettamiseen -koulutus tutustuttaa osallistujat draamamenetelmiin ja -työtapoihin sekä niiden käyttämiseen äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa. Lisäksi koulutuksessa tarkastellaan kirjoittamisen opetusta erilaisten mallien kautta, kokeillaan erilaisia kirjoittamisen harjoituksia sekä tutustutaan pedagogisen kieliopin uusiin tuuliin Ison suomen kieliopin pohjalta.
Ilmiöt, ideat ja innovaatiot teknisen työn kontekstissa kehittää opettajien käsityön ja erityisesti teknisen työn didaktista ajattelua. Koulutus keskittyy peruskoulun 1.–4. luokkien teknisen työn opetukseen ja opettamiseen.
Kuvataiteen opettamisesta tarjolla on kaksi koulutusta: Taideterapia kuvataideopetuksen tukena sekä Liikkeen maalaus, maalauksen liike -kurssit. Niistä ensimmäinen syventää tietoutta luovien taideterapiamenetelmien perusteista, kohderyhmistä ja käyttötavoista sekä laajentaa tietoisuutta omasta luovuudesta ja sen mahdollisuuksista. Liikkeen maalaus, maalauksen liike -koulutuksessa tarkastellaan liikkeen ja kuvan tekemisen suhdetta. Harjoituksissa yhdistetään liikeharjoituksia ja maalausta. Tavoitteena on yhdistää kuvataiteen opetusta muihin oppiaineisiin, muun muassa liikuntaan ja äidinkieleen.
Koulutukset ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa Peruskoulussa ja lukiossa opetettavat aine- ja aihekokonaisuudet -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää opettajien aine- ja aihekohtaisia taitoja, madaltaa eri oppiaineiden rajoja sekä antaa opettajille valmiuksia järjestää opetusta entistä enemmän siten, että se vastaisi lasten ja nuorten yksilöllisiä tarpeita.
Kouluhyvinvoinnin edistäminen
Tänä syksynä järjestetään myös useita koulutuksia kouluhyvinvoinnista. Ne ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa Kouluhyvinvoinnin edistäminen -hanketta. Koulutusten kautta osallistujat kehittävät omaa ammattitaitoansa sekä saavat erilaisia menetelmiä ratkaista muun muassa kiusaamisen ja syrjäytymisen aiheuttamia ongelmatilanteita koulussa. Tavoitteena on myös kehittää oppilaitoksen yhteisöllistä toimintaa.
Levottomat lapset ja haastavat vuorovaikutustilanteet -luentotilaisuudessa keskitytään kodin ja koulun välisessä yhteistyössä ja opetustyössä ilmeneviin haastaviin vuorovaikutustilanteisiin sekä siihen, miten niissä tulisi toimia. Kouluttajana on psykologi Keijo Tahkokallio. Nuorison kasvun kipupisteet ja syrjäytymisen ehkäisy -koulutus puolestaan perehdyttää nuoruusiän kehityksen kriittisiin vaiheisiin sekä kehityksen häiriintymisen syihin, seurauksiin ja ennaltaehkäisemiseen.
Monikulttuurisen koulun haasteita -koulutuksessa perehdytään maahanmuuttajaoppilaiden tuomiin haasteisiin, kiinnitetään huomiota opettajana toimimiseen eri kulttuurien keskellä sekä tutustutaan monikulttuurisuuteen ja erilaisuuteen. Nuoret, netti ja nettikiusaaminen -koulutus käsittelee nettiä lapsen ja nuoren kasvattajana ja kasvatusympäristönä sekä sitä, miten identiteetti rakentuu netissä. Koulutuksessa perehdytään myös siihen, mitä lapset ja nuoret tekevät verkossa. Lisäksi annetaan tietoa nettikiusaamisesta sekä siitä, miten nuoret kommunikoivat tai purkavat huoliaan netissä.
Lisäksi toteutetaan Suomi toisena ja vieraana kielenä -koulutus, joka antaa perustietoa siitä, millaista suomen kieli on vieraskielisen näkökulmasta. Koulutuksessa perehdytään myös kulttuurisiin eroihin ja siihen, mitä on otettava huomioon opetettaessa suomen kieltä muunkieliselle. Koulutus on osa Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus Lapin kouluissa -hanketta.
Kouluttajina toimivat oman alansa asiantuntijat. Ilmoittautuminen koulutuksiin on käynnissä. Tarkemmat aikataulut, koulutuksen sisällöt ja sähköinen ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta www.ulapland.fi/taydennyskoulutus. Lomakkeen voi myös tulostaa ja lähettää postitse osoitteeseen Lapin yliopisto, KTK, Tarja Tuisku, PL 122, 96101 ROVANIEMI.
Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Janette Tolppi-Raittimo, p. (016) 341 2453, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Suunnittelija Annika Tuomisto, p. (016) 341 4254, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Koulutussihteeri Tarja Tuisku, p. (016) 341 2417, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/SV