Pohjois-Venäjän nenetsiporonhoitajien, paikallishallinnon sekä kaasu- ja öljyteollisuuden kesken on saatu aikaiseksi julkilausuma rinnakkaiselosta. Julkilausuma syntyi Lapin yliopiston Arktisen keskuksen vetämän Ensinor-tutkimushankkeen tuloksena.
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Ensinor-tutkimushankkeessa tehdyn työn pohjalta on laadittu Nenetsian poropaimentolaisten ja teollisuuden välille julkilausuma, jota voidaan hyödyntää koko Pohjois-Venäjällä alkuperäiskansojen, teollisuuden ja hallinnon välillä.
Julkilausuma kokoaa yhteen periaatteet, joita noudattamalla voidaan taata sekä alkuperäiskansojen harjoittaman poropaimentolaisuuden säilyminen Pohjois-Venäjän tundralla että alueen öljy- ja kaasuteollisuuden kehittyminen. Julkilausuma ottaa kantaa poropaimentolaisten, tutkijoiden, paikallishallinnon sekä kaasu- ja öljyteollisuuden toimintaan.
Julkilausumassa kiinnitetään erityistä huomiota suunnitelmalliseen ympäristövaikutusten arviointiin kaikissa kehittämishankkeissa, alkuperäiskansojen järjestelmälliseen kuulemiseen, hyötyjen jakamiseen, yhteistyön lisäämiseen sekä ympäristön suojeluun.
Julkilausumassa painotetaan muun muassa, että Luoteis-Venäjän öljy- ja kaasualueilla on välttämätöntä toteuttaa laaja ympäristöllisten ja sosiaalisten vaikutusten arviointi. Lisäksi on tärkeää, että alkuperäiskansat otetaan alusta lähtien mukaan kehittämisprojekteihin ja heidän osallistumisensa taataan kaikin tarvittavin järjestelyin. Myös öljy- ja kaasuesiintymistä saatavia hyötyjä tulee jakaa alkuperäiskansoille sekä tukea alkuperäiskansojen omia kehittämistoimia. Kaiken kaikkiaan haittojen korvaamisesta tulisi siirtyä haittojen ennaltaehkäisyyn.
Taustalla monitieteinen tutkimus ja yhteistyö
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoimassa nelivuotisessa Ensinor-tutkimushankkeessa selvitettiin öljy- ja kaasuteollisuuden vaikutuksia ympäristöön ja yhteisöihin Luoteis-Venäjällä Nenetsiassa ja Jamalin niemimaalla. Kyseisillä alueilla nenetsit harjoittavat ikivanhaa paimentolaisuutta: he laiduntavat poroja tundralla ympäri vuoden sekä kalastavat ja metsästävät. Laidunmaiden ohella Jamal ja Nenetsia ovat Venäjän rikkain öljy- ja maakaasuvarasto.
– Teollisuuden vaikutusten tutkimisen lisäksi pyrimme luomaan alueen eri toimijoiden välille luottamuksen ilmapiiriä ja keskustelukanavia sekä tekemään suosituksia alueen yhteisöjen ja ympäristön säilyttämiseksi. Järjestimme esimerkiksi Arktisessa keskuksessa joulukuussa 2007 kaksipäiväisen seminaarin, jolloin saman pöydän ääreen kokoontuivat nenetsit, teollisuuden ja hallinnon edustajat, alkuperäiskansojen järjestöt sekä tutkijat, kertoo tutkimusta johtanut arktisen globaalimuutoksen professori Bruce Forbes Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.
Ensinor-tutkimushanketta rahoitti Suomen Akatemia, ja se toteutettiin vuosina 2004–2007.
Julkilausuma on luettavissa englanniksi ja venäjäksi Ensinor-tutkimushankkeen sivuilla www.arcticcentre.org/ensinor > Declaration.
Lisätietoja:
Arktisen globaalimuutoksen tutkimusprofessori Bruce Forbes, p. 040 847 9202, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
www.arcticcentre.org/ensinor
LaY/Viestintä/SV