Yhteiskunta
 
Kuva kirjan kannesta, jossa teoksen nimi ja kuva nallesta

Myrkylliset aikuiset -julkaisu kuvaa lapsille vahingollisia sukupolvisuhteita

27.5.2021

Maritta Itäpuiston ja Henna Pirskasen toimittama Myrkylliset aikuiset -tietokirja tarkastelee aikuisten ja lasten vahingollisia sukupolvisuhteita aikuisten ”myrkyllisyyden” kautta.

Uutuusteos lähestyy aikuisten myrkyllisyyttä useasta näkökulmasta. Kiinnostuksen kohteena ovat aikuisten ja lasten väliset suhteet, poliittisen päätöksenteon ja lainsäädännön raamittamat laajemmat yhteiskunnalliset suhteet sekä aikuisten ja lasten vuorovaikutussuhteet.

Teoksessa ei demonisoida tai syyllistetä aikuisia, vaan tarkastellaan aihepiiriä analyyttisesti ja kokonaisvaltaisesti. Poikkitieteelliset artikkelit käsittelevät aikuisten myrkyllisyyttä monipuolisesti lapsuudentutkimuksen, päihdetutkimuksen, lasten oikeuksien filosofian, ympäristön kemikalisaation, uskonnollisten yhteisöjen tutkimuksen, homekoulujen myrkyllisyyksien ja konfliktien näkökulmista.

Aikuisten vahingollisuuden sekä lasten ja aikuisten välisen ristiriidan kuvaamisesta ovat aiemmin puuttuneet suomalaiset käsitteet. Uutuusteoksessa etsitäänkin uudenlaisia tapoja ja käsitteitä näiden ilmiöiden kuvaamiseen.

Myrkylliset aikuiset on tieto- ja tiedekirja, joka soveltuu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen oppimateriaaliksi sekä ammattilaisten ja kaikkien aiheesta kiinnostuneiden luettavaksi.

Artikkelien kirjoittajat: Maija Aalto-Heinilä (UEF), Maritta Itäpuisto, Sannamaria Ketola (UEF), Aini Linjakumpu (LY), Tapio Litmanen (JY), Markku Oksanen (UEF), Henna Pirskanen (LY), Olli Ruohomäki (Ulkopoliittinen instituutti), Mikko Saastamoinen (UEF), Tuure Tammi (OY) ja Tuomo Virtanen (JY).

Julkaisutiedot
Maritta Itäpuisto & Henna Pirskanen (2021) Myrkylliset aikuiset. Jyväskylä: SoPhi. ISBN 978-951-39-8615-5, ISSN 1238-8025. Linkki sähköiseen julkaisuun (open access)

Lisätietoja:

Maritta Itäpuisto
maritta.itapuisto(at)gmail.com
puh. 040 567 1424

Henna Pirskanen
henna.pirskanen(at)ulapland.fi
puh. 040 659 8059